Διαφωνίες πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις

11:45 4/1/2012 - Πηγή: KoolNews

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις των κομμάτων την παραμονή του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το Μαξίμου θέλει να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Προετοιμασίες για την είσοδο στη «διακεκαυμένη ζώνη» του διμήνου που αρχίζει στις 15 Ιανουαρίου διεξάγονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Λ. Παπαδήμος επιθυμεί να κλείσουν μέχρι το υπουργικό της Πέμπτης όλες οι εκκρεμότητες

που αφορούν τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας από προηγούμενους μήνες (θα ενταχθούν όλες στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών).

Το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων παραμένει δίχως διευθέτηση, καθώς στο Μαξίμου αναμένουν την πρόταση της Ν.Δ. Προεξοφλείται, πάντως, ότι με τα σημερινά δεδομένα, είναι δύσκολο να υπάρχει τελεσίδικη και -κυρίως- ψηφισμένη λύση γι’ αυτό πριν από τις 15 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ν.Δ. και του υπουργού Εργασίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Τριβές υπάρχουν και για τα θέματα των μεταφορών και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Έπειτα, όλα τα υπουργεία θα πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένα για την επίσκεψη της τρόικας στο μέσον του τρέχοντος μηνός.

Όλα αυτά τελούν βέβαια υπό το φως της βασικής διαπραγμάτευσης η οποία αφορά τον σχεδιασμό και τη λήψη νέων μέτρων, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI (που πολλοί θέτουν υπό αμφισβήτηση). Εξίσου σημαντικές είναι και οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους, από τους οποίους ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να ζητήσει την ευρύτερη δυνατή συμφωνία, προκειμένου να είναι ευκολότερη η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ο κ. Παπαδήμος επιθυμεί να θέσει σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους τις πλήρεις διαστάσεις των ζητημάτων που αφορούν το μισθολογικό αλλά και τις επιβαρύνσεις του ασφαλιστικού από την αυξανόμενη ανεργία.

Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν χθες στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός: το πρωί με τον κ. Γ. Κουτρουμάνη και τον κ. Ευ. Βενιζέλο το απόγευμα. Ως προς τις απαιτήσεις της τρόικας για τις αλλαγές στα εργασιακά, φαίνεται ότι στην ελληνική πλευρά είναι πιο συγκρατημένοι σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις. Ο κ. Κουτρουμάνης, σε σύντομη συζήτηση που είχε χθες με δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο, έκρινε ότι «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό», τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να θέτει κόκκινες γραμμές. Η συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο που ακολούθησε αφορούσε, κατά κύριο λόγο, τις διαδικασίες προετοιμασίας του πολυνομοσχεδίου. Στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί αύριο, θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των Οδικών Μεταφορών, του δικηγορικού επαγγέλματος (όπου είχε σημειωθεί εμπλοκή στο προηγούμενο υπουργικό) η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κ. ά. Οι επαφές του κ. Παπαδήμου έχουν και έναν άλλο σκοπό: την προσωπική εποπτεία σε όσα περισσότερα ζητήματα είναι δυνατόν, προκειμένου να γνωρίζει τις απόψεις απάντων των κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να αποφεύγονται οι διόλου παραγωγικές συγκρούσεις μετα

Keywords
Τυχαία Θέματα