Οιδίπους Τύραννος του Tuminas & Λυσιστράτη του Μαρμαρινού

Τα δύο επόμενα επιδαύρεια σαβ/κα τα μονοπωλεί το Εθνικό Θέατρο. Με τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή στις 29 & 30 Ιουλίου δια χειρός Ρίμας Τούμινας και με τη Λυσιστράτη του Μιχαήλ Μαρμαρινού στις 5 & 6 Αυγούστου, οι θεατές θα απολαύσουν δύο ξεχωριστές παραγωγές.

Στο πλαίσιο της επιδίωξης συνεργασίας τόσο με ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, το Εθνικό Θέατρο

συμπράττει για πρώτη φορά με το φημισμένο Θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζοντας τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο ίσως δράμα της αρχαίας γραμματείας, που μιλά για τον αγώνα του ανθρώπου να αποφύγει το πεπρωμένο του.

Τα ανάκτορα της Θήβας έχουν γεμίσει από ικέτες που ζητούν από τον βασιλιά Οιδίποδα να βοηθήσει το λαό.Ο λοιμός, που αποδεκατίζει την πόλη, έχει ανησυχήσει και τον ίδιο το βασιλιά, που έχει ζητήσει χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός του Απόλλωνα προβλέπει πως η πόλη θα σωθεί μόλις βρεθεί ο υπαίτιος για το θάνατο του βασιλιά Λάιου και αποβληθεί από την πόλη. Ο Οιδίποδας ξεκινά την έρευνα, που όσο πιο βαθιά πηγαίνει τόσο πιο κοντά τον φέρνει στην αλήθεια. Ο ίδιος που έσωσε τη Θήβα από τη μάστιγα της Σφίγγας, ο ίδιος τώρα την μολύνει με τις πράξεις του. Ένας παλιός χρησμός επαληθεύτηκε. Όσο κι αν προσπάθησε να αποφύγει το πεπρωμένο του, κάθε πράξη του τον οδήγησε προς αυτό. Τώρα, ο μόνος δρόμος που μένει είναι αυτός της εξορίας.

Πρόκειται για μια σπουδαία συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Έλσας Ανδριανού και η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή.

Μία νέα ανάγνωση πάνω στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη υπόσχεται ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Ο σκηνοθέτης συναντά για πρώτη φορά το μεγάλο κωμικό ποιητή, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών (Γιάννης Βογιατζής, Λένα Δροσάκη, Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Αθηνά Μαξίμου, Γιώργος Μπινιάρης, Ηλέκτρα Νικολούζου Θέμης Πάνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Αιμίλιος Χειλάκης κ.α.).

Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα και το στρατόπεδο των αντρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε καινούρια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. «Δεν καταλαβαίνω αυτή την ανάγκη να φέρουμε τον Αριστοφάνη στα καθ’ ημάς», ανέφερε ο Μ. Μαρμαρινός και πρόσθεσε πως το πρώτο που μπορεί να καταθέσει στην επικοινωνία του με τον ακραίο ποιητή είναι η μετάφραση, ένα κείμενο με «αποτρόπαιο χιούμορ και σαρκασμό χωρίς πρόθεση να είναι κωμωδία». «Ο Αριστοφάνης έγραφε ουτοπίες εν μέσω κρίσεως. Δεν έκανε μόνο χιούμορ αλλά πολιτική και ποίηση».

Τέλος, επειδή -όπως είπε- «το θέατρο δεν μπορεί να κινείται μπροστά χωρίς μνήμη και χωρίς ευγνωμοσύνη», ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αφιερώνει την παράσταση σε δύο ανθρώπους που έχουν προσφέρει πολλά στον ελληνικό πολιτισμό: τον Μηνά Χατζησάββα και τον Γιώργο Λούκο.

p.s. Το Εθνικό έχει φροντίσει για μια πρόγευση. Την Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 12:00 το μεσημέρι, στον σταθμό Μετρό Συντάγματος, θα πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο (με τον χαρακτήρα της έκπληξης για τους διερχόμενους), με την συμμετοχή των ηθοποιών του έργου «Λυσιστράτη». Οι δεκαπέντε γυναίκες του Χορού και ο Αιμίλιος Χειλάκης θα μας αιφνιδιάσουν στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, για αυτό…be ready!

Keywords
Τυχαία Θέματα