Δείτε live την συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση στη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Θέμα αντισυνταγματικότητας από την ΝΔ

Η συζήτηση άρχισε το πρωί της Παρασκευής με την ΝΔ να θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας στην τροπολογία του Νίκου Παππά, σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απορρίφθηκε από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

και ΑΝΕΛ, ενώ το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, υποστήριξε το θέμα αντισυνταγματικότητας λέγοντας πως η τροπολογία που έχει καταθέσει για ψήφιση ο υπουργός Επικρατείας προκαλεί «κλαυσίγελο, γιατί αυτό που κατατέθηκε είναι για γέλια… και για κλάματα. Και εξηγούμαι: Για γέλια γιατί με το νόμο που ψήφισε πριν τρείς μήνες η Κυβέρνηση “η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση δινόταν στον αρμόδιο Υπουργό μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΕΣΡ και μετά από δημόσια διαβούλευση”», είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε:

«Τι αλλάζει με την τροπολογία που φέρνει ο κ. Υπουργός; Ό,τι “ο αριθμός των αδειών σε κάθε πάροχο ανά κατηγορία θα γίνεται βάση νόμου”. Δηλαδή ότι η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να νομοθετεί τον αριθμό των αδειών. Φέρτε μας λοιπόν τον αριθμό, γιατί δεν μας τον φέρατε σήμερα για να νομοθετήσει η Βουλή;».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής της ΝΔ δόμησε το θέμα αντισυνταγματικότητας υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία αυτή προσκρούει ευθέως στο άρθρο 15 άρθρο 2 του Συντάγματος όπου ορίζει ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους» και ορίζεται ρητώς ότι «ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστικότητα του ΕΣΡ που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως ο νόμος ορίζει….».

Και σε αντίθεση με την συνταγματική επιταγή «έρχεται σήμερα εδώ ο κ. Παππάς και με την τροπολογία του μας λέει ότι εγώ θα αποφασίσω για τον αριθμό των αδειών…. Πρόκειται για μια εμφανείς αντισυνταγματική τροπολογία».

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε και αυτός υπέρ της αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας αποδίδοντας και πολιτικές προθέσεις λέγοντας πως «η Κυβέρνηση με αυτή την τροπολογία θέλει να κρατήσει όμηρο τα ΜΜΕ όσο περισσότερο διάστημα μπορεί…», ενώ αναφορικά με την «μεταβίβαση» της αρμοδιότητας των αριθμό των αδειών από τον υπουργό Επικρατείας στην Βουλή όπου η Κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία των βουλευτών μίλησε για «στάχτη στα μάτια… σε ένα λαό και μια Βουλή που πλέον μετά από τόσα χρόνια κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι πλέον έμπειροι…».

Σύγκρουση Λοβέρδου-Παππά

Η συζήτηση πήρε «φωτιά» όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «δεν μπορείτε να θέλετε να μας μετατρέψετε σε Βόρεια Κορέα… εδώ δεν είμαστε Χουντικό Κοινοβούλιο. Θα είμαστε εδώ…». Εκφράσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν για αυτές του τις εκφράσεις. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ακούστηκε να απαντά «σταμάτα άσχετε… η ντροπή είναι δική σου… είσαι άσχετος με τα θέματα αυτά και στο λέω προσωπικά.. Η απόπειρά σας είναι να μας μετατρέψετε σε χώρα που δεν έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα… Είστε εχθροί της Δημοκρατίας…».

Επικράτησε κομφούζιο με κάποιους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι όρθιοι όπως και βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που και αυτοί με φωνές ανταπαντούσαν…

Την αποκλιμάκωση της έντασης ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που ζήτησε, από τα βουλευτικά έδρανα, να υποστηρίξει την Κυβερνητική τροπολογία λέγοντας ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα, έκανε μια αναδρομή των 20 χρόνων που παραμένει αρρύθμιστη η αγορά των ΜΜΕ, στον βασικό μέτοχο ενώ άφησε αιχμή ότι «έχει πιάσει» και κάποιες κινήσεις που γίνονται για να μπλοκαριστεί ο νόμος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής ως μια εμβληματική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε είπε «αλλεργία στις Ανεξάρτητες Αρχές, η διαπλοκή δημιουργείται όταν θέτετε αριθμό αδειών και όχι όσες υπάρχει η δυνατότητα εκπομπής… Βάλτε όρους εάν θέλετε για τη σωστή τους λειτουργίας, ότι δεν μπορούν να έχουν πάνω από μια ζημιογόνο χρήση, βάλτε όποιο άλλο όρο και δικλίδα καλής λειτουργίας, αλλά όταν λέτε θα δώσω 4 ή 5 άδειες, αυτό δημιουργεί το υπόβαθρο της διαπλοκής…».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κέντρωων Γιώργος Καρράς αφού είπε πως η συζήτηση «εξετράπη προς χάριν εντυπώσεων…» εστίασε πως η τροπολογία αφού δεν αναφέρει τον αριθμό των αδειών δεν έχει αντικείμενο… παρατήρησε ότι η τροπολογία αναφέρει πως η τιμή εκκίνηση της εκάστης δημοπρασίας θα καθοριστεί από το ΕΣΡ! Και αναρωτήθηκε, ακόμα και να ψηφίσουμε σήμερα αυτή την τροπολογία πως θα προχωρήσει ο διαγωνισμός εάν δεν υπάρχει ΕΣΡ; Ο κ. Γιώργος Καρράς, σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της διάταξης, είπε πως όχι μόνο αρκεί η απλή ανάγνωση του Συντάγματος αλλά προχώρησε και σε μια νομική επιχειρηματολογική ανάλυση.

Αντίθετα, από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος είπε πως η ένταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΝΔ είναι προσχηματική για να υπάρξει αυτή η ένταση που ζήσαμε και να αναπαραχθεί από τα κανάλια. «Η ουσία είναι ότι κουμάντο στην ενημέρωση θα κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το Κεφάλαιο. Το ποιος θα εισηγηθεί και ποιος θα αποφασίσει δεν έχει σημασία γιατί θα συνεχιστεί το ίδιο αλισβερίσι… με του κεφαλαίου με το πολιτικό προσωπικό. Γι’ αυτό και εμείς θα απέχουμε από την ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα», είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας από την πλευρά του κάλεσε τους βουλευτές αντί της κυβερνητικής πρότασης να ψηφιστεί η τροπολογία που έχει καταθέσει η ΝΔ όπου περνάνε όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. «Και τότε σας διαβεβαιώνω ότι η ΝΔ θα προσέλθει στην ΔτΠ για να εκλέξει τα μέλη του ΕΣΡ». Ο κ. Νίκος Δένδιας μάλιστα «απέκρουσε» τον αντίλογο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππα ότι υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που είναι προς της πλευρά της τροπολογίας της Κυβέρνησης διαβάζοντάς του αποσπάσματα αυτών των αποφάσεων και λέγοντάς του «είτε μας θεωρείτε άσχετοι με τα νομικά που δεν είμαστε, είτε νομίζετε ότι δεν έχουμε διαβάσει τη σχετική νομολογία είτε ότι και δεν θα διαβάσουμε αυτές τις αποφάσεις που καταθέτε εδώ…»

Απαντώντας ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, υποστήριξε πως η ανάγκη για να υπάρχει συγκεκριμένος και μικρός αριθμός αδειών που θα δημοπρατηθούν και όχι όσες θα μπορούσαν γιατί «θα ήταν – όπως έχω ξαναπεί – κάποιος να προσπαθήσει να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώους…» Ο καημός, είπε, της ΝΔ «φάνηκε ότι είναι αυτός να υπάρχει απεριόριστος αριθμός αδειών…» ενώ για τις οξείς φράσεις που χρησιμοποίησε εναντίον του ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε «υπάρχουν φράσεις που θα σας ακολουθούν. Σας καλώ να ανακαλέσετε περί χουντικών κοινοβουλίων… Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτές οι εκφράσεις δεν απηχούν την παράταξη που εκπροσωπείτε…».

Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι που καταλόγισε τα Τέλη συχνοτήτων. Που εφάρμοσε το νόμο για τη διαφήμιση, που δεν έκαναν προηγούμενες Κυβερνήσεις».

Ο κ. Παππάς, υποστήριξε πως το θέμα που έχει τεθεί είναι «εάν θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός ή όχι και να συντηρηθεί το άναρχο καθεστώς» και μίλησε για «χυδαίες επιθέσεις» και «εμετό» που δέχεται η Κυβέρνηση αλλά η πρόθεσή της είναι να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση ντροπής που επικρατεί στα ΜΜΕ.

The post Δείτε live την συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα