Από τον «Τσάρο της Οικονομίας» στο «Κάτσε καλά» και η κουμπαριά με τον Ανδρέα: Ποιος ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης;

Ακόμη και «ο πιο καλός ο μαθητής» στα τέλη της δεκαετίας του '90 φώναξε το «Κάτσε καλά, Γεράσιμε», ενώ την ίδια εποχή Δήμητρα Γαλάνη και Κώστας Μακεδόνας προσάρμοζαν ανάλογα τους στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη και τη μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα στην παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου στη «Μέδουσα». Ποιος ήταν, όμως, αλήθεια ο Γεράσιμος Αρσένης;

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931 και σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, συνεχίζοντας τις σπουδές του

στο φημισμένο ΜΙΤ. Στις ΗΠΑ ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομολόγος στον ΟΗΕ και τον ΟΟΣΑ και αργότερα «μετακόμισε» στη Γενεύη, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που τον «επιστράτευσε» μετά την «Αλλαγή», στην πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώτος «Τσάρος της Οικονομίας»

Αρχικά ανέλαβε καθήκοντα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά το 1982, στην πρώτη «αναδόμηση» του Ανδρέα, μεταπήδησε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το 1984 ανέλαβε και αργότερα το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ έως τότε είχε διατηρήσει παράλληλα το αξιώμα του κεντρικού τραπεζίτη, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί για... χάρη του ο τίτλος «Τσάρος της Οικονομίας». Ήταν μάλιστα εκείνος που είχε προχωρήσει στην πρώτη υποτίμηση της δραχμής επί ΠΑΣΟΚ, το 1983, ενώ την ίδια χρονιά συγκρούστηκε με παραδοσιακές οικογένειες για επιχειρηματικά ζητήματα, αφοή η κυρίαρχη τάση της εποχής ήταν οι κρατικοποιήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κόντρα με την οικογένεια Τσάτσου για την ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία έφτασε μέχρι τα δικαστήρια.

Η ρήξη με τον Ανδρέα και το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Η αλλαγή πολιτικής του Παπανδρέου μετά τις εκλογές του 1985 έφερε γρήγορα τη διαφωνία του. Παρέδωσε τα ηνία της οικονομίας στον Κώστα Σημίτη και αρκέστηκε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ωστόσο γρήγορα τέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος και βγήκε στο «αντάρτικο», με αποτέλεσμα το 1986 να «θέσει εαυτόν εκτός Κινήματος», όπως συνήθιζε να λέει ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν έμεινε άπραγος. Δημιούργησε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο προσχώρησαν «πράσινοι» συνδικαλιστές-προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Δημήτρης Πιπεργιάς και ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης ή ο μετέπειτα διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να καταγράψει σπουδαία εκλογικά ποσοστά στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1989 (κάτω από 0,5%), αν και υποσκέλισε τον Αντώνη Τρίτση και το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα που είχε τότε δημιουργήσει και εκείνος, όντας «φευγάτος» από το ΠΑΣΟΚ.

Η επιστροφή, τα Ίμια και το ιστορικό «Γιώργο, χάσαμε»

Ο Αρσένης επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 1990 και την πρωθυπουργία Μητσοτάκη και μετά την εκλογική νίκη του 1993 «ανηφόρισε» στο Πεντάγωνο ως υπουργός Άμυνας. Ήταν σε αυτόν που έτυχε η κρίση στα Ίμια, η οποία διατάραξε τις σχέσεις του και με τον Κώστα Σημίτη και με τον Θόδωρο Πάγκαλο, τότε υπουργό Εξωτερικών. Σε συνέντευξή του πριν από μία δεκαετία, περίπου, στην «Καθημερινή», είχε «καρφώσει» τον τότε πρωθυπουργό, επιχειρώντας να διαψεύσει όσα εκείνος είχε αναφέρει στο βιβλίο του περί ευθυνών της στρατιωτικής ηγεσίας, παρέχοντας κάλυψη στα στελέχη του Πενταγώνου και κάνοντας λόγο για πολιτικές ευθύνες, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, ως υπουργού Άμυνας.

Κι όμως, λίγες μέρες νωρίτερα, είχε πει το περίφημο «Γιώργο, χάσαμε» στην αίθουσα της Γερουσίας. Ήταν τότε που έχασε για τρεις ψήφους τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία. Είχε 50 ψήφους έναντι 53 του Κώστα Σημίτη και του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ ο τέταρτος υποψήφιος, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, συγκέντρωσε 11. Η στάση του Γεράσιμου Αρσένη και της ομάδας των λεγόμενων «μεταρρυθμιστών» και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του ιδίου με τον Κώστα Λαλιώτη, τον Θόδωρο Τσουκάτο και άλλα στελέχη που ανήκαν τότε στο μπλοκ Σημίτη ήταν αυτή που εκτιμάται πως έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του στον β' γύρο.

Η θητεία στη Μητροπόλεως και το «Κάτσε καλά, Γεράσιμε»

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996, ο Κώστας Σημίτης τού εμπιστεύεται τη θέση του υπουργού Παιδείας. Το κύμα μεταρρυθμίσεων που επιχείρησε, ωστόσο, συνοδεύτηκε από κύμα καταλήψεων, οι οποίες θύμισαν τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις της τριετίας Μητσοτάκη - που είχαν σημαδευτεί από τη δολοφονία Τεμπονέρα στην Πάτρα και τους νεκρούς στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Κάνιγγος.

Ο Γεράσιμος Αρσένης επιχείρησε να συνδυάσει την αξιολόγηση των μαθητών με την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλαγή ριζική και ξένη για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία έμοιαζε μάλλον με προσπάθεια να χτίσει... πολυκατοικία από τα κάγκελα της ταράτσας σε ένα σαθρό εκπαιδευτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, ο Αρσένης άγγιξε και τους εκπαιδευτικούς, αφού ήταν ο πρώτος που τόλμησε να προτείνει κατάργηση της επετηρίδας και καθιέρωση της αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, άλλαξε και το εξεταστικό σύστημα: κατάργησε τις δέσμες και καθιέρωσε πανελλαδικές εξετάσεις σε 14 μαθήματα στη Β' και Γ' Λυκείου και συνυπολογισμό του βαθμού του απολυτηρίου του Λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε πέντε επιστημονικά πεδία. Οι αλλαγές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθούν οι διάφοροι τύποι Λυκείων και να μπει στη ζωή μας το Ενιαίο Λύκειο. Παρά τις αντιδράσεις, έμεινε στη θέση αυτή έως τις εκλογές του 2000 και ο διάδοχός του στο υπουργείο, Πέτρος Ευθυμίου προχώρησε τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκε.

«Αν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά 20 χρόνια πριν, σήμερα θα ήμασταν σε μια διαφορετική κατάσταση, όχι μόνο στην Παιδεία, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς», έγραψε πρόσφατα στο βιβλίο του για εκείνη την εποχή, εξηγώντας γιατί... δεν έκατσε καλά, όπως λέει ο τίτλος του.

Η απόσυρση από την πολιτική και η κουμπαριά με τον Ανδρέα

Αν και είχε αποσυρθεί από την πολιτική μετά το 2007 - στη Βουλή μπήκε τελευταία φορά το 2006, ως επιλαχών, μετά την παραίτηση του Κωστή Σκανδαλίδη για να διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων - συχνά οι παρεμβάσεις του είχαν ενδιαφέρον.

Παντρεμένος από το 1985 με τη Λούκα Κατσέλη, με κουμπάρο τον Ανδρέα Παπανδρέου και με πολιτικό γάμο επί δημαρχίας Δημήτρη Μπέη στην Αθήνα, είδε τη σύζυγό του να διατελεί στα δικά του χνάρια οικονομική σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησής του. Ώσπου το Μεσοπρόθεσμο έγινε η αφορμή για τη δική της ρήξη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία της «Κοινωνικής Συμφωνίας». Όπως δηλαδή είχε κάνει ο Γεράσιμος Αρσένης με τον πατέρα του Γιώργου και δημιούργησε το δικό του κόμμα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι η Λούκα Κατσέλη «γοητεύηκε» από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε ο σύζυγός της.

1 από 6 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Από τις πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο πλαισιώνει ο Γεράσιμος Αρσένης. Μαζί, εικονίζονται Γεννηματάς, Παπούλιας, Πεπονής και Τσοχατζόπουλος.

Ο πολιτικός γάμος του Γεράσιμου Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη στο δημαρχείο της Αθήνας, με κουμπάρο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Επιστροφή ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, επιστροφή Ανδρέα στο Μαξίμου και ο Αρσένης «ανηφορίζει» στο Πεντάγωνο.

Το πρωτοσέλιδο του «Έθνους» στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα εκλογής του νέου προέδρου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και νέου πρωθυπουργού, μετά την παραίτηση Παπανδρέου.

Αρσένης (υπουργός Άμυνας), Πάγκαλος (υπουργός Εξωτερικών) και Ρέππας (κυβερνητικός εκπρόσωπος) σε συνέντευξη Τύπου για τα Ίμια στη Ζαλοκώστα.

Εποχή του «Κάτσε καλά, Γεράσιμε» και οι διαμαρτυρίες στα υπό κατάληψη σχολεία δίνουν και παίρνουν, με επίκεντρο τον υπουργό Παιδείας.

The post Από τον «Τσάρο της Οικονομίας» στο «Κάτσε καλά» και η κουμπαριά με τον Ανδρέα: Ποιος ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης; appeared first on KoolNews.

Keywords
ακης τσοχατζοπουλος, κωστας σημιτης, λουκα κατσελη, αθηνα, μιτ, ηπα, οηε, οοσα, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, τραπεζες, δραχμη, ηρακλης, εκλογες, ηνία, ικα, ιουνίου, τσοχατζοπουλος, μπλοκ, πατρα, πανελλαδικες 2012, αει, τει, αποσυρση, βουλη, συριζα, σχολεια, αποσυρση αυτοκινητων 2011, βασιλικος γαμος, αναστασιος πεπονης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες ηπα, αξιολογηση, ηνία, γαμος, ηπα, θητεια, ιμια, κοντρα, μουσικη, οηε, οοσα, υπουργειο οικονομικων, αγετ ηρακλης, αει, ανδρεας παπανδρεου, τει, αφορμη, βιβλιο, δημητρα, δυνατοτητα, δικη, διοικητης, εγινε, αιθουσα, εκπαιδευση, εξετασεις, εποχη, ευθυμιου, ζωη, ιδια, πολυκατοικια, ιστορικο, καγκελα, κυμα, κομμα, λυκειο, λογο, μαξιμου, μεσοπροθεσμο, μιτ, μπλοκ, νικη, νομικη, οικογενεια, οντας, παγκαλος, πεδια, ρεππας, ρηξη, σαθρο, συζυγο, συνεχεια, σημιτης, ταση, τιτλος, φορα, χρηστος, δημητρης, ελληνικα, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, σπυροπουλος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα