Oι Ρώσοι έκαναν πίσω στο παρά πέντε- Αποχώρησαν από το διαγωνισμό για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Μια απρόσμενη όσο και ανεξήγητη περιπλοκή παρουσίασε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ καθώς η ρωσική Syntez ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Εμίρη ότι δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ.

Καμία δεσμευτική προσφορά

δεν υπεβλήθη τελικά ούτε στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ που έληγε σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του Reuters, που επικαλείται πληροφορίες από Έλληνες αξιωματούχους κοντά στη διαδικασία.

Σύμφωνα με την μία εκδοχή η Gazprom συνδέει το τίμημα για την απόκτηση της ΔΕΠΑ με τις τιμές του φυσικού αερίου που δίνει η ρωσική εταιρεία στην Ελλάδα.

Κατά τα φαινόμενα η πρόταση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε χαμηλότερο τίμημα για την εξαγορά της ΔΕΠΑ από το προσδοκώμενο.

Η εξέλιξη αυτή «πάγωσε» την Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη να χαρακτηρίζουν «ανεξήγητη» τη ρωσική στροφή καθώς ο πρόεδρος της Gazprom είχε έλθει τρεις φορές στην Ελλάδα και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα με τους οποίους είχε συμφωνήσει όλες τις λεπτομέρειες της μεγάλης πώλησης.

Πίσω από την ξαφνική αλλαγή των Ρώσων φαίνεται πως κρύβονται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες άσκησαν σημαντικές πιέσεις προκειμένου να μη βρεθεί η Γηραιά Ήπειρος σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση και για να μη θιγούν οι υπάρχουσες γεωπολιτικές ισορροπίες.

Επισήμως η Αθήνα επιμένει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τίμημα κατώτερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος στην αζερική Socar η οποία συνδέεται άμεσα με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP που θα περνάει από τη χώρα μας και θα διοχετεύει στην Ευρώπη το αέριο της Κασπίας.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις του Νο2 της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, ο οποίος παραδέχθηκε δημοσίως ότι ο ρωσικός κολοσσός πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τα στοιχεία που έδωσε ο Μεντβέντεφ, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Αν λάβουμε υπόψη ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, τότε το εγχώριο «καπέλο» φτάνει τα 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα