Financial Times: Η Αθήνα αντεπιτίθεται αλλά ο Σαμαράς πρέπει να συγκρατήσει τον δυναμισμό του

Για ελληνική αντεπίθεση που θα δοκιμάσει τις σχέσεις με την Ευρώπη κάνουν λόγο οι Financial Times συμβουλεύοντας τον Αντώνη Σαμαρά να μην εξαντλήσει τον δυναμισμό του και να επιλέξει με σοφία τις μάχες που πρόκειται να δώσει.

«Από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα διάσωσης το 2010 η σχέση μεταξύ της Αθήνας

και των δανειστών της ήταν δομικά άνιση. Έχοντας απωλέσει την πρόβαση στις διεθνείς αγορές η ελληνική κυβέρνησης βασιζόταν στους έκτακτους πόρους διάσωσης προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου η Τρόικα ήταν σε θέση να επιβάλει δρακόντεια μέτρα για να παραχωρήσει τα δάνεια. Η Αθήνα προσπάθησε μάταια να αλλάξει τους όρους αλλά οι προσπάθειες αυτές έπεφταν στο κενό» αναφέρει το editorial της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας.

«Με τα δημόσια οικονομικά όμως να οδηγούνται όλο και περισσότερο σε στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει πλέον ένα ισχυρό άσο στο μανίκι. Την Κυριακή το οικονομικό επιτελείο πέρασε από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2014 χωρίς να πάρει την έγκριση του ΔΝΤ ή της Κομισιόν κάτι που έστρωσε το σκηνικό για μια έντονη διαπραγμάτευση με τους αντιπροσώπους της Τρόικας όταν επιστρέψουν στην Αθήνα» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Κατόπιν οι Financial Times εστιάζουν στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει την ανάγκη να λυγίσει τους μύες του είναι κατανοητό. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του συνασπισμού του είναι τώρα λεπτή μετά από αποστάτες που αρνήθηκαν να ψηφίσουν για περισσότερα μέτρα λιτότητας». Παράλληλα, η εφημερίδα παρατηρεί πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης , όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στα αριστερά και η Χρυσής Αυγής στα δεξιά, δυναμώνουν χάρη στις υποσχέσεις τους να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία διάσωσης ή ακόμη και να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα.

«Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην το παρακάνει. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το επόμενο έτος , οι προοπτικές είναι ακόμη εύθραυστες . Η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα εξαρτάται από την υποστήριξη της ΕΚΤ. Η κυβέρνηση ελπίζει να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος , αλλά ρεαλιστικά μιλώντας η Αθήνα θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από ένα δίχτυ ασφαλείας της ευρωζώνης για το προβλέψιμο μέλλον» σημειώνει με έμφαση η συντακτική ομάδα των Financial Times.

Στη συνέχεια η εφημερίδα δεν μασά τα λόγια της και κάνει λόγο για μη μη ρεαλιστικούς στόχους στο πρόγραμμα διάσωσης αλλά και την ανάγκη να προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. «Ούτε είναι όλοι οι όροι που συνδέονται με το πακέτο διάσωσης επιζήμιοι για την οικονομία . Είναι αλήθεια ότι υπήρξε υπερβολική έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση και πολύ λίγη στη διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Οι στόχοι υπήρξαν τυπικά μιλώντας μη ρεαλιστικοί. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να αναδιοργανώσει το σύστημα της είσπραξης των φόρων για να εξασφαλίσει τα δημόσια οικονομικά της και να τα θέσει σε βιώσιμη βάση. Το άνοιγμα στον ανταγωνισμό των κλειστών επαγγελμάτων - όπως συμβολαιογράφοι - θα βοηθήσει τους ταλαντούχους νέους να ανταποκριθούν στις βάσιμες προσδοκίες τους» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος oι Financial Times συμβουλεύουν τον Αντώνη Σαμαρά να επιλέξει με σοφία τις μάχες που θα δώσει προκειμένου η Ελλάδα να αποσπάσει την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους στην οποία τόσο ελπίζει. «Η Αθήνα ελπίζει ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα συμφωνήσει τελικά να μειώσει το βουνό χρέους της Ελλάδας , το οποίο είναι ως επί το πλείστον στα χέρια των επίσημων πιστωτών. Αλλά η διατήρηση μιας εποικοδομητικής σχέσης με την Ευρώπη είναι απαραίτητη για να μπορέσει να αποσπάσει μελλοντικές παραχωρήσεις. Προς το παρόν , ο κ. Σαμαράς ίσως θα έπρεπε να περιορίσει τον δυναμισμό του . Ένας καλός γνώστης της στρατηγικής ξέρει ποιες μάχες να διαλέγει» καταλήγει με νόημα το δημοσίευμα.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα