Αγωνία για επιζώντες από την χιονοστιβάδα που σκότωσε 12 οδηγούς στο Έβερεστ

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν σήμερα τις σορούς των Νεπαλέζων οδηγών που σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή από μια χιονοστιβάδα, στο πιο θανατηφόρο δυστύχημα που έχει σημειωθεί ποτέ στο Έβερεστ, χωρίς όμως να υπάρχουν ελπίδες ότι θα βρεθούν επιζώντες, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 12 σοροί, ενώ τέσσερις άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα να βρεθούν ζωντανοί οι τέσσερις άνθρωποι που αγνοούνται. Είναι κάτω από το χιόνι εδώ και 24 ώρες», δήλωσε ο Ντιπέντρα Πάουντελ, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού

του Νεπάλ. «Ελπίζουμε να εντοπίσουμε τις σορούς, όμως δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ότι ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 16», πρόσθεσε.

Οι 16 σέρπα ανήκαν σε μια ομάδα νεπαλέζων οδηγών που μετέφερε σκηνές, τρόφιμα και σκοινιά από τον καταυλισμό βάσης στον καταυλισμό 1 ώστε να προετοιμαστούν για την άφιξη των ορειβατών . Επτά άνθρωποι διασώθηκαν. Η χιονοστιβάδα δημιουργήθηκε στις 06:45 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδας) σε υψόμετρο περίπου 5.800 μέτρων.

Στο μεταξύ οι ορειβάτες που βρίσκονται στο Έβερεστ ανακοίνωσαν ότι αναβάλουν για τέσσερις ημέρες τις προσπάθειές τους να αναρριχηθούν στο βουνό, ενώ κάποιοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν εντελώς την προσπάθεια.

«Όλοι εδώ στον καταυλισμό βάσης είναι συγκλονισμένοι. Κάποιοι ορειβάτες μαζεύουν τα πράγματά τους και αποχωρούν. Δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με αυτό. Ήρθαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα», αναφέρει ο Τιμ Ρίπελ της εταιρείας Peak Freaks Expeditions που διοργανώνει ορειβατικά ταξίδια στο ιστολόγιό του.

Σοκαρισμένοι οι συγγενείς των σέρπα ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα χωρίς τους άνδρες που αναλαμβάνουν τεράστιο ρίσκο για να κερδίσουν έως και 5.000 δολάρια για μια δίμηνη αποστολή, περίπου 10 φορές ο μέσος ετήσιος μισθός στο Νεπάλ.

Από την πλευρά τους οι επικεφαλείς των αποστολών αναφέρουν ότι κάποιοι από τους σέρπα είναι εξοργισμένοι αφού η κυβέρνηση του Νεπάλ ανακοίνωσε την άμεση καταβολή 400 δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων ώστε να καλύψουν το κόστος της κηδείας τους. Το ποσό της ασφάλειας συνήθως φτάνει τα 5.000 δολάρια. «Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τους σέρπα», δήλωσε η αδελφή ενός από τους νεπαλέζους οδηγούς που σκοτώθηκαν.

«Βγάζει καλά λεφτά από τους τουρίστες και τους ορειβάτες, αλλά δεν ενδιαφέρεται για τους σέρπα που πασχίζουν να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει τα παιδιά και τους ηλικιωμένους γονείς των σέρπα που σκοτώθηκαν από τη χιονοστιβάδα», πρόσθεσε.

Αυτό ήταν το πιο θανατηφόρο δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Έβερεστ, σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Χόουλεϊ, ειδική στις αναρριχήσεις στο Νεπάλ. Συνολικά περίπου 250 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Το 1996 οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάστημα δύο ημερών όταν παγιδεύτηκαν από μια σφοδρή χιονοθύελλα στη διάρκεια της αναρρίχησής τους. Εξάλλου το χειρότερο δυστύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στο Νεπάλ σημειώθηκε το 1995 όταν σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 13 Ιάπωνες, από μια χιονοστιβάδα που έπεσε σε έναν καταυλισμό κοντά στο Έβερεστ.

Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ασφάλεια και την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί ο ανεξέλεγκτος τουρισμός στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Παρόλα αυτά το Νεπάλ σχεδιάζει να μειώσει του χρόνου το κόστος για όσους επιθυμούν να αναρριχηθούν στο Έβερεστ.

Για τη φετινή περίοδο η κυβέρνηση εξέδωσε άδειες για 334 ξένους ορειβάτες, έναντι 328 πέρυσι. Αντίστοιχος αριθμός οδηγών ανεβαίνουν στο βουνό για να βοηθήσουν τους ξένους αναρριχητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα