Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών για την κρίση

Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης στην Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, με θέμα «Η Κρίση στην Ευρωζώνη: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τον Ευρωπαϊκό Νότο».

«Αναγνωρίζουμε ότι μια σειρά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν. Όπως αναγνωρίζουμε ότι είναι δική μας υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να γιατρέψουμε το μεγάλο ασθενή που λέγεται

κράτος» ανέφερε ο κ. Καλαφάτης και συνέχισε: «Είναι δική μας υποχρέωση να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, να προχωρήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις, να φέρουμε νέες επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Είναι δική μας υποχρέωση να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, στέρεο και υγιές. Ξέρουμε ότι οι δυσκολίες μπροστά μας, είναι ακόμη πολλές. Έχουμε ακόμη ανηφορικό και κακοτράχαλο δρόμο».

Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν είναι πρόταση η ρήξη με τους εταίρους μας και η απομόνωση. «Δεν είναι σχέδιο η στείρα αντίδραση και η υποκίνηση κοινωνικής αναταραχής. Δεν μπορεί, σε τελική ανάλυση, να παίζεται η μοίρα της χώρας στα ζάρια, για τις όποιες κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες. Πειραματισμοί, την ώρα που άρχισαν να πιάνουν τόπο οι θυσίες του κόσμου, δεν νοούνται. Ρίσκο την ώρα που απλώνεται η ανασφάλεια στην Ευρωζώνη είναι αδιανόητο. Η Ελλάδα δεν είναι -όπως κάποιοι ισχυρίζονται- μια χαμένη υπόθεση» ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι η Ελλάδα πριν από ένα χρόνο κινδύνευε, αλλά και απειλείτο με έξοδο από το ευρώ. «Κάποιοι την θεωρούσαν Ιφιγένεια, που έπρεπε τάχατες να θυσιαστεί για να φυσήξει ούριος άνεμος στην Ευρωζώνη. Κάποιοι στοιχημάτιζαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και βρίσκει τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της, εξ’ αιτίας της συμμετοχής της στο ευρώ. Είναι καλύτερα σε μια Ευρώπη με αδυναμίες, παρά αδύναμοι και απομονωμένοι εκτός Ευρώπης. Είναι ανάγκη να μην αφήσουμε το μέλλον στις εθνικιστικές και λαϊκίστικες κραυγές. Δεν πρέπει να αφήσουμε το όραμα να σβήσει».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών Βασίλης Αποστολόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας διαθέτει το επιχειρηματικό κεφάλαιο και το ανθρώπινο δυναμικό για μια δυναμική ανάκαμψη, αρκεί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας να εργαστούν συντονισμένα. Όπως τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος στην ΕΕΝΕ «έχουμε ήδη διατυπώσει ως κεντρική μας θέση το Πατριωτικό Επιχειρείν, δηλαδή τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, την παραμονή μας στη χώρα και την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για την πατρίδα μας». Την εμπειρία από τις χώρες τους μετέφεραν στο ακροατήριο τόσο ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Alfonso lucini Mateo όσο και ο πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ελλάδα joaquim Fereira Marques. Ο πρέσβης της Ισπανίας ανέφερε στην ομιλία του ότι οι επιχειρήσεις σε όλη την ευρωζώνη μαζί με τις κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο για την κατανόηση της κρίσης στην Ευρωζώνη και να αναπτύξουν τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η Ισπανία και τις διαρθρωτικές αλλαγές που υλοποίει προκειμένου να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για τις επιχειρήσεις. Τέλος υποστήριξε ότι το πρόβλημα του ευρώ δεν είναι οικονομικό. Είναι καθαρά πολιτικό. Ο πρέσβης της Πορτογαλίας ανέφερε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και η διαδικασία προσαρμογής είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι πολίτες δυσανασχετούν και η ανεργία όλο και αυξάνεται. Ωστόσο οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα . Η χώρα υλοποίει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά ακόμα χρειάζεται πολλά να γίνουν. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζεται η μείωση της φορολογίας ώστε να βελτιωθεί το κλίμα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Οδυσσέας Κυριακόπουλος τονίζοντας ότι έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης. Ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων, αλλά και οι εντάσεις των πολιτών γύρω από σχεδιαζόμενες επενδύσεις ξένων επενδυτών.

Στο θαύμα των εξαγωγών που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, επισημαίνοντας ότι το 2012 έσπασαν ιστορικό ρεκόρ και ανήλθαν σε 27, 6 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές, μαζί με τον τουρισμό αποτελούν, σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, το μόνο φωτεινό σημείο στον σκοτεινό ουρανό. Η μεγάλη άνοδος των εξαγωγών ήταν αποτέλεσμα της αλλαγής του μοντέλου που από εισαγωγικό και καταναλωτικό έγινε εξαγωγικό. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ οι επιχειρήσεις βρήκαν διέξοδο στο εξωτερικό ενίσχυσαν την εξωστρέφειά τους και βελτίωσαν την αποδοτικότητά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα