Debate στο Μάαστριχτ: Οι 415.000.000 χαμένες ευκαιρίες του Αλέξη Τσίπρα

Το πρώτο του πανευρωπαϊκό φάουλ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ουσιαστικά αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρώτο debate των υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν.

Με το πρόσχημα ότι δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν θα βρίσκεται το απόγευμα της Δευτέρας στο Μάαστριχτ

για την πρώτη τηλεοπτική μονομαχία που θα παρακολουθήσουν τηλεοπτικά τουλάχιστον 415 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Κι όμως, η πρόσκληση του είχε απευθυνθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν καθώς στο επίσημο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 26 Μαρτίου αναφέρεται και το όνομα του κ. Τσίπρα με την ένδειξη tbc (to be confirmed).

Επισήμως λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ με non paper έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, σημειώνει ότι κ. Τσίπρας ενημερώθηκε καθυστερημένα για το debate και επισημαίνει πως ο ίδιος θα συμμετάσχει κανονικά στο «επίσημο» debate της 15ης Μαΐου που διοργανώνει η EBU στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η μάχη της Δευτέρας

Για πρώτη φορά το απόγευμα της Δευτέρας διοργανώνεται debate πανευρωπαϊκής εμβέλειας καθώς οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλούνται να σταθούν ενώπιος ενωπίω και να αναπτύξουν τις θέσεις τους, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερα από 415 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες να σχηματίσουν προσωπική άποψη.

Το πρώτο debate, θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε θέματα νεολαίας. Διοργανώνεται από το Δήμο και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, το Connect Limburg και το European Youth Forum, στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου με παρόντες περίπου 700 μαθητές και φοιτητές.

Η μετάδοση θα γίνει ζωντανά από το Euronews σε 13 γλώσσες και σε 156 χώρες, ενώ ταυτόχρονα μέσω θα είναι διαθέσιμη μέσω streaming στο internet αλλά και μέσω application σε κινητά.

Η απόφαση του κ. Τσίπρα να μη συμμετάσχει στο debate έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια και έχει δώσει αφορμή για επικρίσεις από τους αντιπάλους του. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται το θέμα της προσωπικότητας του κ. Τσίπρας και ειδικού βάρους που χρειάζεται ένας ηγέτης ο οποίος προσδοκά να γίνει πρωθυπουργός μιας χώρας.

Το πρώτο ραντεβού των υποψηφίων στο Μάαστριχτ θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας με αυστηρή ατζέντα. Ουσιαστικά οι υποψήφιοι θα έχουν ελάχιστα λεπτά για να παρουσιάσουν τις βασικές τους θέσεις για την Ανεργία, την Παιδεία και την ανάμιξη των νέων στην Πολιτική.

Στη συνέχεια, για περίπου 90 λεπτά, θα απαντούν σε ερωτήσεις από τους νέους που θα βρεθούν στο αμφιθέατρο και σε τυχαίες ερωτήσεις που θα επιλέξει από τις σχετικές αναρτήσεις στα social media η βασική συντονίστρια της βραδιάς, Ιζαμπέλ Κούμαρ, κεντρική άνκοργούμαν του Euronews.

Ποιοι είπαν ναι στο debate

Ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών. Ο 59χρονος Γερμανός πολιτικός εκλέγεται από το 2004 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και σήμερα είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο 60χρονος πολιτικός από το Λουξεμβούργο υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της χώρας του από το 1995 ως το 2013. Είναι και αυτός που κρατούσε τα ηνία του Eurogroup όντας επί εννέα έτη (2005 - 2014) πρόεδρος του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Ο Γκι Φερχόφσταντ, υποψήφιος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών. Ο 60χρονος Βέλγος πολιτικός είναι ο ένας από τους δύο υποψηφίους για την Κομισιόν που έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας του, εν προκειμένω την περίοδο 1999 - 2008. Από το 2009 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών.

Η Φρανσέσκα Μαρία Κέλερ, μέλος των Ευρωπαίων Πρασίνων και πρωτίστως της Πράσινης Νεολαίας (Green Youth). Η νεώτερη υποψήφια για την Κομισιόν, στα 33 της χρόνια, είναι μια Γερμανίδα πολιτικός. Ουσιαστικά διατηρεί ενεργή πολιτική παρουσία από το 2001 όταν και ανέλαβε τη θέση της εκπροσώπου στην Ομοσπονδία των Νέων Πρασίνων.

Η ιδιαιτερότητά της -σε σχέση πάντοτε με τους συνυποψηφίους της- είναι η ειδίκευσή της σε θέματα μειονοτήτων και σχέσεων της Ευρώπης με τις ισλαμικές χώρες.

Έχει πτυχίο Ισλαμικών, τουρκικών και εβραϊκών σπουδών από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, είναι παντρεμένη με τον Φιλανδό ακτιβιστή οικολόγο Μάρκους Ντρέικ και πριν ασχοληθεί ενεργά με την Πολιτική είχε διακριθεί για τις οικολογικές της «μάχες».

Keywords
Τυχαία Θέματα