Τα λάθος μηνύματα των γονιών

Είναι γνωστό σ” όλους πως πολλές φορές οι γονείς προσπαθούν να περάσουν στα παιδιά τους κάποιους κανόνες όμως δεν τα επικοινωνούν με σωστό τρόπο.

Για παράδειγμα:

Ένας γονιός λέει στο 4 ετών αγοράκι του «Απαγορεύεται να περάσεις το απέναντι το δρόμο μόνο σου. Μην και τυχόν το κάνεις ποτέ γιατί θα μείνεις στο σπίτι τιμωρία για ένα μήνα»ή «γιατί θα φας ξύλο» ή «γιατί θα πάψω να σ” αγαπάω». Το λέει για σοβαρούς λόγους φυσικά. Αλλά όταν ο γονιός κάποια στιγμή δεν κοιτά ή φύγει από την προσοχή του το παιδί, μπορεί να πάει να περάσει

το δρόμο γιατί απέναντι μένει ο φίλος του ή είναι ο περιπτεράς που του δίνει γλειφιτζούρι κάθε φορά που το βλέπει. Όσο περνάει το δρόμο όμως κοιτάει μήπως το δει ο γονιός του και υποστεί τις συνέπειες. Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ακριβώς πως οι γονείς στέλνουν λάθος μηνύματα στα παιδιά με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην επικοινωνία τους.

Σύμφωνοι, απαγορεύεται σ΄αυτή την ηλικία να περάσει μόνο του το δρόμο. Αλλά έτσι όπως ειπώθηκε, δεν δόθηκε στο παιδί η μόνη, ουσιαστική, χρήσιμη και πρακτική πληροφορία που ήταν: «Απαγορεύεται να περάσεις απέναντι στον δρόμο μόνο σου γιατί είναι επικίνδυνο, επειδή περνούν αυτοκίνητα που μπορεί να σε χτυπήσουν». Αντί γι” αυτό, η έμφαση δόθηκε στη τιμωρία. Έτσι, το μικρό σας δεν πείστηκε για το λόγο που δεν πρέπει να περάσει το δρόμο αλλά για τις συνέπειες που θα δεχθεί και γι΄αυτό το λόγο είχε την έννοια να μην το δείτε.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως πρέπει να προσέχετε τι λέτε στα παιδιά αν θέλετε να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον. Να τους λέτε ορισμένα πράγματα μ΄έναν απλό, άμεσο τρόπο, αποφεύγοντας τις «παρεξηγήσεις». Προσέχοντας ν΄ακολουθείτε οι ίδιοι βήμα βήμα την κοινή λογική. Χωρίς να το παίρνετε ω δεδομένο ότι ξέρουν γιατί «δεν πρέπει» ή «πρέπει» κάτι και έτσι να το παραλείπετε και να κάνετε άλμα στις επιπτώσεις.

Αν το σκεφτείτε θα σας έρθουν πολλά παραδείγματα στο μυαλό και διάλογοι χωρίς καμία λογική γύρω από θέματα «Φάε το φαγητό σου, γιατί…» ή «Βάλε τη ζακέτα σου». Καμία φορά από το δημιουργούνται παρεξηγήσεις είναι καλύτερο να τα αφήνετε να καταλαβαίνουν μόνα τους τις συνέπειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα