Αυξάνεται η παρακράτηση φόρου – «Λυπητερή» ο Νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

09:49 3/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Στο 80% ανεβαίνει η προκαταβολή φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις, αυξάνεται από 20% στο 25% ο φόρος στις αποζημιώσεις απόλυσης άνω των 100.000 ευρώ, επιβαρύνονται οι άνεργοι ενώ καταργείται η έκπτωση φόρου 10% για τη διατροφή μεταξύ διαζευγμένων συζύγων με το νέο φορολογικό.

Παράλληλα τέλος στο καθεστώς των αποδείξεων, «παράθυρο» για αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης που θα οδηγήσει στη μείωση των διαθέσιμων μηνιαίων εισοδημάτων, κατάργηση της έκπτωσης 1,5% λόγω παρακράτησης, αλλά και αύξηση του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα έως 12.000 ευρώ από 10% σε

11% «κρύβει» ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Αλλη φορολογική κλίμακα θα ισχύει για τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων και άλλη για εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά απο το 2014 θα φορολογηθούν ουσιαστικά και οι αγρότες με συντελεστή 13%.

Αναλυτικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Μειώνεται από 20% σε 15% ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις από ακίνητα

- Αυξάνεται από 10% σε 11% ο φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% που προβλέπεται σήμερα για τα ενοίκια από κατοικίες ο οποίος είναι 3% για τα ενοίκια από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες άνω των 300 τμ.

- Αυξάνεται στο 25% από 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν ως έχουν.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δόθηκε στη δημοσιότητα και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ενώ σ΄ αυτόν δεν έχει περιληφθεί η υποχρέωση των φορολογούμενων να συλλέγουν αποδείξεις γεγονός που εκτιμάται ότι σηματοδοτεί την κατάργηση της από το 2014 οπότε και ισχύσουν όλες οι ρυθμίσεις του νέου κώδικα.

Επίσης με το νέο Κώδικα δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να καθορίζει με απόφασή του τον τρόπο παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί του μηνιαίου εισοδήματος καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης 1,5% που έχουν σήμερα οι φορολογούμενοι στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.

Διαβάστε τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

Keywords
Τυχαία Θέματα