We only said goodbye with words – 2 χρόνια χωρίς την Έιμι

«...I died a hundred time» τραγουδούσε με αυτή τη στοιχειωμένη φωνή της, με την ανάσα της γεμάτη αλκοόλ και καπνό… Το κοινό παραληρούσε, οι κριτικοί έγραφαν διθυράμβους. Η «νέα Μπίλι Χόλιντεϊ». Κάποια χρόνια μετά το εκρηκτικό της ντεμπούτο, όταν τα φαντάσματα άρχιζαν να παίρνουν μορφή, οι παπαράτσι μπήκαν στη λίστα με τους εφιάλτες της. Το κορίτσι από την εβραϊκή γειτονιά του Λονδίνου, έγινε ο νο. 1 στόχος!

Όταν σε ένα βράδυ κατέκτησε τον κόσμο…

Χρόνια είχε να εμφανιστεί μια τζαζ ντίβα, που να συνδυάζει το rock attitude στην

καθημερινή της ζωή. Στη Μεγάλη Βρετανία γίνεται γνωστή το 2003. Το στυλ είναι ιδιαίτερο, τα μπάσα της μοναδικά, εκείνη είναι μόλις 20 ετών και το album της «Frank» κερδίζει υποψηφιότητα για βραβείο Mercury.

Θα έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια, για να συνειδητοποιήσει η υφήλιος πως ένα κορίτσι από το Southgate του Λονδίνου, διαθέτει την πιο ξεχωριστή φωνή των 00’s. Είναι εκείνη η βραδιά στα Emmy Awards όταν το μελαχρινό κορίτσι, με τη αδύνατη σιλουέτα και τα εντυπωσιακά μαύρα και ογκώδη μαλλιά καταφέρνει αυτό που καμία γυναίκα δεν έχει καταφέρει… Με το «Back to Black» κερδίζει τα 5 από τα 6 βραβεία Emmy στα οποία ήταν προτεινόμενη και μάλιστα τα Big Four (τα τέσσερα πιο σημαντικά βραβεία Γκράμι: βραβείο για τον ''Δίσκο Της Χρονιάς'', βραβείο για την ''Ερμηνεία Της Χρονιάς'', βραβείο για τον ''Καλύτερο Προτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη'' και βραβείο για το ''Τραγούδι Της Χρονιάς'').

Γράφει ιστορία μεν, αλλά δεν καταφέρνει να τη διαχειριστεί. Γίνεται pop icon, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά με γυναίκα που τραγουδάει κάτι πολύ πιο… δύσπεπτο από pop σινγκλάκια. Αυθεντική καλλιτέχνης και όχι perfomer, δεν μπορεί να διαχειριστεί την εικόνα της. Είναι ένα ακόμη κορίτσι που ψάχνει τον έρωτα, την αγάπη και τη συντροφικότητα, αλλά δυστυχώς βρίσκεται στα λάθος μέρη.

Η αρχή του τέλους

Τον Νοέμβριο του 2007 μια άλλη Έιμι εμφανίζεται στη σκηνή του National Indoor Arena, του Μπέρμιγχαμ, πρώτου σταθμού ενός tour σε 17 πόλεις. Παραπατάει, ξεσπά σε κλάματα και βρίζει το κοινό, για να αποχωρήσει εν μέσω αποδοκιμασιών. Αυτή η εικόνα τείνει να γίνει μόνιμη στα live της, σε εκείνα τουλάχιστον που δεν ακυρώνονται.

Λίγους μήνες πριν, τον Αύγουστο, καταρρέει από υπερβολική δόση ηρωίνης και σώζεται με ένεση αδρεναλίνης. Εκτός από το πρόβλημα της βουλιμίας, η 24χρονη –τότε- Έιμι είναι εθισμένη, πλέον, και στα ναρκωτικά. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να την πείσει να μπει σε κέντρο απεξάρτησης. Η ειρωνεία έρχεται με το τραγούδι της «Rehab», που γίνεται μαζικό χιτ και περιγράφει αυτή της την άρνηση.

Κλείνοντας τα μάτια και ακούγοντας την να τραγουδά, τη φαντάζεσαι να ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σκοινί. Να προσπαθεί για την ακρίβεια. Μόνο που εκείνη θέλησε να μην υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας. Σαν να θέλει να βάλει στοίχημα την ίδια της τη ζωή, πως θα καταφέρει να σταθεί όρθια.

Όσο αυξάνεται η αναγνώριση για το ταλέντο της, όσο η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη, τόσο εκείνη χάνει τον εαυτό της, τόσο βαθαίνει ο γκρεμός στον οποίο κατρακυλά. Με γονείς... επιδειξιομανείς, ερωτικούς συντρόφους αμφιβόλου ηθικής και ακεραιότητας, που την τραβάνε προς τα κάτω, ο κακός της εαυτός είναι αυτός που βρίσκεται συνεχώς στην επιφάνεια.

Σταδιακά μένει μόνο με τις επιτυχίες της. Γίνεται «απρόσωπη». Δίπλα της υπάρχουν μόνο συνεργάτες και αρπακτικά που νοιάζονται μόνο για το προσωπικό της συμφέρον. Απομονώνεται. Τίποτε δεν τη συγκινεί, Σε μια προσπάθειά της να επανέλθει εμφανίζεται σε συναυλία της ανιψιάς της. Είναι η τελευταία φορά που εμφανίζεται χαμογελαστή, έπειτα από καιρό.

Η Γουάινχαουζ πέρασε στη σφαίρα του αθάνατου, ζώντας ό,τι και πολλοί ταλαντούχοι και παράλληλα στοιχειωμένοι συνάδελφοί της. Ο θάνατός της ξύπνησε μνήμες για την κατάρα των 27αρηδων μουσικών. Αυτή η μακάβρια λίστα περιλαμβάνει «γίγαντες» της μουσικής βιομηχανίας όπως τον Κερτ Κομπέιν, τον Τζιμ Μόρισον, τον Τζίμι Χέντριξ και την Τζάνις Τζόπλιν.

Η Έιμι ήταν η τελευταία σε αυτή τη λίστα… Ελπίζουμε όχι μέχρι την επόμενη.

Δείτε φωτογραφίες της Έιμι...

1 από 10 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Keywords
Τυχαία Θέματα