Συμβουλές για να επισκεφθείτε τα μουσεία με το παιδί σας

Μουσεία και παιδιά, δύο λέξεις που οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να βαδίσουν χέρι χέρι. Κι όμως, αν φοβάστε να πάρετε τα μικρά μαζί σας στα μουσεία, κάνετε λάθος. Μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση μια επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό μουσείο, όπου απαγορεύεται να αγγίζετε οτιδήποτε, όμως πλέον υπάρχουν πολλά μουσεία που προσφέρουν νέους τρόπους για να συμμετέχουν και τα παιδιά – ακόμα και μέσω της χρήσης της όρασης, της αφής και του ήχου. Παρακάτω θα μάθετε μερικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να πηγαίνετε μαζί

με τα μικρά σας στα μουσεία και να απολαμβάνετε όλοι αυτή την επίσκεψη.

Εάν επισκέπτεστε ένα μουσείο για πρώτη φορά, περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του, πριν τη άφιξη σας. Δείτε αν πρόκειται για ένα παιδικό μουσείο, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Επίσης, ψάξτε αν ο χώρος έχει εκθέματα φιλικά προς τα παιδιά ή αν υπάρχει κάποια ειδική επίσκεψη που να απευθύνεται σε μικρές ηλικίες. Για παράδειγμα δείτε αν υπάρχουν δραστηριότητες ή οδηγοί για να κατευθύνουν τα παιδιά μαζί με τους γονείς.

Αφού κάνετε την αρχική έρευνα και επιλέξετε το μουσείο που θέλετε να επισκεφθείτε, αποφασίστε ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα που θέλετε να δείτε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα παιδιά κουράζονται και βαριούνται πολύ εύκολα, για αυτό το λόγο ενδεχομένως να μη μπορείτε να δείτε όλο το μουσείο μέσα σε μια ημέρα. Ένας έφηβος είναι πιο πιθανό να απολαύσει την επίσκεψη, όμως για ένα μικρό παιδί είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθεί. Σκεφτείτε λοιπόν τα πιο περίεργα τμήματα του μουσείου, προκειμένου να εξάψετε τη περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών σας.

Ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε την επίσκεψη σε ένα μουσείο, είναι να κάνετε ερωτήσεις. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε στο πλανητάριο μαζί με το παιδί σας, με αφορμή τα εκθέματα που είναι οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος, μπορείτε να ρωτήσετε αν τυχόν οι πλανήτες που βλέπει μοιάζουν με αυτόν που ζούμε. Και ποιες διαφορές υπάρχουν. Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να ενεργοποιήσουν τις δεξιότητες του παιδιού σας και να οδηγήσουν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Επιλέξετε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις και όχι αυτές που μπορούν να απαντηθούν με ένα απλό «ναι» ή «όχι».

Και τελικά ενώ βρίσκεστε στο μουσείο μαζί με το παιδί σας, μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό να παρατείνετε τη διαμονή σας για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όμως, είναι λάθος. Γιατί αυτή η βόλτα μπορεί να αποδειχθεί πολύ κουραστική για το μικρό σας και να οδηγήσει σε γκρίνια. Εξάλλου, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα τμήμα του μουσείου και να ξαναπάτε μια άλλη μέρα για να δείτε και το υπόλοιπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα