Αποκαλυπτική έρευνα: Πως η Αμερική έκανε πιο εθιστικά τα τσιγάρα – Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες οι καπνοβιομηχανίες σχεδιάζουν όλο και πιο εθιστικά τσιγάρα προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, τα οποία όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνα για την υγεία.

Οι καπνιστές του σήμερα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συγκριτικά με το 1964, όταν η Surgeon General δημοσίευσε την πρώτη επίσημη έκθεση για το τσιγάρο και τις βλαβερές συνέπειες. Το γράφημα, από την Καμπάνια για την Προστασία των Παιδιών από το Τσιγάρο, αποκαλύπτει πώς ακριβώς έχουν αλλάξει τα τσιγάρα μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια.

Σε σύγκριση με τον καπνό που χρησιμοποιείται στα τσιγάρα της Αυστραλίας και του Καναδά, τα αμερικάνικα έχουν υψηλότερα ποσοστά νιτροζαμίνης (TSNA), χημικό τα οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο. Επίσης τα ποσοστά της νιτροζαμίνης στα τσιγάρα έχουν αυξηθεί από το 1964.

Οι εταιρίες τσιγάρων εισήγαγαν στην αγορά τις τρύπες εξαερισμού στα φίλτρα του τσιγάρου, ώστε να φαίνεται πιο υγιεινό στα χαρτιά. Οι τρύπες εξαερισμού έχουν σαν αποτέλεσμα να επηρεάζουν τους μετρητές ώστε να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα πίσσας και νικοτίνης όταν γίνονται δοκιμές στα τσιγάρα. Παρ' όλα αυτά, έχει καταγραφεί ότι αυτές οι τρύπες εξαερισμού στην πραγματικότητα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καπνίζουν. Οι καπνιστές εισπνέουν πιο συχνά και πιο βαθιά.

Παράλληλα οι εταιρείες καπνού εισήγαγαν αρώματα τα οποία βοηθούν στο να γίνει η γεύση των τσιγάρων πιο εθιστική ενώ προσθέτουν και χημικά προκειμένου να μειώσουν την δυσφορία και τον ερεθισμό των πνευμόνων. Υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης, αμμωνίας και σακχάρων αύξησαν κατακόρυφα το πόσο εθιστικά είναι τα τσιγάρα με το πέρασμα των χρόνων.

Ο δείκτης καπνίσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασε σε ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό αλλά ο καπνός παραμένει η μεγαλύτερη πηγή θανάτων που μπορούν να προληφθούν στην χώρα. Σύμφωνα με τη Surgeon General το κάπνισμα σκοτώνει 480,000 Αμερικάνους κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι οι μισοί από τους καπνιστές του σήμερα θα πεθάνουν πρόωρα, χάνοντας, κατά προσέγγιση, δέκα χρόνια από τη ζωή τους. Ταυτόχρονα, υπάρχει τίμημα και στην εθνική οικονομία: ετησίως, 289 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με τα τσιγάρα.

Η έκθεση The Tobacco Free Kids ζητάει πιο αυστηρή επιτήρηση από την Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων. Αυτό είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένα νέο πεδίο για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς δεν είχε τη δικαιοδοσία να ελέγξει τη παραγωγή τσιγάρων μέχρι και το 2009, όταν το Κογκρέσο θέσπισε το Tobacco Control Act.

Keywords
Τυχαία Θέματα