Η μουσική μετά το γεύμα είναι σύμμαχος των ατόμων με νευρική ανορεξία

Όσα άτομα βιώνουν μια διατροφική διαταραχή και ιδιαίτερα τη νευρογενή ανορεξία (ΝΑ), έχουν ένα καθημερινό άγχος ή και φόβο κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Οι τύψεις που νιώθουν συνοδεύονται από τη χρήση καθαρκτικών μεθόδων. Η μουσικοθεραπεία έχει φανεί ότι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και τις κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων με νευρογενή ανορεξία.

Η μουσική γενικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει διάφορες πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης τη διάθεση, την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία. Η σημασία της μουσικής στην καθημερινότητα μας έχει οδηγήσει

πολλούς επιστήμονες στο να διερευνήσουν πώς μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά. Πιο συγκεκριμένα η μουσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, την αύξηση της αυτοεκτίμησης, τη μείωση της έντασης των μυών και την ανακούφιση από το άγχος.

Σύμφωνα με την American Music Therapy Association (AMTA) η μουσικοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό εργαλείο για τους ασθενείς σε θεραπεία για νευρική ανορεξία, αλλά και για άλλους τύπους διατροφικών διαταραχών. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξάχθηκε σε ασθενείς με ΝΑ, έδειξε ότι η μουσικοθεραπεία είχε θετική επίδραση στα μεταγευματικά επίπεδα άγχους. Συγκεκριμένα η μελέτη περιελάμβανε ομαδικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας 2 φορές την εβδομάδα που πραγματοποιούνταν μετά τα γεύματα. Σκοπός των συνεδριών ήταν να αποσπάσουν την προσοχή των ασθενών από το άγχος και την αγωνία τους που σχετίζονται με το φαγητό και να τους παρέχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν τη μουσική ως μηχανισμό αντιμετώπισης.

Γιατί όμως αποδίδει η μουσικοθεραπεία;

Οι άνθρωποι με νευρογενής ανορεξία αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να ελέγχουν τι βάζουν στο σώμα τους, περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων στο ελάχιστο. Γι αυτό και ένας από τους βασικούς λόγους για υποτροπή μετά από θεραπεία διατροφικής διαταραχής είναι η αύξηση του βάρους. Η ενασχόληση των ασθενών με τη μουσική τους βοηθάει να χαλαρώσουν και τους αποσπάει την προσοχή με αποτέλεσμα να χωνεύουν το γεύμα χωρίς να το σκέφτονται. Επίσης τους δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν μετά το φαγητό.

Τέλος, εάν λάβουμε υπόψη όλα τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της μελέτης, φαίνεται ότι η μουσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του μεταγευματικού άγχους σε ασθενείς με νευρογενή ανορεξία, επομένως η χρηματοδότηση αντίστοιχων προγραμμάτων είναι επιτακτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα