Για ποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα γίνεται όλο και πιο δύσκολη η θεραπεία

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ορίζονται αυτά που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική πράξη. Όσο αυξάνονται οι ερωτικοί σύντροφοι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έκθεσης στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εκτός όμως από τον ιό HIV υπάρχει ακόμα ένας μεγαλύτερος λόγος για να χρησιμοποιείτε προφύλαξη όταν κάνετε σεξ ακόμα και με κάποιον που εμπιστεύεστε. Ο λόγος είναι τρία κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τα οποία η θεραπεία τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η βλεννόρροια, η σύφιλη και τα χλαμύδια γίνονται όλο πιο ισχυρά στα φάρμακα και αυτό είναι ανησυχητικό. Και επειδή οποιοδήποτε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα αν αφεθεί μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερο πρόβλημα υγείας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, παρακάτω θα δείτε τι ανέφερε ο ΠΟΥ:

Εάν αφήσετε χωρίς θεραπεία ή διάγνωση τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, έκτοπη κύηση και αποβολή. Πιο συγκεκριμένα τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα και στα δυο φύλα. Και συνεχίζοντας ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η γονόρροια έχει αναπτύξει την πιο ισχυρή αντίσταση στα αντιβιοτικά και ακολουθούν η σύφιλη και η χλαμύδια. Αυτό σημαίνει ότι οι θεραπευτικές επιλογές για αυτά τα τρία νοσήματα περιορίζονται όλο και περισσότερο.

Γιατί συμβαίνει αυτή η ανοσία; Πηγής του προβλήματος είναι η υπερβολική και η κακή χρήση των αντιβιοτικών. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ειδικά η θεραπεία της γονόρροιας αποτελεί πλέον πρόκληση εξαιτίας της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους προστασίας έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι να χρησιμοποιείτε σωστά και με συνέπεια τα προφυλακτικά. Για αυτό και πρέπει να παίρνετε πάντα προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ακόμα και όταν είστε σίγουροι ότι ο σύντροφος σας δεν έχει μολυνθεί με κάποιο νόσημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα