Tα κορίτσια του James Bond

Η Bérénice Marlohe περιδιαβαίνει ήδη τα κινηματογραφικά σοκάκια με τον τίτλο του “Bond girl”, αλλά οι fan ισχυρίζονται ότι δεν φτάνει σε attitude όσες προηγήθηκαν στην καρδιά του 007.

Από την Ειρήνη Νικοπούλου

Για πάμε λίγο back to basics: γιατί είπαμε ότι λατρεύεις τον James Bond; Για ένα, αλλά καίριας σημασίας χαρακτηριστικό του. Την ικανότητά του να κερδίζει την αποστολή και το κορίτσι (ε, χμ, τις περισσότερες φορές).

Κι επειδή σε αντίθεση με τον Carnation (που αποτελεί

ανομολόγητο πρότυπο για πολλούς κινηματογραφικούς “ήρωες”), που έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους Γκλούτον για να σώσει τη Λόλα, ο James έχει παντού αντιπάλους ακόμη και μεταξύ των “συμμάχων” του. Όσο όμως η αποτελεσματικότητά του αυξάνεται, άλλο τόσο πολλαπλασιάζεται και η γοητεία του.

Όχι δεν προσπαθώ να σου πω ότι πίσω από κάθε “σημαντικό” / γοητευτικό / δυναμικό άνδρα “κρύβεται” μια γυναίκα με αντίστοιχες δεξιότητες. Εξάλλου η ιστορία του Bond αν κάτι πρέπει να αλλάξει στα κοινωνικά δόγματα που παρουσιάζονται ως αλήθειες, είναι αυτό ακριβώς: Κάθε δυναμικός / ”σημαντικός” / γοητευτικός άνδρας έχει ανάγκη από μια πραγματική γυναίκα με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά, όχι από τη σκιά του σε θηλυκή μορφή. Επειδή όμως ο James Bond είναι πολυσχιδής προσωπικότητα, είχε την “ανάγκη” πολλών γυναικών στην πολύχρονη καριέρα του.

Ursula Andress
Υποδύθηκε την Honey Ryder στην ταινία “Dr. No”, φόρεσε το προκλητικό για το 1962 λευκό, μικρό μπικίνι και ανακηρύχθηκε σε ακλόνητο σύμβολο του σεξ.

Halle Berry
Έδωσε, προς τέρψιν όλων, μια πιο επίκαιρη και ανανεωμένη εκδοχή της Ursula Andress, κάνοντας μια εξίσου εντυπωσιακή έξοδο (με ένα εξίσου εντυπωσιακό μπικίνι) από τη θάλασσα το 2002 για την ταινία “Die Another Day”. Επίσης είναι το πρώτο Bond girl στην ιστορία, που παρασύρει τον διάσημο πράκτορα (Pierce Brosnan στην προκειμένη περίπτωση) να κάνει sex μπροστά στην κάμερα, τους θεατές, την ιστορία.

Eva Green
Η ταινία “Casino Royale” ήταν η πρώτη για τον πράκτορα 007 που δεν είχε γυναικείες φιγούρες να λικνίζονται στους τίτλους αρχής. Δεν τις χρειαζόταν. Υπήρχε η Eva Green ως Vesper Lynd, μια πραγματική, μοιραία γυναίκα σε περιτύλιγμα ενζενί. Η γυναίκα που κατάφερε να “σπάσει” και να “φτιάξει ξανά” τον Daniel Craig, αναγκάζοντάς τον να δώσει το όνομά της στο αγαπημένο του ποτό, το Martini.

Honor Blackman
Προσέφερε στον Sean Connery μέσω της ταινίας “Goldfinger” “τα πιο όμορφα μπλε μάτια που είχα δει ποτέ”, στους άνδρες θεατές μια ιδέα από τη διαχρονική τους φαντασίωση (σσ. είναι λεσβία) και στην pop κουλτούρα ένα διφορούμενο όνομα: Pussy Galore.

Kim Bassinger
Ως γοητευτική Domino Petatchi δέχθηκε ευεργετικό massage από τα χέρια του Sean Connery, του αποκάλυψε τα σχέδια του εραστή της-θανάσιμου αντιπάλου του, ενώ την κατάλληλη στιγμή δεν δίστασε να πατήσει τη σκανδάλη για να τον βγάλει από τη μέση. Έδωσε μεταμοντέρνα χροιά στον όρο femme fatale κάνοντάς μας να παραδεχθούμε αναμφισβήτητα: “Never say never again”.

Keywords
Τυχαία Θέματα