Financial Times: Η Ελλάδα «στο μάτι του κυκλώνα» από την Τρόικα για νέα μέτρα

Νέο άρθρο της διεθνούς οικονομικής εφημερίδας Financial Times αναφέρεται στην δύσκολη θέση της Ελλάδας και στα μέτρα που θα κληθεί να λάβει εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με σκληρές διαπραγματεύσεις με τους παγκόσμιους δανειστές της όσον αφορά το διαφαινόμενο

χρηματοδοτικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις επιλογές να επανέλθει στις αγορές μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Η Τρόικα, -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και το ΔΝΤ- επιθυμεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση περεταίρω μέτρα λιτότητας μετά την αναγνώριση του πιθανού ελλείμματος των δύο δις. ευρώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε πρόσφατα από την Αθήνα.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδος αναφέρουν ότι το χάσμα υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να προσμετρηθεί στην καταστολή κοινωνικής ασφάλισης εξαιτίας εκατοντάδων ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις συνεισφορές τους.

«Υπάρχει ξεκάθαρη διαφωνία» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Η Τρόικα πάντα πιέζει για περαιτέρω μέτρα αλλά έχουμε φτάσει το όριο των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις».

«Οι κοινωνικές πιέσεις γίνονται μη βιώσιμες, τα ελληνικά νοικοκυριά κατά μέσο όρο έχουν χάσει πάνω από το 1/3 του εισοδήματός τους τα τελευταία πέντε χρόνια», προσέθεσε ο αξιωματούχος του υπουργείου.

Έχει προκύψει έντονη διαφωνία καθώς βελτιώνεται η ελληνική αξιοπιστία στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές με τα κυβερνητικά ομόλογα να πέφτουν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από την δεύτερη διεθνή διάσωση των 173 δις. ευρώ της περασμένης χρονιάς. Hedge funds επενδύουν έντονα σε εγγυήσεις μεριδίων των ελληνικών τραπεζών τροφοδοτώντας την ανάκαμψη στην μικρή χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά πρωτογενούς πλεονάσματος αυτή την χρονιά, πριν την αποπληρωμή του χρέους, χάρη στις υψηλές αποδόσεις και τους αυστηρότερους ελέγχους στις δαπάνες, πέρα από τις συνεχιζόμενες υπερβάσεις στις δαπάνες του κράτους για την υγεία και το αυξανόμενο έλλειμμα στο ΙΚΑ, τον βασικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 έχει βγει εκτός τροχιάς από τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής: μείωση του φόρου επιβάρυνσης για τους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους και παράταση των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις για τους ένστολους – στρατιωτικούς, αστυνομικούς και λιμενικούς.

«Οι αγορές αντανακλούν πρόοδο σταθεροποιώντας την οικονομία» ανέφερε ο Νίκος Καραμούζης Εκτελεστικός Διευθυντής της Geniki Bank στην Αθήνα. «Εκκρεμούν ακόμα ζητήματα αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι οι δυσκολίες θα παρακαμφθούν».

«Υπήρξε ιδιαίτερα ισχυρή πολιτική αντίδραση όσον αφορά την ένταξη των ενστόλων στο ενιαίο μισθολόγιο που έχει ήδη εφαρμοστεί στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα», όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να λάβει ισχυρά μέτρα οριζόντιων περικοπών, η δέσμευσή της να επιταχύνει τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγούσε στην υιοθέτηση νέων μέτρων μείωσης δαπανών, όπως για παράδειγμα συγχωνεύσεις για μικρότερα εφάπαξ που θα περιλάμβαναν μειώσεις ύψους 20% στις πληρωμές. Αλλά είναι ακόμα αβέβαιο το εάν αυτά τα μέτρα θα είχαν ιδιαίτερα απτά οφέλη ώστε να καθησυχάσουν την Τρόικα.

Η Τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα τέλη του Οκτωβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει τον έλεγχο στα προαπαιτούμενα περιλαμβανομένης της κινητικότητας εργαζομένων και έπειτα εγκρίνει το τελικό προσχέδιο προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί στην Βουλή προς έγκριση τον Νοέμβριο.

Διεθνείς δανειστές ανησυχούν ότι οι στόχοι εσόδων θα παρακαμφθούν εξαιτίας των καθυστερήσεων στην διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής. Η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει το deadline της Τρόικας που αφορούσε την κινητικότητα 12.500 εργαζομένων θέτοντάς τους σε καθεστώς «προσωρινής διαθεσιμότητας» με μειωμένη μισθοδοσία ενώ παράλληλα είναι αντιμέτωποι με αποχώρηση αν αποτύχουν να βρουν άλλη εργασία στον δημόσιο τομέα.

Κάποιοι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν εάν ένας νέος μικρός φόρος ιδιοκτησίας που θα εισαχθεί την επόμενη χρονιά θα μπορούσε να αντικαταστήσει πολλαπλές εισφορές που συνήθως συλλέγονταν -μετά από πολλές καθυστερήσεις- και θα πετύχει τον στόχο της για έσοδα 3 δις. ευρώ.

Η επιβολή ενός νέου φόρου είναι γεμάτη προβλήματα εξαιτίας γραφειοκρατικής ανεπάρκειας. Επειδή αυτό προορίζεται να είναι αυτό-αξιολογούμενο μπορεί να φέρει αντιστάσεις φορολογούμενων, δήλωσε οικονομολόγος του οικονομικού τομέα που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα