New York Times: Η κακοδαιμονία της Ελλάδας οφείλεται στα μέτρα λιτότητας της Μέρκελ

Aλλαγή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και κυρίως απέναντι στην Ελλάδα, προτείνει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «New York Times», με αφορμή την επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ.

Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι για να ευημερήσει η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάποια πράγματα και η Γερμανία, όπως το να τονώσει την κατανάλωση στο εσωτερικό της, να

συμφωνήσει στη χαλάρωση των όρων διάσωσης και να αποδειχθεί μια πιο ισχυρή τραπεζική ένωση.

Η σαρωτική επικράτηση της κ. Μέρκελ στις εκλογές συνοδεύεται από αναπάντητα ερωτήματα. Σύμφωνα με το άρθρο, ένα από αυτά είναι το ποια πολιτική θα επιλέξει η κ. Μέρκελ να ακολουθήσει στη Γερμανία και στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης σε ενδεχόμενο συνεργασίας της με τους Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω του ότι οι δεύτεροι είναι προσηλωμένοι στην ενίσχυση της ΕΕ, θέλουν να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας στις προβληματικές χώρες και στοχεύουν στη λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν την κατανάλωση στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπως τη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού.

Η αναγέννηση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι, ωστόσο, ένα εύκολο έργο, όπως τονίζεται, προσθέτοντας ότι μολονότι η μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα και τις άλλες προβληματικές χώρες μοιάζει να έπιασε πάτο και τα ελλείμματα αρχίζουν να περιορίζονται, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας, άνω του 25%, στην Ελλάδα και στην Ισπανία, είναι καταστροφικοί. Δημιουργείται μια γενιά χωρίς μέλλον, οι κοινωνικές εντάσεις αυξάνονται, ενώ νεοφασιστικά κινήματα, όπως η ελληνική Χρυσή Αυγή, σκληραίνουν τον εξτρεμιστικό τους λόγο, σύμφωνα με το κύριο άρθρο της νεοϋορκέζικης εφημερίδας.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι, παρά τις ευθύνες των προβληματικών χωρών για την πρόκληση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, η σημερινή κακοδαιμονία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου οφείλεται κυρίως στα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν υπό την πίεση της 'Αγκελα Μέρκελ, με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής στήριξης. Τα εν λόγω μέτρα έπληξαν την ανάπτυξη και εξανάγκασαν τις κυβερνήσεις να περιορίσουν κοινωνικές παροχές που απευθύνονταν στους φτωχότερους πολίτες τους. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, παρά τις πρώτες απογοητευτικές δηλώσεις της κας Μέρκελ ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική, ο τόνος που χρησιμοποιεί έναντι της λιτότητας μοιάζει να έχει αμβλυνθεί. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα είναι ο σχηματισμός μιας σοφής κυβέρνησης, ικανής να προβεί στις αναγκαίες μεταβολές και αρκετά ισχυρής ώστε να μπορέσει να πείσει τον γερμανικό λαό.

Keywords
Τυχαία Θέματα