Δεν ήρθε για βόλτα η Tρόικα

15:53 8/4/2013 - Πηγή: KoolNews

Του Γιάννη Κολοκυθά

Το κλίμα δεν είναι καλό. Όχι λόγω της σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η επίσκεψη «ρουτίνας» – όπως βιάστηκαν πολλοί να την χαρακτηρίσουν – της τρόικας στην Αθήνα δεν τελειώνει τόσο εύκολα. Θα πάρει τον χρόνο της. Τα θέματα είναι ορθάνοιχτα, άσχετα αν ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Είναι τόσο δύσκολη τελικά η διαπραγμάτευση

με τους εκπροσώπους των δανειστών μας;

Είναι δύσκολη και αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά που κάποια «κλεισμένα» θέματα δεν «τελειώνουν» τόσο εύκολα. Όπως το θέμα του δημοσίου τομέα, των τραπεζών αλλά και της είσπραξης φόρων.

Φταίει η τρόικα; Προφανώς η τρόικα ευθύνεται για την λάθος συνταγή αλλά δεν ευθύνεται αυτή για την κωλυσιεργία των ελληνικών κυβερνήσεων. Είναι κοινή διαπίστωση δανειστών και κυβερνήσεων ότι ο δημόσιος τομέας είναι τεράστιος και πρέπει να μειωθεί. Πως θα γίνει αυτό. Αρχικά με την απομάκρυνση των χιλίων επιόρκων και στη συνέχεια με περικοπές προσωπικού που δεν αποδίδει ή τουλάχιστον με αποχωρήσεις υπαλλήλων που είναι κοντά στη σύνταξη.

Το νέο εύρημα των δανειστών μας όμως είναι το εξής: Όσοι απολύονται από το δημόσιο, 20.000 θέλει η τρόικα, θα αντικαθίστανται από νέους υπαλλήλους που θα περνούν από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους.

Δύο καλά έχει αυτή η πρόταση.

Πρώτον, καλό είναι ότι θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και θα φύγουν αυτοί που αντικειμενικά δεν αποδίδουν. Δεύτερον θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ – αξιοκρατικά δηλαδή – νέοι υπάλληλοι σε ηλικία και με όρεξη για δουλειά. Πάσχει από τέτοιους ο δημόσιος τομέας.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι την ώρα που κάνουμε τόσο σκληρή διαπραγμάτευση για τους δημοσίους υπαλλήλους, στον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει «σφαγή». Δεν το σκέφτεται κανένας αυτό; Ο δημόσιος τομέας είναι χρήσιμος αλλά ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν το σκέφτεται κανένας; Ο κ. Μανιτάκης που δεν θέλει να υπογράψει για καμία απόλυση στο δημόσιο ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο του; Να παραμείνουν οι σχεδόν 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να μην τους κουνήσει κανένας; Για να είμαστε δίκαιοι δεν είναι μόνο δική του ευθύνη βέβαια. Γιατί να θέλει να είναι ο υπουργός που θα έχει βάλει την υπογραφή του σε απόφαση για απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων; Το έχει κάνει κάποιος άλλος για να το κάνει αυτός; Άσε που είναι και αριστερός. Άσε που είναι και διακεκριμένος καθηγητής και θα τον θυμάται η ιστορία μόνο για τη θητεία του στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης.

Η επίσκεψη της τρόικας κάθε άλλο παρά ρουτίνας ήταν και στο τραπέζι έπεσαν πολύ σοβαρά θέματα με τελευταίο τις εξελίξεις με τη ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank. Οι επιπτώσεις θα φανούν αργότερα.

Η συνταγή της τρόικας αποδεικνύεται λάθος αλλά για να αλλάξει πρέπει να αποδείξεις στους δανειστές σου ότι έχεις εναλλακτικές προτάσεις που αποδίδουν καρπούς. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Δεν υπάρχει πια αυτή η εναλλακτική και το μόνο που απομένει είναι η εφαρμογή αυτών που έχουν συμφωνηθεί, εκτός δηλαδή της περικοπής μισθών-συντάξεων και της επιβολής νέων φόρων σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Πρέπει να το πάρουμε αλλιώς δηλαδή…

Keywords
Τυχαία Θέματα