Τί πραγματικά συμβαίνει όταν φτάσει η στιγμή να γεννήσετε;

Κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται σε όλο τον κόσμο, παρόλα αυτά η γέννα εξακολουθεί να αποτελεί μια πηγή άγχους και φόβου για πολλές γυναίκες, ειδικά στη περίπτωση του πρώτου παιδιού. Τα ερωτήματα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Πόσο θα πονέσω; Θα είναι ανεκτός ο πόνος; Πόσες ώρες θα διαρκέσει ο τοκετός; Αυτά και άλλες ερωτήσεις κατακλύζουν το μυαλό κάθε γυναίκας που είναι έτοιμη να γίνει μητέρα, παρόλο που ο τοκετός είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο.

Όμως, δεν υπάρχει λόγος πανικού, διότι ακόμα και όταν σας πιάσουν οι πόνοι έχετε χρόνο να προετοιμαστείτε. Με λίγα λόγια, μέχρι

οι συσπάσεις να γίνουν συχνές, έχετε χρόνο να ετοιμάσετε τη βαλίτσα για το νοσοκομείο, ακόμα και να κάνετε ένα ζεστό ντους, το οποίο θα σας χαλαρώσει και θα διευκολύνει τις συστολές. Οι συσπάσεις αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες, με διαστήματα των 3-4 λεπτών μεταξύ τους και τότε είναι που φτάνει η στιγμή να πάτε στο μαιευτήριο. Από εκείνη την ώρα και μετά, μπορεί να αργήσετε να ακούσετε τη φωνή του μωρού σας, ανάλογα με τη διαστολή του τραχήλου.

Τι συμβαίνει όταν σπάσουν τα νερά;

Όταν σπάνε τα νερά, δεν γίνεται όπως στις ταινίες, όπου η μέλλουσα μητέρα βρίσκεται πάνω από μια δεξαμενή νερού. Αυτό που νιώθετε είναι ότι ρέει κάτι ζεστό από τον κόλπο σας, χωρίς να μπορείτε να το ελέγξετε. Η ποσότητα που χάνετε είναι περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ ή μισό λίτρο και η ροή δεν είναι συνεχόμενη. Όμως, δεν υπάρχει λόγος πανικού, γιατί έχετε χρόνο μέχρι να πάτε στο μαιευτήριο, απλά επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή τη μαία σας, ώστε να σας καθοδηγήσουν σχετικά με το πώς να δράσετε.

Όσο αφορά τον πόνο κατά τον τοκετό, δεν υπάρχει μια μοναδική μονάδα μέτρησης για όλες τις γυναίκες. Και αυτό γιατί η ένταση ποικίλει ανάλογα με το βαθμό ανοχής της κάθε γυναίκας. Επίσης, τα επίπεδα πόνου μπορεί να επηρεαστούν και από τον φόβο και το άγχος. Όσο πιο ήρεμες είστε, τόσο πιο πολύ βοηθάτε τις συσπάσεις. Πρέπει να πούμε ότι, συνήθως οι γυναίκες που πονάνε στην έμμηνο ρύση, μπορούν να αντέξουν περισσότερο τις πρώτες συσπάσεις. Το πιο σημαντικό κατά τη γέννα είναι να ακούτε τις συμβουλές της μαίας, γιατί είναι εκεί μαζί σας, για να σας βοηθήσει να γεννήσετε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Και να θυμάστε, ότι αν πάει κάτι στραβά και πρέπει να κάνετε καισαρική τομή, δεν είναι δικό σας το λάθος. Το μωρό μπορεί να πάρει μια θέση και να μην είναι εφικτό να βγει με φυσιολογικό τοκετό, άρα να χρειαστεί η χειρουργική επέμβαση του γιατρού.

Keywords
Τυχαία Θέματα