Από την 26η Μαΐου τα σπουδαία…

Ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και οι δημοσκόποι τα έχουν χαμένα.

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Ασφαλή πρόβλεψη δεν μπορούν να κάνουν. Προσπαθούν να προσεγγίσουν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος και άκρη δεν βρίσκουν.

Μετράνε από εδώ, μετράνε από εκεί, παίρνουν κάποια αποτελέσματα, προσπαθούν να τα επαληθεύσουν με εκείνα των εκλογών του 2012, αλλά το ισοζύγιο δεν βγαίνει.

Οι δηλώνοντες ψήφο στο ΠαΣοΚ για παράδειγμα είναι περισσότεροι από εκείνους που το ψήφισαν πριν από δύο χρόνια.

Το

αυτό συμβαίνει και με άλλα κόμματα. Δεν συμφωνούν τα αποτελέσματα με τις κατά δήλωση ψήφους.

Έτσι αρχίζουν τα «ζυγίσματα» με σκοπό να προσεγγισθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2012.

Προσφέρονται δημοσκοπικά «μπόνους» στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Ν.Δ,στους ΑΝΕΛ και αλλού προκειμένου να επαληθευθεί η προηγούμενη ψήφος.

Όμως η μέθοδος πάσχει. Οι έρευνες έχουν μεθοδολογικά προβλήματα και η όποια πρόβλεψη καθίσταται επισφαλής.

Οπότε οι εκπλήξεις παραμονεύουν, όπως παραμόνευαν και το Μάιο του 2012. Μόνο που κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια που θα κάτσουν.

Κατά μία εκδοχή οι εκπλήξεις μπορεί να είναι θετικές και αρνητικές.

Η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται λένε οι δημοσκόποι, καταδιώκεται από την αρνητική ψήφο όπως το ΠαΣοΚ το 2012.

Αλλά και η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκύπτει. Με δημοσκοπικά «μπόνους» πιάνει νούμερα λίγο πάνω από το 20%.

Το Ποτάμι το βρίσκουν παντού, λένε οι ερευνητές, αλλά κάποια στιγμή το χάνουν πάλι.

Η ΔΗΜΑΡ θα πληρώσει, κατά τα φαινόμενα, την προσέγγιση του κ. Παπανδρέου σύμφωνα, ενώ η «Ελιά» μάλλον υποεκτιμάται κι ίσως η επίδοσή της να προσφέρει μια από τις εκπλήξεις.

Οι χρυσαυγίτες με την ηγεσία στη φυλακή έχουν κολλήσει δεν μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα γεγονότα, ο Πολύδωρας κι οι σύμμαχοί του δεν καταγράφονται, οι Καμένοι εμφανώς χάνουν, το ΚΚΕ δεν τρελαίνει κανέναν, οι Οικολόγοι σχεδόν δεν υπάρχουν, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μικρή δεν αρκεί η κυρία Κουτσουμπά να φέρει την άνοιξη, το ΕΠΑΜ του Καζάκη έρχεται απ' άλλο κόσμο, του Αλαβάνου η πρόταση δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές, ο πολυκερματισμός διαιρεί δεν προσθέτει,ούτε επιτρέπει τη δημιουργία ρεύματος σε κανέναν από τους μικρούς.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι θα προηγηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και θα ακολουθήσει μια εβδομάδα ιδιαίτερων μονομαχιών στις μεγάλες πόλεις και μεγάλες περιφέρειες από τις οποίες θα απουσιάζουν επιφανή κόμματα.

Και βεβαίως είναι η αποχή που η χαλαρότητα της ψήφου επιτείνει. Και ακόμη η έλλειψη θετικού μηνύματος επίσης μπορεί να επηρεάσει τις διαθέσεις των ψηφοφόρων. Οπως και της μεταπολιτικής οι εκδοχές που πληθαίνουν τελευταία είναι πιθανόν να επιδράσουν στη συμπεριφορά και στάση των ψηφοφόρων.

Δεν είναι απίθανο τελικά να μην υπάρξει καθαρός νικητής στα δυο κυριακάτικα βράδυα των εκλογών και το σήμα, το μήνυμα της κοινωνίας να είναι φτιάξτε κόμματα κανονικά, σοβαρά κι αξιόπιστα, ικανά να εγγυηθούν το μέλλον της χώρας και των πολιτών.

Γιατί απλούστατα τα παλαιά είναι απαξιωμένα και τα καινούργια είναι της πλάκας, δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτε, ούτε να προκαλέσουν μέγα ενθουσιασμό.

Δεν είναι απίθανο λοιπόν το μεγάλο παιγνίδι του πολιτικού μετασχηματισμού να αρχίσει από την 26η Μαΐου και εντεύθεν. Ίσως κάτι να υποψιάζεται ο κ. Σαμαράς και έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις του κόμματός του για την επερχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, στην οποία κεντρική θέση θα έχει η ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το διαβάσαμε στο tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα