Παραμύθια και στερεότυπα

14:50 1/3/2013 - Πηγή: Jenny.gr

Γιατί να υπάρχει πάντα ένας κακός λύκος, ένας ισχυρός άντρας και ένα αδύναμος ήρωας;

Η διήγηση ή ανάγνωση, παραμυθιών στα μικρά παιδιά είναι μία γνωστή συνήθεια των γονιών. Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες αυτές, καθώς στις περισσότερες από αυτές μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τους ρόλους των δύο φύλων, το καλό και το κακό, τον ισχυρό και τον αδύναμο. Σχηματίζουν έτσι μία λανθασμένη εικόνα στο μυαλό τους ενός κόσμου που είναι γεμάτος από στερεότυπα.
Για ποιο λόγο η κοπέλα να μένει στο σπίτι, ως νοικοκυρά και ο άντρας να πολεμάει για εκείνη και να φέρνει τα χρήματα στην οικογένεια; Όλες αυτές

είναι παραδοσιακές απόψεις που προέρχονται από παλαιότερα χρόνια. Πριν αρκετά χρόνια, οι δύο ρόλοι των φύλων ήταν έτσι διαχωρισμένοι. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η γυναίκα έχει χειραφετηθεί, προσφέρει κι εκείνη βοήθεια στο σπίτι και στηρίζει οικονομικά το σπίτι της. Ο άντρας επίσης, μπορεί να κάνει περισσότερες δουλειές στο σπίτι από τη γυναίκα ή να φροντίζει περισσότερο τα παιδιά, γιατί η γυναίκα εργάζεται περισσότερο από εκείνος. Δεν υπάρχει κανένα θέμα υποτίμησης του αντρικού φύλου ή το αντίθετο. Πρέπει απλά να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι υπάρχει ισότητα μεταξύ του αντρικού και του γυναικείου φύλου. Κανενός ανθρώπου η ζωή, δεν έχει δρομολογηθεί για ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και κανένας ρόλος δεν είναι υποτιμητικός.
Γιατί το ρόλο του κακού να το έχει πάντα ο λύκος; Γνωρίζετε ότι πολλά παιδάκια βλέπουν άσχημα όνειρα εξαιτίας των εικόνων που τους δημιουργούνται από τα παραμύθια; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στιγματίζετε τα ζώα ως κακά ή καλά. Όλα τα ζώα είναι αναγκαία στη φύση, για να υπάρχει ισορροπία. Δεν υπάρχει καν λόγος να διηγείστε παραμύθια στα παιδιά σας στα οποία υπάρχουν κακά ή καλά ζώα, υπερφυσικά τρομακτικά τέρατα ή έχουν ως θέμα τους το ποιος θα νικήσει, ποιος θα επιβιώσει. Υπάρχουν παραμύθια που έχουν πολύ καλύτερο περιεχόμενο, χιουμοριστικό, οικολογικό ή συνδυάζουν και τα δύο, οι λύκοι δεν είναι πλέον τόσο άγριοι. Περνάνε στα παιδιά σωστά μηνύματα, δεν τους δημιουργούν τρομακτικές εικόνες και στερεότυπα.
Γιατί πάντα να υπάρχει ένας αδύναμος ήρωας που χάνει κι ένας ισχυρός που πάντα κερδίζει; Σε μία τέτοια περίπτωση τα παιδιά ταυτίζονται πάντα με τον ήρωα, παιδί που βαίνει νικητής σε μία άνιση μάχη ουσιαστικά. Έτσι δημιουργούν μία απόσταση μεταξύ του εαυτού τους και όλων των υπολοίπων. Πρέπει να μάθετε στο παιδί σας ότι είναι όμοιο με όλους τους άλλους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μάθουν να υποτιμούν τον εαυτό τους αλλά ούτε και να τον υπερεκτιμούν.

The post Παραμύθια και στερεότυπα appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα