Deutsche Welle: Το Λουξεμβούργο είναι η Καραϊβική της Ευρώπης

Το Λουξεμβούργο είναι ο σημαντικότερος φορολογικός παράδεισος της ΕΕ. Αντλεί τα περισσότερα κεφάλαια και «λειτουργεί» απολύτως νόμιμα. Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλα “ασφαλή” χρηματοπιστωτικά λιμάνια.

«Παραδείσιες» συνθήκες για να τοποθετήσει κανείς τα κεφάλαια του δεν βρίσκει μόνο στην Καραϊβική. Η Ευρώπη προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο επενδυτής να ταλαιπωρείται, υποστηρίζει ο Ράινχαρντ Κίλμερ, στέλεχος της γερμανικής υπηρεσίας διώξεως του οικονομικού εγκλήματος. «Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να κοιτάζουμε τι γίνεται στην Καραϊβική,

αλλά να συγυρίσουμε μπροστά από τη δική μας πόρτα. Η Βρετανία προστατεύει τα Channel Islands, η Γαλλία το Μονακό. Και σε αυτά να προσθέσουμε τα γνωστά προβλήματα που έχουμε με το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και την Αυστρία», λέει ο γερμανός εφοριακός.

Τα κεφάλαια στους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους μπορεί να μην είναι τόσα πολλά όσα στην Καραϊβική, αλλά θεωρούνται ασυναγώνιστα όσον αφορά στην ασφάλεια των χρημάτων.

Το μυστικό της επιτυχίας: Σαφήνεια και ευελιξία

Στην κορυφή της λίστας είναι το Λουξεμβούργο, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ. Ο επί των Οικονομικών υπουργός της Λουκ Φρίντεν απορρίπτει τον όρο «φορολογικός παράδεισος» για τη χώρα του. «Είμαστε ένας ευρωπαϊκός χρηματοοικονομικός χώρος και αρνούμεθα τον χαρακτηρισμό φορολογικός παράδεισος», τονίζει.

146 τράπεζες από 26 χώρες του κόσμου έχουν εγκατασταθεί στο Λουξεμβούργο, όπως αναφέρει η κυβέρνηση του Δουκάτου. Το Λουξεμβούργο ανήκει στους 10 κορυφαίους χρηματοοικονομικούς χώρους. Είναι μία από τις δύο σημαντικότερες έδρες συναλλαγής αμοιβαίων κεφαλαίων. Το μυστικό της επιτυχίας: Σαφήνεια και ευελιξία. Από τη μία πλευρά σεβασμός στο τραπεζικό απόρρητο και από την άλλη ένας αυστηρός νόμος κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Όλα αυτά στα συμφραζόμενα μιας «ανταγωνιστικής» φορολογικής πολιτικής και μιας ευέλικτης γραφειοκρατίας που διευθετεί τα πάντα με ταχύτητα.

Εδώ και δεκαετίες καλλιεργεί το Μεγάλο Δουκάτο τη φήμη του ασφαλούς λιμένα. Πάνω από δύο τρισεκατομμύρια ευρώ είναι η περιουσία των εταιρειών επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εταιρείας Χρηματοοικονομικών Συμβούλων Ogier. Ο φόρος που καταβάλλουν οι εν λόγω εταιρείες είναι ελάχιστος. Πολλές διεθνείς επιχειρήσεις έχουν ανοίξει θυγατρικές στο Λουξεμβούργο προκειμένου να φορολογούνται με ευνοϊκούς όρους τα κέρδη τους. Η πρακτική αυτή δεν συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων. Και ακριβώς τα κεφάλαια αυτά κάνουν το Λουξεμβούργο πρώτη χώρα της ΕΕ στο κατά κεφαλή εισόδημα. Με αυτά τα δεδομένα δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας υπερασπίζεται το οικονομικό της μοντέλο. Διατυπώνονται, ωστόσο, πολλές ενστάσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα