Aυτό είναι το προφίλ των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ

12:31 6/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα φέρνουν στην δημοσιότητα καθηγητές του Πανεπιστημίου Μπιλνκί της Κωνσταντινούπολης με αφορμή την εξέγερση των διαδηλωτών στην γείτονα χώρα.

Στην έρευνα σκιαγραφείται το προφίλ των διαδηλωτών: ηλικία, οι λόγοι που τους οδήγησαν στον ξεσηκωμό, τα αιτήματά τους αλλά και οι πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Τι ηλικία έχουν

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται

πως πρόκειται πράγματι για μια επανάσταση νέων καθώς το 39,6% είναι μεταξύ 19 και 25 ετών, το 24% είναι μεταξύ 26 και 30 ετών. Παράλληλα το 17% δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα ενώ το 15,3% θεωρεί ότι δεν αντιπροσωπεύεται επαρκώς.

Γιατί ξεσηκώθηκαν

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μόλις το 7% δηλώνει πως ένα κόμμα τους ώθησε στους δρόμους ενώ το 92,4% θεωρεί την κυβέρνηση υπεύθυνη για αυτή την εξέλιξη.Περίπου στα ίδια επίπεδα είναι το ποσοστό των διαδηλωτών που επιρρίπτουν ευθύνες στην αστυνομία (91,1%). Το 84,2% εξεγείρεται λόγω της αποσιώπησης των γεγονότων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ενώ το 56,2% δηλώνει πως κατεβαίνει στις διαδηλώσεις για να προστατέψει το πάρκο.

Ποια είναι τα αιτήματά τους

Το 96,7% των ερωτηθέντων ζητά τον τερματισμό της αστυνομικής βίας, το 96,1% ζητά εφεξής τον σεβασμό των ελευθεριών του ενώ το 37% θέλει ένα νέο πολιτικό κόμμα στην εξουσία.

Στο ερώτημα αν επιθυμούν στρατιωτική παρέμβαση το 79,5% απαντά πως όχι ενώ μόλις το 6,6% δηλώνει πως θα ήθελε εμπλοκή των στρατιωτικών. Τα ποσοστά αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς τη δεκαετία του 1990 το ποσοστό που ήθελε εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων άγγιζε το 45-50%!

Ποιοι είναι

81,2% δηλώνουν φιλελεύθεροι

64,5% δηλώνουν υποστηρικτές του κοσμικού κράτους

75,8% δηλώνουν πως συμμετείχαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα