Οι 7 ψυχαγωγικές προτάσεις της εβδομάδας

«Αποδράσεις» στη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη.

1 ΑΠΟ 7 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Το διαζύγιο

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ VIVIANE AMSALEM

Η ταινία, που ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας καταπιάνεται με την ανδροκρατούμενη ισραηλινή κοινωνία. Πρόκειται για το τρίτο μέρος μιας τριλογίας που υπογράφουν τα αδέλφια Ronit and Shlomi Elkabetz, με πυρήνα τη σχέση δύο συζύγων μέσα από το πρίσμα της αντρικής κυριαρχίας στην Ισραηλινή οικογένεια. Στο Ισραήλ δεν αναγνωρίζεται ο πολιτικός γάμος, πόσω μάλλον το διαζύγιο. Μόνο οι

ραβίνοι νομιμοποιούν έναν γάμο και αν χρειαστεί τη διάλυση του. Στην τελευταία περίπτωση χρειάζεται η συναίνεση του συζύγου. Η Viviane Amsalem κάνει αιτήσεις διαζυγίου για τρία χρόνια, όμως ο σύζυγος της Elisha δεν συμφωνεί. (Feelgood)

Δείτε περισσότερα Galleries Ελεύθερος Σκοπευτής

Ο Κρις Κάιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ) είναι ο πιο φονικός ελεύθερος σκοπευτής στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τον στέλνει στο Ιράκ με μία μόνο αποστολή: να προστατεύσει τους συμπατριώτες και συμπολεμιστές του. Η σκοπευτική του δεινότητα σώζει αμέτρητες ζωές στο πεδίο μάχης, και μετά από πολλά θαρραλέα κατορθώματα, κερδίζει τον τίτλο του “Θρύλου”. Η φήμη του όμως, εξαπλώνεται μέχρι το εχθρικό στρατόπεδο, καθιστώντας τον πρωταρχικό τους στόχο. Την ίδια στιγμή δίνει μία εξίσου δύσκολη μάχη στην προσπάθεια του να είναι καλός σύζυγος και πατέρας από την άλλη μεριά του κόσμου. Παρά τον κίνδυνο και το τίμημα της απόστασης από την οικογένεια του, ο Κρις εκτελεί το καθήκον του στο Ιράκ, συμμετέχοντας σε τέσσερις στρατιωτικές αποστολές, κάνοντας πράξη το σύνθημα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, να “μην αφήνει κανένα στρατιώτη πίσω”. Δυστυχώς για τον ίδιο, επιστρέφοντας στη σύζυγο του (Σιένα Μίλερ) και τα παιδιά του, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να αφήσει τον πόλεμο πίσω του.

Δείτε περισσότερα Galleries Ελεύθερος Σκοπευτής (2)

Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Κλιντ Ίστγουντ (Million Dollar Baby, J Edgar), ο Ελεύθερος Σκοπευτής βασίζεται στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Κρις Κάιλ, του σκοπευτή που επισήμως σκότωσε 160 ανθρώπους και κατατάχθηκε στην πρώτη θέση των ελεύθερων σκοπευτών στην ιστορία των ΗΠΑ. Στις 2 Φεβρουαρίου 2013 ο Κρις Κάιλ σκοτώθηκε σε ένα σκοπευτήριο στο Τέξας. Ο Μπράντλεϊ Κούπερ δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει. Είχαν μιλήσει όμως κάποιες φορές τηλεφωνικά. Η ταινία διεκδικεί 6 Όσκαρ, ανάμεσά τους αυτά της Καλύτερης Ταινίας, του Α’ Ανδρικού ρόλου και του Διασκευασμένου Σεναρίου. (Tanweer)

Δείτε περισσότερα Galleries Ευτυχισμένες Μέρες

Το έργο του νομπελίστα Σάμουελ Μπέκετ «Ευτυχισμένες μέρες» παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο από σήμερα Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στο Μικρό Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μανιώτη με τη Σοφία Φιλιππίδου στο ρόλο της Γουίννυ. Στη μέση ενός ασφυκτικά γυμνού τοπίου, η Γουίννυ επιδίδεται με τελετουργική ευλάβεια στην επανάληψη της καθημερινής ρουτίνας. Βυθισμένη μέχρι τη μέση σ’ έναν χωμάτινο λόφο που την καταπίνει, φλυαρεί αδιάκοπα, βουρτσίζει τα δόντια της, ψελλίζει μισοξεχασμένες προσευχές, ενώ ο ήχος από το ξυπνητήρι σηματοδοτεί την έναρξη και τη λήξη μιας ακόμη «ευτυχισμένης μέρας». Ο Γουίλλυ (Γιάννης Γούνας), μοναδικός αποδέκτης του ατέρμονου μονολόγου της, επιτείνει με τη σιωπή του την εικόνα της μοναξιάς και των κατακερματισμένων σχέσεων.

Το έργο παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση της Σοφία Φιλιππίδου.

Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305074 / www.n-t.gr

Δείτε περισσότερα Galleries Ο Δημήτρης Μυταράς στο Μουσείο Μπενάκη

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Έως 8 Μαρτίου, το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) φιλοξενεί την έκθεση-αφιέρωμα στον Δάσκαλο και Ακαδημαϊκό Δημήτρη Μυταρά, ο οποίος υπήρξε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1975 έως το 2001, έχοντας την διεύθυνση αρχικά του Προκαταρκτικού Εργαστηρίου και στη συνέχεια του Α’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής. Η έκθεση είναι μία πρωτοβουλία των συνεργατών του Δημήτρη Μυταρά στην Α.Σ.Κ.Τ. και παρουσιάζει ένα σύνολο έργων που αντανακλά τις σημαντικές περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας από τα εφηβικά του χρόνια έως σήμερα.

Δείτε περισσότερα Galleries Μπομπ ο Σφουγγαράκης-Έξω από τα νερά του

Για πρώτη φορά ο Μπομπ Σφουγγαράκης, το πιο διάσημο θαλάσσιο ασπόνδυλο, βγαίνει στη στεριά για την πιο υπερ-ηρωική του περιπέτεια. Η ζωή στο Βυθό του Μπικίνι δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τον αιώνια αισιόδοξο Μπομπ και τους φίλους του: τον πιστό αστερία Πάτρικ, τον σαρδόνιο Καλαμάρη, την επιστήμονα σκίουρο Σάντι και τον οστρακόδερμο καπιταλιστή κύριο Καβούρη. Όταν, όμως, κλέβουν τη μυστική συνταγή της Καβουροπάτη, οι αιώνιοι αντίπαλοι, ο αθώος και αφελής Μπομπ Σφουγγαράκης και ο κυνικός Πλαγκτόν, πρέπει να συνεργαστούν σε ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. (UIP)

Δείτε περισσότερα Galleries Τζόρνταν

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για λίγες παραστάσεις, επιστρέφει στη σκηνή –αυτή τη φορά του Θεάτρου Άνεσις- η Μαρίνα Ασλάνογλου με τον «Τζόρνταν», των Άννα Ρέυνολντς και Μοίρα Μπουφίνι, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Ο μονόλογος έχει ανέβει εντός και εκτός Αθηνών από το 2010, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Ο Τζόρνταν, είναι μια μαρτυρία βασισμένη στην αληθινή ιστορία της κρατούμενης στη φυλακή, παιδοκτόνου και αποτυχημένης αυτόχειρα, Σίρλεϊ Τζόουνς.

Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, Αθήνα Τηλ.: 2107488881 – 2107488882.

Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries TAGS: agenda, Εθνικό Θέατρο, Ελεύθερος Σκοπευτής, η ατζέντα της εβδομάδας, θέατρο, κινηματογράφος, Όσκαρ 2015, σινεμά, ταινίες

Keywords
Τυχαία Θέματα