Τι αλλάζει στη ζωή των Ελλήνων εργαζόμενων και φοιτητών μετά το Brexit;
Μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπου οι Βρετανοί ψήφισαν «ΟΧΙ» αλλάζουν άρδην οι συνθήκες για τους αλλοδαπούς που σπουδάζουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όσον αφορά τους φοιτητές, υπάρχει κίνδυνος μεγάλης αύξησης των διδάκτρων τους από 30-40%. Σχεδόν εξίσου σημαντικός θα είναι ο αποκλεισμός από τα φοιτητικά δάνεια, από τα οποία εξαρτάται η συνέχιση της φοίτησης για την πλειονότητα των σπουδαστών.
Μέχρι στιγμής, οι Έλληνες πολίτες (και όλοι της ΕΕ)
Για τους Έλληνες εργαζομένους τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο περίπλοκα. Σε περίπτωση που η Βρετανία βγει από την ΕΕ, ενδέχεται να μετατραπούν σε εργαζομένους β’ κατηγορίας, καθώς για την πρόσληψη τους θα υπάρξουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.), ενός κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, αλλά και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ως την τελική τους αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία. Οι ίδιοι οι Έλληνες εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν ενδεχομένως περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και, κυρίως, στα επιδόματα, καθώς και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.
Φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία
Έως το 2015, οι Έλληνες φοιτητές συνέθεταν την πέμπτη κατά σειρά πολυπληθέστερη ομάδα αλλοδαπών σπουδαστών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, στα βρετανικά πανεπιστήμια εγγράφηκαν 10.130 Έλληνες φοιτητές, σχεδόν όσοι ήταν και οι Ιταλοί συνάδελφοί τους. Δεδομένης της πληθυσμιακής διαφοράς των δύο χωρών (Ελλάδα: 11 εκατομμύρια κάτοικοι, Ιταλία: 60 εκατομμύρια), το μέγα πλήθος των Ελλήνων σπουδαστών συνιστά πειστήριο του μαγνητισμού που ασκούν τα βρετανικά ΑΕΙ στους συμπατριώτες μας. Σε μια κατά προσέγγιση εκτίμηση, το σύνολο των Ελλήνων σπουδαστών (και πανεπιστημιακών λειτουργών διαφόρων βαθμίδων) υπολογίζεται σε περίπου 35.000 άτομα – αν και δεν είναι εξακριβωμένο πόσοι παραμένουν ή έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.
Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. για τους Έλληνες φοιτητές και τις οικογένειές τους θα γίνουν άμεσα αντιληπτές αν αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη η διαφοροποίηση ανάμεσα στους αυτόχθονες Βρετανούς και τους αλλοδαπούς.
Δεν αποκλείεται καθόλου ότι ύστερα από το Brexit οι Έλληνες σπουδαστές θα θεωρούνται «overseas students», δηλαδή απλώς ξένοι, προερχόμενοι από χώρες εκτός των βρετανικών νήσων και άρα δεν θα έχουν συμμετοχή στα προνόμια των «home students», δηλαδή εκείνων που σπουδάζουν στην πατρίδα τους, τη Βρετανία. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία έως σήμερα ανήκουν οι γηγενείς Βρετανοί και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον η ανώτατη παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν -καίτοι κρατικά επιχορηγούμενη- για τους «home students» όπως και για κάθε Έλληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κατά προσέγγιση είναι της τάξης των 11.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ.
Μολονότι οι διαβαθμίσεις είναι σχεδόν ατελείωτες, αναλόγως της πολιτικής κάθε πανεπιστημίου στο Λονδίνο, στην κεντρική Αγγλία, στη Σκοτία κ.λπ., η διαφορά στα δίδακτρα αποτυπώνει το πόσο μπορεί να κοστίσει το Brexit στους φοιτητές που δεν έχουν βρετανική υπηκοότητα. Αλλά αρκεί μόνο ο αποκλεισμός των Ελλήνων φοιτητών από τη δυνατότητα να λάβουν δάνειο για να φανούν άμεσα οι αρνητικές συνέπειες του Brexit. Με το υψηλό κόστος ζωής στη Βρετανία, οι περισσότεροι σπουδαστές βασίζονται στα φοιτητικά δάνεια προκειμένου να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους. Σαν κοινοί «αλλοδαποί», χωρίς δικαίωμα λήψης δανείου και με αυξημένα δίδακτρα, οι Ελληνες φοιτητές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη Βρετανία.
Εργαζόμενοι στη Μεγάλη Βρετανία
Το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα για καθέναν από τους 1,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργαζομένους. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.
Οι συμπατριώτες μας που ζουν μόνιμα και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 52.000 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία καλύπτουν το διάστημα έως το τέλος του 2014. Ωστόσο, η έξαρση του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα προς τη Βρετανία σημειώθηκε το 2015, όταν το Grexit και όχι το Brexit ήταν πιο κοντά από ποτέ. Περισσότεροι από 10.500 Έλληνες έλαβαν τον Εθνικό Αριθμό Ασφάλισης, τον βρετανικό ΑΜΚΑ, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαν να εργαστούν. Για τους ανθρώπους αυτούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων απέδρασαν από την Ελλάδα και ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά για να επιβιώσουν, το Brexit είναι ένας νέος εφιάλτης.
Το διαβάσαμε στο koolnews.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Η Βασίλισσα Ελισάβετ αντιδρά στο Brexit και εμείς κλαίμε από τα γέλια
- Η Ελένη Μενεγάκη έχασε το χαμόγελό της: «Είμαστε πολύ ταραγμένοι…»
- Mενεγάκη: Η στιγμή που ο καλεσμένος την έκανε ρεζίλι! Δείτε τι συνέβη
- Ελένη Μενεγάκη: Έχει αδυνατίσει τόσο πολύ που ο καλεσμένος της αιφνιάστηκε! Δείτε τι συνέβη
- Ελένη Μενεγάκη: Το σχόλιο, που διάβασε για την εμφάνισή της και αναγκάστηκε να απαντήσει
- «Είμαι παντρεμένη γυναίκα»
- Χριστίνα Λαμπίρη: Πως διαχειρίζεται τους καβγάδες με το σύζυγο της Θανάση Αδαμόπουλο;
- 7 βιβλία που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Jenny.gr
- Τελευταία Νέα Jenny.gr
- Τι αλλάζει στη ζωή των Ελλήνων εργαζόμενων και φοιτητών μετά το Brexit;
- Ψάχνετε την κατάλληλη υπηρεσία καθαρισμού για τα χαλιά σας;
- Noxzema calling: Με το #waveuphellas φτιάχνουμε το μεγαλύτερο wave υποστήριξης στην Εθνική Ομάδα Πόλο
- #CityBlogging: 10 λόγοι που τα θερινά σινεμά θα σώσουν τον κόσμο
- Megan Fox: Το φύλο του μωρού & η επανασύνδεση με τον Brian Austin Green
- Katherine Heigl: Ανακοίνωσε ότι έμεινε έγκυος μετά από δύο υιοθεσίες
- Ανατροπή και επικράτηση του Brexit, μετά από ολονύκτιο θρίλερ
- #tsoulomageiremata: Γρανίτα με μπανάνα, πραλίνα και φιστίκι Αιγίνης
- Οι Πράκτορες του Πλανήτη στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 26 Ιουνίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Τραπέζι βάφτισης με «μενού θανάτου»
- Μπουμπουλίνα για το νερό στον Θεολόγο!
- Τρελό Γέλιο: Ο Μουτσινάς μετρά την πίεση του Γκουντάρα και η Μενεγάκη έπεσε στο πάτωμα
- Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ηλιακά εγκαύματα-Τι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε
- Ελένη Μενεγάκη: Αποκάλυψε την στιγμή που έγινε ρεζίλι on air
- Αστρολογικό δελτίο για όλα τα ζώδια, από 25 έως 28 Ιουνίου
- Παραπομπή του Μαρκογιαννάκη