Χιλιάδες γυναίκες κρατούνται παράνομα στις ιρακινές φυλακές

19:34 6/2/2014 - Πηγή: Jenny.gr

Στο Ιράκ τα θύματα αυτή τη φορά είναι χιλιάδες γυναίκες, οι οποίες υφίστανται βασανιστήρια, κακομεταχείριση, ακόμα και σεξουαλικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης ανθρώπινων δικαιωμάτων, Human Rights Watch, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, πολλές γυναίκες κρατούνται για μήνες ή για χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Δεν μπορούν να φέρουν αντίρρηση σε ένα σύστημα που δεν υπάρχει δικαιοσύνη και η διαφθορά μαστίζει. Οι αρχές συχνά τις ανακρίνουν για τις ενέργειες συγγενικών τους προσώπων και όχι

για εγκληματικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι ίδιες.

Οι καταγγελίες αυτές, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση των 105 σελίδων της οργάνωσης, Human Rights Watch, βασίζονται σε μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών που τελούν υπό κράτηση, μελών των οικογενειών τους, των δικηγόρων τους, γιατρών των φυλακών και σε νομικά έγγραφα. Σύμφωνα με την HRW, περισσότερες από 27 γυναίκες έχουν καταγγείλει ότι έχουν δεχτεί κλωτσιές, χαστούκια, χτυπήματα στα πέλματα, ότι έχουν υποστεί ηλεκτροσόκ ή ότι τις έχουν κρεμάσει ανάποδα, άλλες ότι έχουν δεχθεί απειλές για βιασμό στη διάρκεια της ανάκρισης από άνδρες των ιρακινών αρχών, οι οποίοι μάλιστα τις πίεζαν να πούμε για την προσωπική και σεξουαλική ζωή τους παρά για τα εγκλήματα που υποτίθεται ότι κατηγορούνται και άλλες ότι τις έχουν βιάσει μπροστά στα παιδιά τους και σε συγγενείς τους. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ενεργούν σαν να επρόκειτο η κακομεταχείριση των γυναικών να καταστήσει ασφαλέστερη τη χώρα», επισημαίνει ο Deputy Director της HRW, υπεύθυνος για Middle East και North Africa Division, Joe Stork σε γραπτή δήλωσή του που συνοδεύει την έκθεση. «Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει οργή και έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις κοινότητες του Ιράκ και τις δυνάμεις ασφαλείας και όλοι οι Ιρακινοί πληρώνουν το τίμημα», τονίζει ο Joe Stork.

Ωστόσο, παρά τις μαρτυρίες και τα εμφανή σημάδια κακοποίησης των γυναικών αυτών, όπου πρόκειται για γυναίκες κακοποιημένες σε βαθμό αναπηρίας αλλά και γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους, εκπρόσωπος του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις μαρτυρίες που επικαλείται η έκθεση, παραδέχθηκε ωστόσο ότι «υπάρχουν, σε περιορισμένο βαθμό, κάποιες παράνομες συμπεριφορές σε βάρος γυναικών κρατουμένων από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν εντοπιστεί από επιτροπές του υπουργείου». Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, «οι επιτροπές αυτές έχουν συντάξει εκθέσεις τις οποίες έχουν υποβάλει στις αρμόδιες αρχές, ζητώντας την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων».

Τον Ιανουάριο του 2013, η πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι υποσχέθηκε να μεταρρυθμίσει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης , που αρχίζει με την απελευθέρωση των κρατουμένων γυναικών που είχαν δικαστικές διαταγές για απελευθέρωση. Ένα χρόνο αργότερα, οι βάναυσες τακτικές των δυνάμεων ασφαλείας παραμένουν ουσιαστικά τα ίδια και εκατοντάδες γυναίκες παραμένουν υπό κράτηση παράνομα. Ο αριθμός είναι 4.200 γυναίκες που βιώνουν την κατάσταση αυτή.


Πηγή: www.hrw.org

Keywords
Τυχαία Θέματα