Αναταραχές και «μαγειρέματα» στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ – Το μεγάλο στοίχημα του Φώτη Κουβέλη

Η ΔΗΜΑΡ, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της καθώς ο πρόεδρος, κ. Φώτης Κουβέλης καλείται να βρει τη χρυσή τομή και να κάνει συμβιβασμό με μία από τις τρεις τάσεις που υπάρχουν πλέον στο κόμμα του.Ο κ. Κουβέλης αναμένεται να αποφασίσει εντός δεκαημέρου ενώ η πρόσφατη διάσπαση στους κόλπους του κόμματος φάνηκε από το συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί. Ένας άλλος λόγος που οδήγησε στην συγκεκριμένη

διάσπαση μεταξύ των μελών, ήταν η αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση τον προηγούμενο Ιούνιο και όπως είναι φυσικό η ΔΗΜΑΡ αναζητεί ένα νέο ρόλο για να επαναδιεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.

Η νέα 110μελή Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου και ο κ. Κουβέλης μοιάζει να ελέγχει τους 58 εξ’ αυτών. Όσον αφορά τους υπόλοιπους, είναι χωρισμένοι σε δύο τάσεις που αριθμούν συνολικά 26 μέλη. Η πρώτη είναι με άτυπο επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη και είναι αυτή που αμφισβήτησε ευθέως την επιλογή του Φώτη Κουβέλη να απορρίψει την κάθε μορφής συνεργασία με την κίνηση των «58» όπως επίσης και με το ΠΑΣΟΚ. Το συγκεκριμένο γεγονός φανερώνει ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα στηρίξει οποιοδήποτε πρόσωπο εισηγηθεί ο πρόεδρος για την θέση του γραμματέα του κόμματος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Καθημερινή.

Η δεύτερη τάση φέρει τον τίτλο «Αριστερό Δίκτυο» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Ζορκάδη και τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη τάση αμφισβητεί ευθέως την επιλογή του κ. Κουβέλη να δημιουργήσει μόνος του τον λεγόμενο τρίτο κεντροαριστερό πόλο καθώς οι τοποθετήσεις των μελών της φανερώνουν την επιθυμία μία προγραμματικής σύγκλισης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Μέσα σε αυτήν την αναταραχή, ο κ. Κουβέλης καλείται να βρει γραμματέα κοινής αποδοχής για να στελεχώσει την νέα Εκτελεστική Επιτροπή αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η ΔΗΜΑΡ θα ανακτήσει την δυναμική που είχε πριν τις εκλογές, συνεργαζόμενη με μεμονωμένα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Χάρη Καστανίδη και τον Παναγιώτη Μπεγλίτη.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν μοιάζει καθόλου εύκολο αν και έχει πέντε ολόκληρους μήνες για να δοκιμαστεί. Αν τελικά η ΔΗΜΑΡ δεν καταφέρει να εκλέξει ένα τουλάχιστον ευρωβουλευτή στις εκλογές του Μαΐου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν ακόμα και την διάλυση της. Για να εκλεχθεί ένας ευρωβουλευτής χρειάζεται ποσοστό 4,75%.

Σύμφωνα με το παραπάνω δεδομένο, μπορεί κάποιος να πει ότι η ελπίδα του κ. Κουβέλη επαφίεται στις εξελίξεις εκτός του κόμματος του. Για παράδειγμα αν η κίνηση των «58» επιλέξει ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο ως επικεφαλή του ευρωψηφοδελτίου της, η ΔΗΜΑΡ θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Χαριλάου Τρικούπη και χαμογέλασαν με τις τελευταίες διαβεβαιώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου που ανέφερε ότι δεν θα παραδώσει το κόμμα του εν λευκώ στην κίνηση των «58».

Keywords
Τυχαία Θέματα