«Αποψιλώνονται» ΑΕΙ και ΤΕΙ- Φυγή Πανεπιστημιακών καθηγητών στο εξωτερικό

Αύξηση του ελάχιστου υποχρεωτικού ωραρίου των καθηγητών και αξιοποίηση των πανεπιστημιακών υποτρόφων ή των διοικητικών υπαλλήλων προωθεί το υπουργείο Παιδείας, για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των πανεπιστημίων, καθώς και των ΤΕΙ σε διδακτικό προσωπικό. Και αυτό διότι τα πανεπιστήμια «αποψιλώνονται».

Στο τέλος του Ιουνίου,

στα πανεπιστήμια υπηρετούσαν συνολικά 9.299 καθηγητές όλων των βαθμίδων. Όμως, αναμένεται μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων από φέτος και τα επόμενα τρία χρόνια περίπου ο ένας στους οκτώ πανεπιστημιακούς θα αποχωρήσει. Πόσω μάλλον που αποκλείστηκε και για δημοσιονομικούς λόγους, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών από τα 67 στα 70 έτη.

Την ίδια στιγμή, καταγράφονται περιπτώσεις «φυγής» νέων πανεπιστημιακών στο εξωτερικό, ενώ οι διορισμοί θα είναι 100-150 και ελάχιστες θα είναι οι πιστώσεις για πρόσληψη συμβασιούχων.
Ειδικότερα, ενδεικτικά της «αποψίλωσης» των ΑΕΙ την προσεχή τριετία είναι τα στοιχεία για τις συνταξιοδοτήσεις από τα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Άλλωστε, οξύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα μεγάλα κεντρικά πανεπιστήμια, όπου λειτουργούν τμήματα με πάνω από 30 χρόνια ζωής και διδακτικό προσωπικό που «κουβαλά» αντίστοιχα εργασιακά χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα