Μπορώ να γίνω φίλος με το παιδί μου;

Πολλοί γονείς θέλουν να είναι φίλοι με τα παιδιά τους. Άλλοι καταφέρνουν να έχουν μια φιλική σχέση ενώ άλλοι όχι. Που έγκειται η επιτυχία των πρώτων;

Το κίνητρο είναι ίδιο. Προσπαθούν να είναι όσο πιο κοντά γίνεται με τα παιδιά τους, να μαθαίνουν τους φόβους τους, τα όνειρα του, τους στόχους τους και γενικότερα να ζουν στον κόσμο τους. Στο τρόπο όμως που εκδηλώνουν την επιθυμία τους αυτοί οι γονείς βρίσκεται και η βασική τους διαφορά.

Οι γονείς που καταφέρνουν να είναι φίλοι με τα παιδιά τους, καμαρώνοντας συχνά πώς τα συζητούν όλα μαζί τους, έρχονται αντιμέτωποι με την άποψη των

γονιών που ισχυρίζονται πως έτσι υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά να μην μάθουν τα όρια. Υποστηρίζουν λοιπόν πως είναι ωραίο τα παιδιά να έχουν την άνεση να μιλήσουν ελευθέρα στους γονείς για τα θέματα που τα απασχολούν αλλά δεν γίνεται να είναι φίλοι. Φοβούνται πως τα παιδιά τους δεν θα σέβονται τους κανόνες και τα όρια με κίνδυνο να λειτουργούν ασύδοτα.

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα «Μπορώ να είμαι φίλος με το παιδί μου;» Και αν ναι, «Πόσο φίλος τελικά;»

Αρχικά, τα παιδιά έχουν ανάγκη την επαφή με τους γονείς τους. Είναι βασικό για την ανάπτυξη τους να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον αποδοχής και σεβασμού. Οι γονείς δεν μοιάζουν πια με αυθεντίες και το μοντέλο του «αυταρχικού γονιού» τείνει να απορριφθεί τελείως στις μέρες μας. Η απόσταση, το παγερό βλέμμα, ο φόβος, η έλλειψη επικοινωνίας θα πρέπει να απουσιάζουν. Η κριτική και οι ταμπέλες επίσης δεν έχουν χώρο στην ανατροφή των παιδιών.

Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον. Οι γονείς θα μπορούν να θέτουν ξεκάθαρα τους κανόνες και τα όρια τους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από την οριοθέτηση των γονιών. Ακόμα κι αν δείχνουν επιφανειακά ότι αντιδρούν απέναντι σε αυτή, κατ” ουσία το βιώνουν ως μία ένδειξη φροντίδας. Οπότε ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς σε συνδυασμό με αγάπη και αποδοχή είναι ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώσει ένα παιδί.

Ακόμα, είναι σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο στο μικρό σας πως όταν θέλει να μιλήσει για τους φόβους, τα προβλήματά του αλλά και να μοιραστεί μαζί σας ένα χαρούμενο γεγονός, εσείς θα είστε πάντα εκεί. Το μυστικό λοιπόν να είστε πετυχημένοι σύμβουλοι και όχι τόσο φίλοι, καθώς τα μικρά σας φίλους έχουν γονείς χρειάζονται, είναι τα παρακάτω:

• Κατανόηση

• Ενσυναίσθηση

• Πρωτοβουλία στο πως το παιδί σας θα χειριστεί το πρόβλημα

• Χώρος να εκφράσει τα συναισθήματά του ελεύθερα, χωρίς να δεχθεί κριτική ή ότι τα υποτιμάτε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

The post Μπορώ να γίνω φίλος με το παιδί μου; appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα