Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα, φόροι και αποκρατικοποιήσεις για να αποφύγει τη χρεοκοπία η Σαουδική Αραβία!

Έως και 40% αυξάνει άμεσα τις τιμές των καυσίμων η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, ύστερα από την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 98 εκατ. δολαρίων για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των χαμηλών τιμών σε νερό,

ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το έλλειμμα αντιστοιχεί μάλιστα στο 15% του ΑΕΠ της χώρας!

Επίσης, σχεδιάζει αυξήσεις στον ΦΠΑ και τους φόρους στα αναψυκτικά και τον καπνό, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο των αλλαγών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο είχαν προϋπολογιστεί σε 119 δισ. δολάρια τη φετινή χρονιά και θα αποτελούσαν σχεδόν τα 3/4 των συνολικών εσόδων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Όμως, το ποσό αυτό είναι κατά 23% χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι, λόγω της υποχώρησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα κάτω των 40 δολαρίων ανά βαρέλι.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει επίσης περικοπές δαπανών, αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και νέους φόρους για το 2016, ώστε να «μαζέψει» το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Έχει, άλλωστε, προηγηθεί η δραματική έκκληση του ΔΝΤ ότι η Σαουδική Αραβία κινδυνεύει ακόμη και με χρεοκοπία σε βάθος πενταερίας, εάν δεν καταφέρει να εξισορροπήσει τα δημοσιονομικά της, ύστερα από την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, αφού το Ταμείο υπολογίζει ότι το έλλειμμα μπορεί να εκτιναχθεί στο 20% από τη φετινή κιόλας χρονιά.

The post Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα, φόροι και αποκρατικοποιήσεις για να αποφύγει τη χρεοκοπία η Σαουδική Αραβία! appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα