Διχάζουν την Τουρκία οι βαριές ποινές για τους συμμετέχοντες στην υπόθεση «Εργκένεκον»

07:57 6/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία μετά τις καταδίκες που επέβαλε η δικαιοσύνη σε πολλούς ανώτατους αξιωματικούς του στρατού για συμμετοχή στην πολύκροτη υπόθεση «Εργκένεκον». Αίσθηση έχει προκαλέσει πως ανάμεσα στους καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη είναι και ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας. Η αντιπολίτευση έχει ξεσηκωθεί και κάνει λόγο για «δολοφονία του νόμου».

Οι κατηγορούμενοι δικάζονταν με

την κατηγορία της σύστασης συμμορίας με σκοπό την προσπάθεια για πρόκληση εξέγερσης και για επιβολή πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης μέσω του σχεδίου «Βαριοπούλα» που είχε σαν στόχο την ανατροπή του Ερντογάν και την πρόκληση μεταξύ άλλων και θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα.

Συνολικά 17 από αυτούς καταδικάστηκαν σε ισόβια, μεταξύ των οποίων και δέκα απόστρατοι στρατηγοί και ανώτεροι αξιωματικοί. Άλλα 60 άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από ένα έως 47 έτη, ανάμεσά τους και τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης. Το Δικαστήριο αθώωσε 21 κατηγορούμενους από τους συνολικά 275.

Μεταξύ των γνωστών ονομάτων που καταδικάστηκαν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή είναι ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ, ο πρώην διοικητής της Α΄ Στρατιάς στρατηγός ε.α. Χουρσίτ Τολόν, ο πρώην αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός ε.α. Σενέρ Έρουιγκουρ, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Ντογού Περιντσέκ, η εκπρόσωπος του «Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείου» Σεβγκί Ερένερολ και ο δημοσιογράφους Τουντζάϊ Οζκάν.

Αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο η υπόθεση ήταν οι 27 χειροβομβίδες που είχαν βρεθεί στις 12 Ιουνίου 2007 σε γιάφκα στη συνοικία Ουμράνιγε της ανατολικής Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη δικάσιμος της υπόθεσης είχε γίνει στις 10 Οκτωβρίου 2008. Έκτοτε ενοποιήθηκαν διάφορες υποθέσεις και κατηγορητήρια και εντάχθηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκένεκον». Μία από αυτές ήταν και η προετοιμασία απόπειρας δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Όπως σχολιάζουν Τούρκοι αναλυτές, η ανάγνωση των ποινών από το 13ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης σήμανε ουσιαστικά την κορύφωση της διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια ανάμεσα πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κοσμικής ελίτ της Τουρκίας.

«Στα κάγκελα» η αντιπολίτευση

«Παράνομες» χαρακτήρισε τις ποινές που επιβλήθηκαν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζάρογλου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος της Εθνικιστικής Κίνησης, Ντελβέτ Μπαχτσελί, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «δολοφονία του νόμου».

«Οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν είναι νόμιμες από νομική, πολιτική και ηθική άποψη. Είναι παράνομες», τόνισε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. «Στις δημοκρατίες, οι άνθρωποι δεν δικάζονται σε ειδικά δικαστήρια τα οποία σχετίζονται με την πολιτική εξουσία, αλλά σε ανεξάρτητα δικαστήρια που πιστεύουν στην απονομή της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του δεύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βουλή, χαρακτήρισε την ετυμηγορία «ασύμβατη με τη νομιμότητα». «Οι ποινές που ανακοινώθηκαν πλήγωσαν χωρίς καμία αμφιβολία την εθνική συνείδηση», τόνισε ο Μπαχτσελί σε γραπτή του δήλωση και συμπλήρωσε: «Οι καταδίκες εναντίον σημαντικών ανθρώπων οι οποίοι υπηρέτησαν ως επικεφαλής ή είχαν την ευκαιρία να βρίσκονται σε υψηλά κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων είναι δολοφονία του νόμου».

Αρίντς: Φορτισμένες συναισθηματικά οι αποφάσεις

Φορτισμένες συναισθηματικά χαρακτήρισε τις αντιδράσεις κατά της δικαστικής απόφασης για την υπόθεση «Εργκένεκον» ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της διαδικασίας. Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να έχει άποψη σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου.

«Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να διαπράττει εγκλήματα. Δεν είμαστε από τους ανθρώπους που θα ήταν χαρούμενοι για την σύλληψη οποιουδήποτε. Ωστόσο, υπάρχει μια δικαστική απόφαση και όλοι μας θα πρέπει να τη σεβαστούμε», ανέφερε ο Αρίντς.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης και ότι την υπόθεση θα εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οριστική απόφαση, ωστόσο είμαστε σε μια σημαντική φάση», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα