Δεν θα πνιγεί σε μια κουταλιά γάλα τελικά η κυβέρνηση – Αυτή είναι η τελική συμφωνία

Προς διευθέτηση βαίνει και το ζήτημα της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Μετά από σχετική πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου που υιοθετείται από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στη ρύθμιση θα ορίζεται πως η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα καθορίζεται από τη βιομηχανία, αλλά μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων με βάση τη κοινοτική νομοθεσία.

Νωρίτερα το μεσημέρι σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης παρουσίασε τις βελτιώσεις στην επίμαχη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνεργασία που είχε χθες βράδυ με τον κ. Χατζηδάκη και οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την τρόικα. Ερωτηθείς για το θέμα της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος παρέπεμψε στη συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου που θα ακολουθούσε, όπου οι αρμόδιοι θα τοποθετούνταν για το αν είναι εφικτή και υπό ποιες προϋποθέσεις η επιμήκυνση του. Η γνώμη που εκφράστηκε κατά πληροφορίες, είναι ότι θα πρέπει να παραμείνει το πενθήμερο ή οριακά να γίνει εξαήμερο. Ωστόσο προς αποφυγή νέων εμπλοκών με την τρόικα αλλά και σύγχυσης που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από διαφορετικές απόψεις επιστημόνων βρέθηκε εν τέλει η χρυσή τομή.

Έτσι για να προχωρήσει η όποια βιομηχανία στο λανσάρισμα γάλακτος πλέον των 5 ημερών θα χρειάζεται προηγουμένως έγκριση από τους αρμόδιους φορείς κάτι που εκτιμάται ότι είναι ένα ακόμη δίχτυ προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή. Παράλληλα η υιοθέτηση του ελληνικού σήματος αλλά και η αναγραφή της χώρας προέλευσης, είναι δύο στοιχεία που αναμένεται να συμβάλουν στην σωστή ενημέρωση του καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr πάντως η τελική μορφή της ρύθμισης θα ορίζει το γάλα στις εξής τρεις κατηγορίες:

1. «Γάλα ημέρας» πρόκειται για γάλα χωρίς θερμική επεξεργασία, το οποίο θα παστεριώνεται εντός 24 ωρών από τη συλλογή του και θα μένει στο ράφι για δύο ημέρες (μια η επεξεργασία + δύο η μεταφορά και η διάθεση)

2. Χαμηλής παστερίωσης με ήπια θερμική επεξεργασία. Σε αυτή την κατηγορία θα περιλαμβάνονται γάλατα των 5-11 ημερών. Όμως η βασική διόρθωση που φαίνεται να ικανοποιεί την πλειοψηφία των βουλευτών αναφέρει ότι το ανώτατο όριο δεν θα καθορίζεται από τον παρασκευαστή αλλά από τον ΕΛΟΓΑΚ. Η δε συσκευασία του προϊόντος θα φέρει σε εμφανές σημείο το όριο «ζωής» του γάλακτος (π.χ. Γάλα 7 ημερών). Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος η ρύθμιση θα αναφέρει «η διάρκεια συντήρησής του θα καθορίζεται μετά από έγκριση αρμόδιου ελεγκτικού οργανισμού στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας». Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται - όπως άλλωστε συγκλίνουν όλες οι επιστημονικές απόψεις - ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν πρόκειται να υπάρξουν προϊόντα με διάρκεια ζωής άνω των 7 ημερών

3. Αφορά τα γάλατα με υψηλή παστερίωση και υψηλή θερμική επεξεργασία «γάλα κονσέρβα» όπως τα χαρακτήρισαν οι βουλευτές που μπορούν να φτάνουν έως και τις 40-45 ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα