Έμμηνος ρύση: Τι διαταράσσει τον κύκλο μας

Φαίνεται ότι ακόμη και με όλη τη γνώση του κόσμου η περίοδος εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Μερικούς μήνες έχουμε κράμπες, κάποιους άλλους νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι, ενώ άλλες φορές έχουμε καθυστέρηση χωρίς κάποια αιτία. Και τότε σκεφτόμαστε είναι φυσιολογικό; Κι όμως ακόμη αν έχετε αποκλείσει όλα τα θέματα υγείας, μπορεί ο κύκλος σας να μην είναι πάντα σταθερός. Αν αναρωτιέστε ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι, παρακάτω θα βρείτε μερικές εξηγήσεις.

Αντισύλληψη

Το αντισυλληπτικό

χάπι μετά από κάποιους μήνες χρήσης μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αίματος μετά από κάθε περίοδο. Επίσης σε κάποιες γυναίκες η μακρόχρονη χρήση του μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον κύκλο ή και καθόλου περίοδο.

Στρες

Το στρες επηρεάζει το μυαλό σας, τη ψυχολογία σας και μπορεί να είναι ο κύριος ένοχος που καθυστερεί την έμμηνο ρύση. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος σχετίζεται με τις ορμόνες και τη ψυχολογία σας. Μια απότομη αλλαγή στη ζωή σας, μπορεί εκτός από το πώς νιώθετε να επηρεάσει και τον κύκλο σας. Όμως χρειάζεται προσοχή. Δεν πρέπει κάθε διαταραχή να αποδίδεται στο άγχος, μια επίσκεψη στο γυναικολόγο σας, θα σας βοηθήσει να αποκλείσετε τα ιατρικά προβλήματα.

Αλλαγές στο βάρος

Οι εξαντλητικές δίαιτες και η έντονη καθημερινή άσκηση οδηγούν σίγουρα σε πολύ χαμηλό βάρος και δείκτη σωματικής μάζας, άρα και σε διαταραχές της έμμηνου ρύσεως μέχρι και διακοπή της σε προχωρημένες καταστάσεις, όπως η νευρική ανορεξία. Από την άλλημεριά οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ένα ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο έμμηνο κύκλο.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου, λόγω του μεταβολισμού των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Η υπερβολική και καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι και αυτό να επηρεάσει την περίοδο μιας γυναίκας.

Εκτός όμως από τις παραπάνω αιτίες, υπάρχουν και κάποιες άλλες πιο σύνθετες, που σχετίζονται με πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Μόλις διαπιστώσετε ότι έχετε διαταραχές στην περίοδο σας, μη βγάλετε μόνες σας τη διάγνωση, αντ αυτού επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα