Χρυσόγελος: Την υγεία μας να ΄χουμε, αλλά όσοι είναι ανασφάλιστοι πετάγονται στα σκουπίδια; [βίντεο]

«Την υγεία μας να έχουμε, αλλά όσοι είναι ανασφάλιστοι πετάγονται στα σκουπίδια;», αυτό ήταν το κεντρικό ερώτημα του Νίκου Χρυσόγελου μιλώντας στην Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου για τα θέματα υγείας.

«Ο αποκλεισμός από το δημόσιο σύστημα υγείας εκατομμυρίων πολιτών που μέχρι πριν λίγο καιρό κατέβαλαν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους γυρίζει την κοινωνία σε εποχές κοινωνικής βαρβαρότητας. Η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες, ακόμα κι αν είναι άνεργοι ή δεν μπορούν να καταβάλουν σήμερα τις ασφαλιστικές εισφορές τους,

θα έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη. Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική, κοινωνική και υγειονομική κρίση. Δεν πρέπει να κατεδαφιστεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο και στο χώρο της υγείας, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεν μας αξίζει μια απάνθρωπη Ευρώπη, αντίκειται έτσι κι αλλιώς και στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από 3.068.000 έλληνες πολίτες δεν είναι σήμερα ασφαλισμένοι, ενώ επιπλέον 3.300.000 ασφαλισμένοι, μεταξύ των οποίων έμποροι, βιοτέχνες, οικοδόμοι και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων δεν έχουν κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, ίσως και 4.000.000 πολίτες και προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, φαίνεται να μην έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην ιατροφαρμακευτική θεραπεία και στην νοσοκομειακή περίθαλψη. 450.000 οικογένειας δεν έχουν έστω έναν εργαζόμενο. Ένας στους 4 εργαζόμενους (στους συνολικά 2.500.000) είναι πλέον ανασφάλιστοι. Πάνω από 300.000 έμποροι και επιχειρηματίες χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Σύμφωνα με πολλά κατά τόπους Επιμελητήρια και Εμπορικούς Συλλόγους πάνω από το 50% των μελών τους δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους σήμερα, ακόμα και μετά από διακανονισμό. Πολλά παιδιά μένουν ανασφάλιστα και χωρίς εμβολιασμούς. Έγκυοι αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό για εξετάσεις και ασθενείς που χρειάζονται επειγόντως θεραπεία δεν την κάνουν λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Μέσα σε 2 μόλις χρόνια, μία από τις πολλές εθελοντικές δομές αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, έχει δεχθεί πάνω από 15.000 επισκέψεις από 10.000 ανασφάλιστους ασθενείς, στους οποίους παρέχει δωρεάν εξετάσεις, συμβουλές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολλές περιπτώσεις αφορούν σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας στοχεύει να παράσχει πρόσβαση σε ορισμένες ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και παρακολούθησης (μέσω «εισιτηρίου ελεύθερης πρόσβασης», με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 46 εκατομμυρίων ευρώ), σε 100.000 ανασφάλιστους πολίτες το 2013 και σε άλλους 100.000 ανασφάλιστους το 2014, όταν σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς οι ανασφάλιστοι πολίτες ξεπερνούν τα 4.000.000. Θα μείνουν έτσι πάνω από 3.800.000 πολίτες και οι οικογένειες τους που δεν θα έχουν στοιχειώδη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιοι από αυτές τις 200.000 πολιτών έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική βοήθεια ή νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε την έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών να νοσηλεύονται δωρεάν ανασφάλιστοι ασθενείς με δυνητικά απειλητικά για την υγεία τους προβλήματα. Από την άλλη, ακόμα και το μέτρο της παροχής Βιβλιαρίου Υγείας σε απόρους είναι προβληματική και δεν καλύπτει παρά ελάχιστους. Όσοι έχουν έστω και μια μικρή ιδιοκτησία δεν μπορεί να εκδώσουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων. Αλλά έτσι κι αλλιώς για την έκδοση του Βιβλιαρίου ο πολίτης πρέπει να προσκομίσει φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρωστάει στην εφορία και στο ασφαλιστικό ταμείο του.

Τελικώς εκατοντάδες χιλιάδες ή μερικά εκατομμύρια πολιτών δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ακόμα και αν έχουν ανάγκη εξετάσεων ή θεραπείας. Ανασφάλιστοι που εισήχθησαν αναγκαστικά λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας σε νοσοκομεία αναγκάστηκαν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα καταβάλουν το κόστος νοσηλείας στην εφορία για να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Είναι απαράδεκτο για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όσοι χάνουν τη δουλειά τους ή αναγκάζονται να κλείσουν την επιχείρησή τους ή δεν μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους λόγω της κρίσης να πετάγονται έξω από το δημόσιο σύστημα υγείας, να χάνουν το εισόδημά τους λόγω κρίσης και των άστοχων πολιτικών λιτότητας και την ίδια στιγμή να μπαίνουν στο κοινωνικό περιθώριο, ενώ μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για την ανάπτυξη», του τρίτου Πολυετούς Προγράμματος Δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2014-2020 και σύμφωνα με τον στόχο για «βιώσιμα και καινοτόμα συστήματα υγείας» η Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση οφείλουν να διασφαλίσουν άμεσα ότι με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αλλά και ρυθμίζοντας ρεαλιστικές δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία - τουλάχιστον μέχρι να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία και αναζωογονηθεί η οικονομία - όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό και καινοτόμο δημόσιο σύστημα υγείας, σε πρόληψη, παρακολούθηση και πρωτοβάθμια φροντίδα, κατάλληλες εξετάσεις και αν χρειαστεί ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η δημόσια υγεία. Κάθε επιδείνωση της πρόσβασης των ασθενών σε αρχικό στάδιο σε υπηρεσίες υγείας οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας των πολιτών και σε αυξημένο, αργότερα, κόστος νοσοκομειακής ή άλλης περίθαλψης, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία. Η βελτίωση των δημοσιονομικών της υγείας είναι απόλυτα εξαρτημένη από τη διατήρηση της υγείας των πολιτών σε καλή κατάσταση και από την ορθολογική πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας», κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Keywords
Τυχαία Θέματα