Μπάρμπρα Στρέιζαντ: Η απόλυτη ντίβα παραδίδει μαθήματα καριέρας (Χρόνια πολλά)

Είναι 1956. Το Broadway γνωρίζει ημέρες δόξας. Ένα 14χρονο κορίτσι που έχει τα γενέθλιά της, παρακολουθεί την παράσταση Τα ημερολόγια της Άννας Φρανκ. Ταυτίζεται με την ηρωίδα. Είναι Εβραία, όπως κι εκείνη… Και είναι στην ίδια ηλικία. Αν όντως η ζωή σε επιλέγει, εκείνο το βράδυ, η ζωή έκανε μια από τις επιλογές της, για την οποία θα πρέπει να την ευχαριστούμε.

Και αν θα θέλαμε να τοποθετήσουμε κάποιον “απέναντι” από τον πολύ… Φρανκ Σινάτρα, τότε, όσοι σκεφτήκατε κάποιον άνδρα, πέσατε έξω. Το πολυεπίπεδο ταλέντο του The Boss, μπορεί

να συγκριθεί μόνο με αυτό της Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Η σπάνια χροιά της, η απαράμιλλη τεχνική της, τα εκφραστικά της μέσα, είναι εκείνα που την οδήγησαν στην κορυφή. Και το ένστικτό της, είναι αυτό που την κράτησε εκεί για πέντε δεκαετίες.

Η απάντηση στην ερώτηση για τα μυστικά της επιτυχίας, περικλείεται σε μια και μόνο λέξη. Μοναδικότητα. Αρνείται να κόψει τη μύτη της, σήμα – κατατεθέν πολλών Εβραίων. Ένα από τα παράδοξα που αφορούν τη Στρέιζαντ, είναι η αλλαγή (;) του ονόματός της. “Ήθελα να είναι μοναδικό. Αλλά δεν ήθελα να το αλλάξω. Κατέληξα στο να βγάλω το “α” από το όνομά μου”. Παράδοξο, αλλά πέτυχε.

Τα νούμερά της ζαλίζουν. Για να παραθέσουμε τις πρωτιές της γεννημένης στο Μπρούκλιν τραγουδίστριας, ηθοποιού, παραγωγού, σκηνοθέτη, θα χρειαστούν δραμαμίνες, μιας και προκαλούν… ναυτία.

Ας μείνουμε στο γεγονός πως έχει κερδίσει Όσκαρ, Έμμι, Τόνι και Γκράμι. Και πιστέψτε μας, δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν καταφέρει αυτό… Μόνο κάποιοι ημίθεοι.

Ακτιβίστρια, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γκέι, για την προστασία του περιβάλλοντος και είναι πάντα ένθερμη υποστηρίκτρια των Δημοκρατικών και έχει δωρήσει εκατομμύρια δολάρια στο Ινστιτούτο του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι δημοσιογράφοι την περιγράφουν ως “ντίβα”. Δεν θέλει να την κοιτούν στα μάτια, μπορεί να στήσει έναν τρικούβερτο καυγά, εάν οι πετσέτες στο ξενοδοχείο δεν έχουν ροδακινί απόχρωση.

Κι όμως… Είναι η πιο επιτυχημένη, τόσο σε πωλήσεις, όσο και σε πρεστίζ, καλλιτέχνιδα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Με την κάπως βαριά προφορά του Μπρούκλιν, με τη μύτη που δεν έκοψε ποτέ, χωρίς να είναι το sex symbol. Δεν χρειάστηκε να τα κάνει όλα αυτά, γιατί απλά πίστεψε στον εαυτό της και τη δουλειά της. Το δήλωνε, άλλωστε, στο ξεκίνημά της… «Θα ήταν θαυμάσιο να κερδίσω βραβεία, να γίνω πλούσια, να βλέπω το όνομά μου στη μαρκίζα. Αισθάνομαι ότι όλα αυτά θα συμβούν».

Δείτε μερικά από τα σπάνια highlights της καριέρας της…

Στα 18 της εμφανίστηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή gay club της Νέας Υόρκης, το The Lion. Ήταν τότε που άλλαξε το όνομά της, από Μπάρμπαρα σε Μπάρμπρα. Την είχε βοηθήσει ο τότε σύντροφός της, Μπάρι Ντένεν. Οι εμφανίσεις της εκεί, της άνοιξαν το δρόμο για να εμφανιστεί και σε άλλα clubs της Νέας Υόρκης, αλλά και να ταξιδέψει σε άλλες αμερικανικές Πολιτείες. Σε μια από αυτές τις εμφανίσεις της, την είδε ο Όρσον Μπιν. Όταν εκείνος αντικατέστησε τον Τζακ Πάαρ, στην παρουσίαση του The Tonight Show, κάλεσε τη Στρέιζαντ.

Γίνεται ζευγάρι με τον bisexual Ντένεν, που τη βοηθά να χτίσει το προφίλ της. Ο έρωτάς τους όμως προφανώς και δεν έχει μέλλον. Παραμονή Πρωτοχρονιάς τον πιάνει στο κρεβάτι με έναν Αφροαμερικανό. «Νόμιζε ότι τον είχε αλλάξει. Είχε σκεφτεί ακόμα και το γάμο. Για όλη την υπόλοιπη ζωή της θα ζει με την εικόνα του Ντένεν και του εραστή του στο μυαλό της», γράφει ο Γουίλιαμ Τζ. Μαν, σε μια βιογραφία για τη μεγάλη σταρ. Εκείνη δεν το βάζει κάτω. Ακολουθεί μια ακόμη εμβληματική εμφάνιση της Στρέιζαντ, έρχεται ένα χρόνο αργότερα, όταν εμφανίζεται στο The Judy Garland Show, όπου και ερμηνεύουν ντουέτο το “Happy Days Are Here Again”.

Στο ντεμπούτο φιλμ της, το 1968, η Στρέιζαντ συστήνεται στην υφήλιο… Μεταφέρει το Broadway hit της, Funny Girl, υπό την καθοδήγηση του μπαρουτοκαπνισμένου Χολιγουντιανού σκηνοθέτη, Γουίλιαμ Γουίλερ. Η ταινία κόβει εισιτήρια, χωρίς να χάνει στην ποιότητα. Η Στρέιζαντ κερδίζει το βραβείο ‘Οσκαρ α’ γυναικείου ρόλου. Για την ακρίβεια, το μοιράζεται με την Κάθριν Χέμπορν (The Lion in Winter) στη μια και μοναδική φορά που υπήρξε ισοπαλία σε αυτή την κατηγορία Όσκαρ.

5 χρόνια αργότερα, έρχεται η δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ, για το δράμα The Way We Were. Στρέιζαντ και Ρέντφορντ δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά δεν καταφέρνει να το… “σηκώσει”. Το δεύτερο της Όσκαρ, έρχεται το 1976, για την ερμηνεία του τραγουδιού Evergreen, στην ταινία A star is born.

Τον Σεπτέμβρη του 1993, η Στρέιζαντ ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συναυλία, έπειτα από 27 χρόνια. Και αυτό που ξεκίνησε ως εκδήλωση της μιας βραδιάς, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στο MGM Grand, στο Λας Βέγκας, τελικά οδήγησε σε ένα tour σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, που διήρκησε έως το καλοκαίρι του 1994. Τα εισιτήρια της περιοδεία εξαφανιζόταν σε λιγότερο από μία ώρα. Η Στρέιζαντ βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας,ενώ το περιοδικό Time χαρακτήρισε τις εμφανίσεις της, ως “Η Μουσική Εκδήλωση του Αιώνα”. Η περιοδεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 50 έως 1.500 δολάρια – καθιστώντας τη Στρέιζαντ, την πιο ακριβοπληρωμένη perfomer. To “Barbra Streisand: The Concert” κέρδισε πέντε βραβεία Emmy και το βραβείο Peabody, ενώ η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας από το HBO κατέχει, μέχρι σήμερα, το ρεκόρ τηλεθέασης για συναυλία στη 30χρονη ιστορία του καναλιού.

Οι κριτικοί έγραψαν πως για ακόμη μια φορά η Στρέισαντ κράτησε ένα χαμηλό μουσικό προφίλ και επικέντρωσε την προσοχή της στα υποκριτικά και σκηνοθετικά της καθήκοντα. Αλλά και στο… ειδύλλιό της με τον ηθοποιό Τζέιμς Μπρολίν.

Η τελευταία της εμφάνιση είναι αυτή στην απονομή των Όσκαρ, τον Φεβρουάριο του 2013.

*H Μπάρμπρα Στρέιζαντ γίνεται στις 24 Απριλίου 2013, 71 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα