Η γνωριμία του παιδιού με τον/την νέα σύντροφο

15:12 8/2/2013 - Πηγή: Jenny.gr

Τι πρέπει να προσέξει ο γονιός;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και θεμιτό, οι διαζευγμένοι γονείς να βρουν καινούριο σύντροφο και να ξαναφτιάξουν την αισθηματική τους ζωή. Σαφώς όμως, τα δεδομένα είναι πια διαφορετικά και οι αποφάσεις τους πρέπει να είναι πιο ώριμες και πάντα με γνώμονα τα παιδιά τους.Όταν οι χωρισμένοι γονείς, γνωρίζουν έναν καινούριο άνθρωπο και συνάπτουν σχέση, πάντα νιώθουν το άγχος της ανακοίνωσης και της αποδοχής μιας νέας κατάστασης από τα παιδιά.

Παρακάτω είναι μερικά βασικά σημεία που είναι

καλό να σκεφτούν, ώστε να διευκολύνουν τους εαυτούς τους, αλλά περισσότερο το παιδί τους.

Καταρχήν, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν στο παιδί κάθε νέο άτομο που μπαίνει στη ζωή τους. Αυτό, θα δημιουργήσει μπέρδεμα και ανασφάλεια, ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά, που τείνουν να δένοται πιο εύκολα με τους ενήλικες. Όταν η σχέση έχει προοπτικές, δεν είναι κακό να συστήνουμε τον/την σύντροφο ως ένα φίλο/η της μαμάς ή του μπαμπά. Με σκοπό, να δημιουργηθεί μια φιλική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε αυτό το άτομο και το παιδί και να αρχίσει ο ένας να μαθαίνει τον άλλον.Όταν πια ανακοινώνουμε κάτι πιο επίσημο (π.χ. μια συγκατοίκηση, έναν αρραβώνα), είναι απαραίτητο να τονίζουμε στο παιδί ότι αυτός ο άνθρωπος ποτέ δε θα προσπαθήσει και δε θα πάρει τη θέση του γονιού που λείπει. Πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο αυτό στο παιδί. Βεβαίως, είναι απαγορευτικό να πιέζουμε το παιδί να πει «μαμά» ή «μπαμπά» τον/την καινούριο/α σύζυγο του γονιού. Επιπλέον, πρέπει να απαντήσουμε σε τυχόν ερωτήσεις του παιδιού, κάνοντας όμως σαφές το γεγονός πως η τελική απόφαση για την προσωπική μας σχέση, θα είναι δική μας. Το νέο άτομο, πρέπει να είναι προετοιμασμένο για την ενδεχόμενη αντίσταση που θα συναντήσει, ιδιαίτερα από τα μεγαλύτερα ηλικιακά παιδιά. Πρέπει όμως να κρατήσει μια ψύχραιμη στάση, χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα υποχωρητικός/ή ή να κάνει όλα τα χατίρια του παιδιού για να τον/την συμπαθήσει. Μια καλή και κοντινή φιλική σχέση, δε μπορεί να στηρίζεται στην δωροδοκία.Στην αποδοχή της νέας σχέσης, βοηθά και η ενημέρωση του άλλου γονιού για την ύπαρξή της. Έτσι, όταν υπάρχει μια καλή επικοινωνία για το παιδί, θα υποστηρίξει την επιλογή του/της πρώην συζύγου και θα βοηθήσει το παιδί να μη νιώθει ενοχές για την αποδοχή του.Τέλος, ο γονιός που έχει τη νέα σχέση πρέπει να διαχωρίζει τη σχέση του με το παιδί, με διακριτικό αλλά άμεσο τρόπο και να μη μεταβιβάζει τη δύσκολη διαδικασία πειθάρχησης και μεγαλώματος του παιδιού στο νέο σύντροφο.

Ας έχουμε στο μυαλό μας πως όταν οι ρόλοι είναι σαφείς και ξεκάθαροι, το παιδί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και μπορεί να προσαρμοστεί ευκολότερα και να λάβει τα θετικά από κάθε μια σχέση που δημιουργεί με τα άτομα που το περιβάλλουν.

Ευχαριστούμε την συμβολή της Καλλιόπης Σαρρή, Ψυχολόγος, (Απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου. Ειδικευμένη στην Παιδαγωγική Ψυχολογία) (kalliopisarri87@gmail.com).

The post Η γνωριμία του παιδιού με τον/την νέα σύντροφο appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα