Χρόνια μας πολλά μανούλες!

Μερικά πράγματα για την ιστορία, που ίσως δεν γνωρίζατε για την γιορτή της μητέρας!

Η Γιορτή της Μητέρας, παγκόσμια γιορτή, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.

Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη.

Γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στο χρόνο, θα φτάσουμε στην Αγγλία του 15ου – 16ου αιώνα μ.Χ. όπου η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στις μητέρες και ονομάζεται Κυριακή της Μητέρας. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν τη μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική ημέρα της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της δασκάλας Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907-1908 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Στη χώρα μας γιορτάστηκε για 1η φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, θέλοντας να συνδυάσει τη Γιορτή της Μητέρας με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου. Έτσι, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί να γιορτάζουν οι μητέρες όλου του κόσμου και είναι μια γιορτή με συμβολικό χαρακτήρα.

Είναι μια ευκαιρία, οι μητέρες από τη μια πλευρά να γιορτάσουν τη μέρα αυτή και να νιώσουν περήφανες για τον εαυτό τους και από την άλλη τα παιδιά να πουν «ευχαριστώ». Πολλοί πιστεύουν πως οι μέρες αυτές δεν χρειάζονται, καθώς ένα «ευχαριστώ» ή ένα «σ’ αγαπώ» δεν μπορεί να υπαγορεύεται από Παγκόσμιες Ημέρες. Σαφώς, και δεν μπορεί. Ωστόσο, η καθημερινότητα, η ένταση, η ψευδαίσθηση του δεδομένου, μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε τη σημασία τους. Οι έφηβοι μας μεγαλώνοντας και προσπαθόντας να ανεξαρτοποιηθούν από μας, αποφεύγουν τις αγκαλιές και τα φιλιά. «Έλα άσε μωρό είμαι και με φιλάς» είναι μια γνωστή φράση. Κι όμως ένα φιλί και μια αγκαλιά είναι το καλύτερο δώρο για μια μητέρα. Της δίνει δύναμη και κουράγιο να συνέχισει το έργο της, είναι ένα δείγμα ότι τα πηγαίνει καλά. Η σημερινή μέρα λοιπόν, είναι αφιερωμένη στις μαμάδες που μια αγκαλιά τους αρκεί!

Χρόνια μας Πολλά!

The post Χρόνια μας πολλά μανούλες! appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα