Financial Times: Θα κουρέψουν το ελληνικό χρέος, αλλά δε μιλάει κανείς, λόγω γερμανικών εκλογών

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει εντός του επόμενου χρόνου να εγκρίνουν επιπλέον χρηματοδότηση για τη στήριξη της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να συζητηθεί κατ’ ιδίαν με τους γερμανούς ψηφοφόρους.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο σχεδόν βέβαιο δεύτερο κούρεμα,

τις κατ' ιδίαν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, το ρόλο των Γερμανικών εκλογών και τη δύσκολη θέση του ΔΝΤ και της Επιτροπής. Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιμένει ότι δε θα επιβληθούν στους πιστωτές της Ελλάδας –που πλέον είναι κυρίως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης- επιπρόσθετες ζημίες.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι είναι σχεδόν ανέφικτη η μείωση του επιπέδου του ελληνικού χρέους κάτω από το υποσχόμενο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2020. Έτσι, το «κούρεμα» καθίσταται απαραίτητο, κυρίως στην παρούσα χρονική συγκυρία, που έγινε σαφές ότι το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δε θα αποδώσει κάτι που θα προσεγγίζει τους οικονομικούς στόχους που είχαν τεθεί. Αυτό τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013.

Παρόλο που για το ζήτημα της οικονομικής στήριξης θα έπρεπε –σύμφωνα με πολλούς- να προηγηθεί αναλυτική συζήτηση μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των γερμανών φορολογούμενων πολιτών, έχει «συμφωνηθεί» μια συνωμοσία σιωπής. Όλοι φαινομενικά συμφωνούν ότι καμία δύσκολη απόφαση δεν θα πρέπει να ληφθεί πριν τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Αυτός ο κώδικας σιωπής βασίζεται στην εκτίμηση ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα προγραμμάτων σε Ελλάδα και Πορτογαλία που παραπαίουν, θα επαναστατήσουν ενάντια στα κυβερνώντα κόμματα και θα ψηφίσουν είτε την αντιπολίτευση ή τις αντιευρωπαϊκές ομάδες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Παρά την επιμονή της Μέρκελ και τις δηλώσεις της, σύμφωνα με τις οποίες καμία ευρωπαϊκή υπόθεση δεν έχει τεθεί σε αδράνεια, λόγω των γερμανικών εκλογών, άλλου ευρωπαίοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται το αντίθετο. Η αναβολή των σοβαρών διλημμάτων για την Ελλάδα και την Πορτογαλία μπορεί να είναι θετική πολιτική τακτική για τους Χριστιανοδημοκράτες της κας. Μέρκελ. Δεν ισχύει όμως, το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους δύο υποθετικά ανεξάρτητους και αμερόληπτους θεσμούς που έχουν αναλάβει την παρακολούθηση των προγραμμάτων Ελλάδας και Πορτογαλίας. Τώρα δείχνουν συνένοχοι στην προσπάθεια να κρυφτεί το θέμα κάτω από το χαλί.

Και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ μάλιστα, ρωτήθηκε δυο φορές σε συνέντευξη τύπου σχετικά με τους σκοπούς της για το κενό δισεκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα. Εν συνεχεία, απλά περιορίστηκε σε αοριστολογίες σχετικά με τις «χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις» των πιστωτών της ευρωζώνης.

Τη Δευτέρα υπεγράφη από το ΔΝΤ και την Κομισιόν νέα δόση για την Ελλάδα ύψους 4,8 δις. Ευρώ, γεγονός που εκ των πραγμάτων αναβάλλει τη λήψη της οιασδήποτε απόφασης σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο.

Πάντως, το πώς θα αντιδράσουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι ακόμα άγνωστο. Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα για τη Μέρκελ και το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, ακόμα τα πράγματα είναι ρευστά. Αν, μάλιστα, οι ψηφοφόροι δράσουν όπως οι Ολλανδοί, τότε θα αποδειχθεί ότι η αποσιώπηση του ζητήματος της χρηματοδότησης για Ελλάδα και Πορτογαλία ήταν ανούσιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που η πολιτική σκηνή Γερμανίας και Ολλανδίας διαφέρουν αρκετά, οι δύο χώρες ακολουθούν αξιοσημείωτα παρόμοια στάση στα θέματα των κρατικών διασώσεων.

Τι ακριβώς συνέβη στην Ολλανδία:

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προσπάθησε να καταλαγιάσει τις ανησυχίες επιμένοντας δημοσίως ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον κεφάλαια για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Ντίντερικ Σάσμομ έσπασε το ταμπού και δήλωσε ότι όποιος υπόσχεται πως δεν θα δοθούν και άλλα χρήματα στην Ελλάδα, δίνει μία προεκλογική δέσμευση που δεν θα μπορέσει να τηρήσει. Η αντίδραση των Ολλανδών ψηφοφόρων ήταν να εκτοξεύσουν τον –μέχρι τότε τρίτο στις δημοσκοπήσεις- κ. Σάσμομ και να τον φέρουν σε απόσταση μόλις μία έδρας από τους Φιλελεύθερους.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι Γερμανοί πολίτες στις εκλογές, σε περίπτωση που ειπωθεί κάτι αντίστοιχο από τη Μέρκελ. Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη πως οι ψηφοφόροι, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές πολιτικές προκλήσεις, είναι αρκετά ώριμοι για να δεχθούν επώδυνες επιλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα