Αποσύρθηκε η διάταξη Μανιτάκη – Πέρασε το βέτο Ρουπακιώτη

Αποσύρεται η επίμαχη διάταξη Μανιτάκη, που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη.

Προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη και εκείνου με τους αρμόδιους υπουργούς.

Η συγκεκριμένη διάταξη ήταν η αφορμή για να σημειωθεί μια μίνι κρίση, αφού το πρωί της Πέμπτης, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης

έφεραν τον κ. Ρουπακιώτη να δηλώνει σε ό,τι αφορά τη διάταξη: «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω».

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται προσπάθεια να αποχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια. Ειδικότερα η διάταξη Ρουπακιώτη προέβλεπε τα εξής: «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Ήδη έχουν προκύψει αντιδράσεις από νομικούς και η πρόταση νόμου που επρόκειτο να κατατεθεί την Πέμπτη (25.4.2013) στη Βουλή έχει προσλάβει πλέον πολιτικές διαστάσεις, με έκφραση ενδοκυβερνητικών τριβών… πριν καν κατατεθεί. Πάντως, μια τέτοια ρύθμιση δεν θα μπορούσε να έρθει «ουρανοκατέβατα» από τον κ. Μανιτάκη, χωρίς να είναι και σε γνώση του ηγετικού επιτελείου του κόμματος του κ. Κουβέλη, ακόμα κι αν είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής πίεσης στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο.

Με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Οι εργατολόγοι επισημαίνουν ότι στο εξής οι προσωρινές διαταγές καταργούνται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Επίσης, μιλούν για «τραγέλαφο» καθώς με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η βουλή και την αιτιολογική της έκθεση του νόμου αυτού «την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης».

updated: Η διάταξη, όπως έχει γίνει γνωστό από τη γραμματεία της κυβέρνησης, θα κατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των μερών. Αναμένεται η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα