Οδηγίες για να κόψετε την πιπίλα

Το πιπίλισμα θεωρείτε μια φυσιολογική και αποδεκτή συμπεριφορά για τα νήπια έως τριών ετών. Επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε στην περίπτωση που το παιδί σας δεν μπορεί να αποχωριστεί αυτό το μάλλον αγαπημένο “αξεσουάρ”.

Ωστόσο, αν η ηλικία του προχωρά και πρέπει να σταματήσει τόσο την πιπίλα όσο και να πιπιλάει το δάκτυλό του η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει τα ακόλουθα:

Αρχικά διακόψτε οποιαδήποτε συμπεριφορά πιστεύετε ότι γεμίζει άγχος το παιδί και τελικά ενισχύει το πιπίλισμα του δακτύλου.

Για να του αποσπάσατε την προσοχή, προτείνετε του κάποιο παιχνίδι,

π. χ. ένα μαλακό κουκλάκι, μία πετσετούλα ή μία κουβερτούλα. Κάτι, δηλαδή, που να μπορεί να το κρατάει στα χέρια του για να ηρεμεί.

Χρησιμοποιείστε μια σειρά από θετικές επιβραβεύσεις για να αποφύγετε το πιπίλισμα.

Δημιουργήστε άλλες ρουτίνες ύπνου, ώστε να ηρεμεί πριν κοιμηθεί και να μην χρειάζεται να πιπιλίσει το δάχτυλο του. Για παράδειγμα να πίνει ζεστό γάλα, ή άλλο ρόφημα που το ανακουφίζει. Ή να κάνει ζεστό μπάνιο. Αν βάλει το δάκτυλο στο στόμα του, ενώ κοιμάται, τραβήξτε το απαλά, χωρίς να το ξυπνήσετε.

Ζητήστε τη βοήθεια ενός παιδοδοντιάτρου. Θα σας προτείνει λύσεις και θα μιλήσει και ο ίδιος στο παιδί, γεγονός που συνήθως έχει αποτέλεσμα. Αν το παιδί συνεχίζει μέχρι τα 3-4 του χρόνια να πιπιλάει το δάχτυλο του, τότε μπορεί να προκαλέσει πολλά ορθοδοντικά προβλήματα.

Μιλήστε με το παιδί σας και εξηγήστε του ήρεμα ότι δεν πρέπει να πιπιλάει το δάχτυλό του. Αν παρατηρήσετε ότι αισθάνεται φόβο ή στρες στη ιδέα να σταματήσει, τότε μην το πιέζετε περισσότερο.

Αποφύγετε την τιμωρία ως μέσο εκπαίδευσης. Μην του φωνάζετε, μην του μιλάτε άσχημα και μην το κοροϊδεύετε

Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα