20.000 μετανάστες εγκλωβισμένοι στην χώρα – Ένα απέραντο hotspot όλη η Ελλάδα

Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για να προλάβει τις εσωτερικές αντιδράσεις, πέντε ημέρες μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα απομονώνεται με ταχείς ρυθμούς και η κατάσταση στην χώρα θυμίζει έναν ατέλειωτο καταυλισμό προσφύγων.

Eκατοντάδες

πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά με τα πλοία της γραμμής. Στις 6.30 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι το Blue Star από Χίο και Μυτιλήνη με 1352 άτομα ενώ αναμένονται εκατοντάδες άλλοι με άλλα πλοία.

Στον Πειραιά τους υποδέχονται εθελοντές, ενώ είναι διαθέσιμος και στεγασμένος χώρος για να παραμείνουν εκεί. Οι περισσότεροι προσπαθούν να φύγουν προς την Ειδομένη με κάθε τρόπο.

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspost καθώς οι Σκοπιανοί κρατούν στην ουσία κλειστά τα σύνορα και από την άλλη συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές και οι αφίξεις πλοίων με μετανάστες και πρόσφυγες στον Πειραιά.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή και την φιλοξενία των χιλιάδων που εισρέουν καθημερινά στην χώρα και εγκλωβίζονται καθώς η ΠΓΔΜ επιτρέπει την περαιτέρω μετακίνηση με το σταγονόμετρο και με αυστηρές προϋποθέσεις.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει από το βήμα της Βουλής ότι «αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να σηκώνουν φράχτες, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει», ωστόσο στην πράξη οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες.

Εάν η κατάσταση συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο τότε στην Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, είναι πολύ πιθανό να συζητηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και η ενίσχυσή της στην δημιουργία μεγάλων καταυλισμών για τους πρόσφυγες.

Ενδεικτικό της απελπιστικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε 18 σημεία σε όλη την επικράτεια, από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας μέχρι διάφορες πόλεις, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Έθνος.

Την ίδια ώρα οδηγοί λεωφορείων που μεταφέρουν κυρίως Αφγανούς από την Ειδομένη καταγγέλλουν στον ΣΚΑΙ ότι με εντολή της αστυνομίας τα πούλμαν φτάνουν Ομόνοια και Αχαρνών όπου και αφήνουν τους μετανάστες οι οποίοι παίρνουν τον δρόμο τους... προς άγνωστη κατεύθυνση.

Τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό, Ελληνικό αλλά πλέον και στα Διαβατά είναι ασφυκτικά.Λεωφορεία γεμάτα Αφγανούς, στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση, επιστρέφουν είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλα λεωφορεία είναι ακινητοποιημένα στις εθνικές οδούς και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που οδηγεί στην ντε φάκτο μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Είναι δε μία κατάσταση που έχουν περιγράψει τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ντε Μερζιέρ και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι ο οποίος στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην χώρα μας, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι «η ανησυχία μας είναι ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα». «Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο πληθυσμός στην Ελλάδα, αν όμως γίνει είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε και αυτό ήταν το μήνυμα μου προς την ελληνική κυβέρνηση»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρνητική εξέλιξη στην Διάσκεψη της Βιέννης

Φάνηκε άλλωστε από την χθεσινή εξέλιξη στην Διάσκεψη της Βιέννης όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία. Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας και τα διπλωματικά διαβήματα, αποφασίστηκε μία πιο "στενή συμμαχία" ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, όπως ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε υπογραμμίζουν πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας».

Παράλληλα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς απέρριψε τις αιτιάσεις της Αθήνας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι “η Ελλάδα ενδιαφέρεται μόνο για την προώθηση των προσφύγων στην Ευρώπη και όχι για τον περιορισμό της προσφυγικής ροής”.

Εν τω μεταξύ το Βέλγιο αύξησε τους περιορισμούς για την υποδοχή προσγύγων από την Γαλλία ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν προαναγγέλλει δημοψήφισμα στην χώρα του με το ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη ούγγρων προσφύγων στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».

Χαρακτηριστικό της στάσης της Ευρώπης είναι ότι υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Στάινμάγιερ, απέφυγε να αποδοκιμάσει την Διάσκεψη της Βιέννης, ενώ η εκπρόσωπός του ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε καλύτερους ελέγχους σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά σύνορα επισημαίνοντας βέβαια ότι «σε όλα αυτά τα θέματα θα προχωρήσουμε μόνο αν σταθούμε όλοι μαζί από κοινού ως Ευρωπαίοι, ως Ευρωπαϊκή Ένωση και βρούμε κοινή λύση. Και σε αυτό περιλαμβάνεται βεβαίως και η Ελλάδα».

The post 20.000 μετανάστες εγκλωβισμένοι στην χώρα – Ένα απέραντο hotspot όλη η Ελλάδα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα