Άσσο στο μανίκι έχει ο Στουρνάρας – Η κυβέρνηση θέλει να «τελειώνει» με την Τρόικα μέσα στον μήνα

10:49 4/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Ένα δημοσίευμα του Spiegel ποτέ δεν περνά απαρατήρητο. Και αυτό διότι το γερμανικό περιοδικό έχει εξαιρετικούς δεσμούς με το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι πηγές του να θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστες. Έτσι, τα δυο σενάρια που δημοσίευσε για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και του προβλεπόμενου χρηματοδοτικού κενού δεν μπορούν παρά να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα

στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Νίκης ακούν και συζητούν διάφορα σενάρια για το ελληνικό χρέος. Αυτή είναι μια αέναη συζήτηση, η οποία όμως για προφανείς λόγους, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα στο προσκήνιο. Είναι άλλωστε γνωστό πως οιαδήποτε τέτοια συζήτηση, ιδίως όταν δεν γίνεται στο κατάλληλο timing, δημιουργεί άσχημο πολιτικό momentum στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, καθώς κυριαρχεί η λαϊκίστικη αίρεση πως «οι Έλληνες χρειάζονται πάλι χρήματα». Έτσι, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολα διαχειρίσιμη η περίπτωση του ελληνικού προγράμματος, για το οποίο πάντως κυριαρχεί η εντύπωση πως «βγαίνει».

Γι’ αυτό το λόγο και τα σενάρια που δημοσίευσε το Spiegel δεν περιλαμβάνουν στο νέο «κοστούμι» για την Ελλάδα νέο Μνημόνιο. Είναι άλλωστε γνωστό πως μια τέτοια απόφαση θα δυναμίτιζε την πολιτική σκηνή πριν τις Ευρωεκλογές, ενώ θα προκαλούσε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, την ώρα που η κυβέρνηση πολιτεύεται δημόσια υπό τη σημαία της «απεμπλοκής». «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» είναι το σύνθημα που ακούγεται όλο και περισσότερο, για να ευοδωθεί όμως, θα πρέπει η Ελλάδα να αφεθει όντως ελεύθερη από τον μνημονιακό βραχνά, χωρίς αυτό βέβαια να ισοδυναμεί με άρση της αυστηρής επιτήρησης και προσεχτικής παρακολούθησης της υλοποίησης του πακέτου μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται αυτή τη φορά ως εισηγητής μεταρρυθμίσεων και όχι ως αυστηρός κήρυκας της λιτότητας και των περικοπών.

Το σχέδιο και η σχετική φιλολογία δεν είναι άγνωστες στην ελληνική πλευρά. Άλλωστε, στην κυβέρνηση θέλουν οπωσδήποτε να τελειώνουν με τις εκκρεμότητες με την Τρόικα μέσα στο Φεβρουάριο, έτσι ώστε να είναι καθαρό το πολιτικό πεδίο με τον ερχομό της Άνοιξης, όταν και αναμένονται οι σημαντικές καλές ειδήσεις. Βέβαια, από την κυβέρνηση τονίζουν με νόημα θετικούς δείκτες (δείκτης λιανικού εμπορίου, δείκτης παραγγελιών μεταποίησης, όπου η χώρα κάνει άλμα πάνω από τις 50 μονάδες-το όριο οικονομικών σε ύφεση και οικονομιών σε θετική τροχιά ανάπτυξης), ενώ ο κ. Στουρνάρας μοιάζει να κρατά ακόμα έναν άσσο στο μανίκι του, ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, προέβλεψε εξαιρετική απόδοση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Πάντως, ένα νέο δάνειο ή ένα ονομαστικό κούρεμα δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση άρση της πολιτικής πίεσης προς την Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να προσέξει περισσότερο τομείς, όπως π.χ. οι αποκρατικοποιήσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνεύεται και η πάγια εντολή του κ. Σαμαρά προς τους Υπουργούς του να επιταχύνουν τις διαδικασίες που άπτονται των χαρτοφυλακίων τους. «Κλείστε τις εκκρεμότητες» είναι μια παραίνεση που ακούγεται όλο και πιο συχνά, καθώς ο Πρωθυπουργός θέλει όσο το δυνατόν λιγότερα ανοιχτά μέτωπα, όχι μόνο ενόψει της επίσκεψης της Τρόικα (με την οποία υπάρχει διαρκής επικοινωνία με mails), αλλά και ενόψει της μεταμνημονιακής κατάστασης που σχεδιάζεται για το άμεσο μέλλον.

Σαφώς όμως μια τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων θα μπορεί να ερμηνευτεί ως απόφασή τους να μην τραβήξουν το πολιτικό σχοινί, με τη γνώση πως αυτό μπορεί σε οιαδήποτε στιγμή να σπάσει με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας όσο και για την κυβερνητική σταθερότητα.

Έτσι, ο Πρωθυπουργός απορρίπτει μια διελκυστίνδα με την Τρόικα, καθώς η μη απόφαση για τη δόση λειτουργεί ως τροχοπέδη για το άνοιγμα της συζήτησης για τα μεγάλα ζητήματα του χρέους και του χρηματοδοτικού κενού, συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει πριν από τις Ευρωεκλογές, πιθανότατα τον Απρίλιο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα