Απολύσεις και φορολογία – Ποια είναι τα «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Η έλευση της Τρόικας το αμέσως επόμενο διάστημα αναγκάζει την κυβέρνηση de facto να εγκαταλείψει τις ζυμώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στην κυβέρνηση όμως δεν επικεντρώνουν μόνο στο σήμερα αλλά και στην επόμενη μέρα. Έτσι, χθες ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε πως στόχος, πέραν της διευθέτησης των ανοιχτών ζητημάτων, είναι το μέλλον, με έμφαση σε δύο άξονες: τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η χώρα να μην βρεθεί ξανά

στη δυσχερή θέση, ώστε να χρειάζεται Μνημόνιο για να εκπληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της εξίσωσης πάντως, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το ζήτημα θα ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον θα ανοίξει για τα καλά η συζήτηση τότε. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η επαναμιμοποίηση των κοινοτικών οργάνων δια της ψήφου των Ευρωπαίων πολιτών και να αθροιστούν οι συνέπειες της ευρωσκεπτικιστικής τάσης στην Ευρώπη, πριν η συζήτηση μπει στην ουσία της. Αυτό που έχει όμως να περιμένει η κυβέρνηση πριν τις Ευρωεκλογές είναι μια ευθεία δήλωση στήριξης. Έτσι, το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται στο Μαξίμου, έχει ως ορίζοντα υλοποίησης της επερχόμενης διαπραγμάτευσης του Eurogroup του Μαρτίου, διάστημα στο οποίο θα γίνει σκληρή προσπάθεια να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν με την Τρόικα. Εκτιμάται πάντως πως, παρά την επιμονή των δανειστών μας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτοί δεν θα τραβήξουν τόσο το σχοινί, μιας και όπως παραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι «η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή και απαιτούνται προσεχτικές κινήσεις». Αν λοιπόν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η διαδικασία, τότε στο Μαξίμου αναμένουν μια θερμή δήλωση στήριξης από τους δανειστές μας, η οποία θα ισοδυναμεί με προπομπό εξελίξεων για το χρέος αλλά και άμεσα εκμεταλλεύσιμο πολιτικό εργαλείο, ενόψει και των διπλών καλπών του Μαΐου.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν βασικά ζητήματα, στα οποία δεν έχει δοθεί λύση και αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης της Τρόικα με το οικονομικό επιτελείο, όπως:

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και συγκεκριμένα η υλοποίηση της συμφωνίας που υπάρχει με την τρόικα και η οποία προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες θα πρέπει να μειωθούν κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2016, με έναρξη εφαρμογής από το 2014.Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο θα εξελιχθεί σε καρμανιόλα, αν η Τρόικα επιμείνει σε δομικές αλλαγές που θα χρειαστούν κοινοβουλευτική έγκριση. Η κυβέρνηση θα θέσει υπ’ όψιν των δανειστών την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας στις 22/1, η οποία τροποποιεί ελαφρώς το καθεστώς.Το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016, το οποίο η Τρόικα προσδιορίζει σε 4,5 δις. Πάντως, αναμένεται, λόγω της πολιτικής συγκυρίας, η συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα να αφεθεί για το καλοκαίρι, ενώ και το Μεσοπρόθεσμο που θα έρθει τον Απρίλιο δεν θα περιέχει συγκεκριμένα μέτρα αλλά ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής.Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εμπεριέχονται στη λίστα του ΟΟΣΑ.Η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων. Έχει γίνει λίστα από το ΥΠΟΙΚ και έχει υποβληθεί στην Τρόικα, από την οποία και αναμένεται απάντηση.Ο προσδιορισμός των 11.000 υπαλλήλων που θα απολυθούν ως τέλος του 2014 αλλά και η εξεύρεση των 25.000 (σωρευτικά από το 2012) υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα. Πάντως, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι σχεδόν έτοιμος με τις εκκρεμότητες που αφορούν το Υπουργείο του.

Να σημειωθεί τέλος πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθει το νέο νομοσχέδιο-σκούπα για τους αγρότες, το οποίο θα ανατρέπει την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση. Και αυτό θα τεθεί υπό το μικροσκόπιο της Τρόικα, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει επιτευχθεί ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα