Χάθηκε στο διάστημα! – Αστρονόμοι εντόπισαν πλανήτη να «πλέει» μόνος στο ηλιακό σύστημα

Πλανήτη εκτός ηλιακού συστήματος που «πλέει» μόνος του στο διάστημα εντόπισαν οι αστρονόμοι. Ο συγκεκριμένος πλανήτης – ο εξωπλανήτης - δεν βρίσκεται σε τροχιά γύρω από κάποιο αστέρι.

Ο επονομαζόμενος PSO J318.5-22 εξωπλανήτης ανήκει στην κατηγορία των "Αέριων Πλανητών"--η σύστασή του είναι αέρια. Απέχει 80 έτη φωτός από τη Γη και έχει μάζα μόνο έξι φορές εκείνης του Δία.

Σχηματίστηκε πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια και για τον λόγο αυτόν θεωρείται "νεογέννητος" μεταξύ των υπόλοιπων πλανητών.

"Δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν έναν πλανήτη να 'πλέει' ελεύθερα στο διάστημα

και να μοιάζει με αυτόν. (Ο εξωπλανήτης) έχει όλα τα χαρακτηριστικά των νεαρών πλανητών που έχουν βρεθεί γύρω από άλλα αστέρια, αλλά περιπλανάται εκεί έξω ολομόναχος", δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μάικλ Λιού του Ινστιτούτου Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Χαβάης στο Μανόα.

"Συχνά έχω αναρωτηθεί αν υπάρχουν τέτοιοι μοναχικοί πλανήτες και τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν", πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters, εντόπισαν τον εξωπλανήτη αυτόν από την αχνή και μοναδική φασματική υπογραφή του χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1, το όποιο βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου Χαλεακάλα, στο νησί Μάουι της Χαβάης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο νεοανακαλυφθείς πλανήτης ενδέχεται να έχει την χαμηλότερη μάζα από όλους τους γνωστούς ελεύθερα περιπλανώμενους πλανήτες.

Άλλα τηλεσκόπια στη Χαβάη έδειξαν ότι ο πλανήτης έχει παρόμοιες ιδιότητες με εκείνες των "Αέριων Γιγάντων" που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα, αλλά ο PSO J318.5-22 δεν "συνοδεύει" κάποιο άστρο.

Στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, οι ερευνητές εντόπισαν περί τους χίλιους εξωπλανήτες, αλλά από αυτούς ελάχιστους κατάφεραν να παρατηρήσουν άμεσα, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από νεαρά άστρα μικρότερα των 200 εκατομμυρίων ετών κι επομένως υπερβολικά φωτεινά.

Ο PSO J318.5-22 "αναμένεται να μας προσφέρει μία υπέροχη οπτική των εσωτερικών διεργασιών των Αέριων Γιγάντων, όπως ο Δίας, λίγο μετά τη γέννησή τους", δήλωσε ο Νάιολ Ντίκον του Ινστιτούτου Αστρονομίας Max Planck στη Γερμανία.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα