Τα υπέρ και τα κατά της πιπίλας

Οι πιπίλες είναι σωτήριες για πολλούς γονείς, γιατί ηρεμούν το κλάμα των μωρών. Αλλά, είναι σωστό να δίνετε πιπίλα στο μικρό σας; Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και θα σας λυθούν όλες οι απορίες.

Πλεονεκτήματα της πιπίλας

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το πώς λειτουργεί, αλλά αν δώσετε το μωρό σας πιπίλα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Επίσης, τα μωρά έχουν μια φυσική ανάγκη να πιπιλάνε, είτε τον μαστό είτε το μπουκάλι με το γάλα τους, με αποτέλεσμα μερικοί γονείς να νομίζουν ότι πεινάνε. Η πιπίλα μπορεί

να βοηθήσει, ώστε να μη ταΐζετε το μωρό σας χωρίς λόγο. Απλά να είστε σίγουροι, ότι δεν αντικαθιστά την ώρα του γεύματος. Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν οι πιπίλες είναι ότι βοηθάνε τα μωρά να μαθαίνουν να ελέγχουν τα συναισθήματα τους και να χαλαρώνουν. Ένα ήρεμο μωρό σημαίνει και πιο ήρεμοι γονείς.

Μειονεκτήματα της πιπίλας

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα παιδιά που χρησιμοποιούν πιπίλες, έχουν σχεδόν τις διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν μολύνσεις στα αυτιά, σε σχέση με εκείνα που δεν τις προτιμούσαν. Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει τους γονείς, είναι αν η πιπίλα προκαλεί οδοντικά προβλήματα. Για να αποφύγετε κάθε τέτοιου είδος ενδεχόμενο, απλά βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν τη χρησιμοποιεί μακροπρόθεσμα. Καλό είναι να μη έχει πιπίλα το παιδί σας μετά την ηλικία των 2 ετών, γιατί τότε μπορεί να ξεκινήσουν τα προβλήματα στα δόντια. Επιπλέον, αυτή η συνήθεια έχει συσχετιστεί με πρώιμη εμφάνιση τερηδόνας και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της άρθρωσης του λόγου.

Αν όμως η πιπίλες είναι μέρος του μεγαλώματος του μωρού σας, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια του. Καταρχήν, χρησιμοποιήστε πιπίλες που καταγράφουν ότι είναι απαλλαγμένες από δισφαινόλη-Α (BPA). Μελέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις της στα βρέφη. Επίσης, μην αγοράζετε πιπίλες με σκοινί, γιατί είναι επικίνδυνες για πνιγμό και να είστε σίγουροι για το σωστό μέγεθος. Μη ξεχνάτε να τις πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι, για να είναι καθαρές και μην αφήνετε τα παιδιά να μοιράζονται την ίδια πιπίλα. Δεν θέλετε να ανταλλάξουν μικρόβια. Και να θυμάστε, ότι το παιδί σας μεγαλώνει και δεν θα είναι πάντα το μωρό, που θα χρειάζεται τη πιπίλα, γι αυτό φροντίστε να τη σταματάτε την κατάλληλη ηλικία.

Keywords
Τυχαία Θέματα