Δικογραφία Πρωτοχρονιάς: Άφηναν τον Ξηρό να πηγαίνει στους Πυρήνες γιατί φοβούνταν αντίποινα

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται η δικογραφία του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις επαφές που είχε ο Χριστόδουλος Ξηρός με άλλους αντιεξουσιαστές κρατουμένους στον Κορυδαλλό λίγες μόλις ώρες προτού εξαφανιστεί.

Όπως δημοσιεύει το tovima.gr, στα έγγραφα που προκύπτουν από τις καταθέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων, γίνεται

αντιληπτό πως έως και δύο χρόνια είχε ληφθεί η απόφαση για ελεύθερη μετακίνηση του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη στους χώρους όπου κρατούνται οι καταδικασμένοι για συμμετοχή στην Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Μάλιστα αποκαλύπτεται πως εάν δεν ακολουθείται αυτή η πρακτική υπήρχε ο φόβος των αντιποίνων.

«Όλα ήταν γνωστά για τον Χριστόδουλο Ξηρό. Τον άφησα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Α πτέρυγα γιατί αν δεν το έκανα θα είχα προβλήματα από άλλους κρατούμενους, φίλους του! Όμως εκεί δεν έκαναν πάρτι αλλά έπαιζαν επιτραπέζια παιγνίδια…», λέει χαρακτηριστικά ο αρχιφύλακας αναφερόμενος στο βράδυ του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν του 56χρονου Χριστόδουλου Ξηρού .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας το οποίο υπογράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο εκτελών χρέη αρχιφύλακα ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Παρέμεινα συνολικά στο κατάστημα 13,5 ώρες , δηλαδή από τις 13:00 μμ έως τις 02:25 πμ και αποχώρησα μόνο όταν βεβαιώθηκα ότι η φυλακή τελούσε εν απόλυτη ασφάλεια και ευταξία. Στις 17:50 περίπου ενημερώθηκα από τον Υπαρχιφύλακα της 5ης πτέρυγας ότι είχε προσέλθει στο θυρωρείο της ακτίνας και ζητάει να με δει ο κρατούμενος Ξηρός. Είπα στον υπάλληλο να του επιτρέψει να έρθει και 5 λεπτά αργότερα ο Ξηρός ήρθε στο Αρχιφυλακείο. Ρωτώντας τον τι θέλει μου απήντησε ότι όπως του επιτρέπεται άλλες φορές να πηγαίνει στην Α’ πτέρυγα, να του το επιτρέψω και σήμερα. Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο λοιπόν που αντιμετωπίζονταν οι μετακινήσεις του συγκεκριμένου κρατουμένου, καθώς και του κλίματος των ημερών, του επέτρεψα να πάει στην Α’ πτέρυγα και ενημέρωσα σχετικά τους εκεί τοποθέτες υπαλλήλους.

Ο Ξηρός όσες φορές και αν είχε πάει στην Α’ πτέρυγα, και είχε πάει αρκετές, ουδέποτε δημιούργησε οποιοδήποτε πρόβλημα και ήταν πάντα υπάκουος και συνεργάσιμος. Έτσι και όταν στις 20:00 , κατά την διάρκεια της αναφοράς και τον έλεγχο της παρουσίας των κρατουμένων ο Ξηρός μου ζήτησε να παραμείνει στην Α’ πτέρυγα μέχρι και την αλλαγή του χρόνου. Προηγουμένως είχα διαπιστώσει, ότι το αίτημα του Ξηρού ήταν και αίτημα άλλων κρατουμένων φίλων του και ήταν φανερό από τον τρόπο που το υπέβαλαν , ότι ήταν ικανοί σε ενδεχόμενη άρνησή μου να δημιουργήσουν προβλήματα. Λόγω των ημερών , πόσο μάλλον της συγκεκριμένης ημέρας και ώρας , τα προβλήματα αυτά θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Εξ αυτού του λόγου και συνεκτιμώντας όλα τα ενδεχόμενα αποφάσισα να τα επιτρέψω».

Σχετικά με τα όσα έγιναν στην Α’ πτέρυγα τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς ο αρχιφυλακεύων του Κορυδαλλού αρνήθηκε ότι υπήρχε «ρεβεγιόν» αλλά μόνο ενασχόληση με «επιτραπέζια παιγνίδια». «Οι κρατούμενοι είτε αντάλλασαν επισκέψεις ο ένας στο κελί του άλλου , είτε έπαιζαν διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια της φυλακής, κάποιοι άλλοι έτρωγαν, οι περισσότεροι όμως συντεταγμένα πήγαιναν στα καρτοτηλέφωνα και επικοινωνούσαν με τους συγγενείς τους ανταλλάσοντας ευχές για την έλευση του νέου έτους.

Στις 01:15 περίπου και ενώ όλες οι άλλες πτέρυγες είχαν κλείσει, στην Α’ πτέρυγα , ελάχιστα κελιά του Ισογείου και του 2ου ορόφου παρέμεναν ανοιχτά, ενώ όλα τα άλλα είχαν κλείσει. Οι κρατούμενοι που διέμεναν στα συγκεκριμένα κελιά είχαν μαζευτεί μαζί με το Ξηρό στο ισόγειο και με διάφορες προφάσεις επιχειρούσαν να μείνουν για περισσότερο χρόνο εκτός των κελιών τους , κάποιοι δε για το λόγο αυτό παρέμεναν ακόμα στα τηλέφωνα. Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου και για κάμποσο διάστημα μετά , έξω από τη φυλακή είχε έρθει σημαντικός αριθμός αναρχικών , οι οποίοι με συνθήματα εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους προς τους έγκλειστους ομοϊδεάτες τους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς , πέταξαν προς το μέρος της φυλακής διάφορα βεγγαλικά και κροτίδες . Σε αυτό λοιπόν το διαμορφωθέν κλίμα, διαπραγματευόμουν μαζί με το συνάδελφο αρχιφυλακεύοντα Νίκο Π. και προσπαθούσαμε να κλείσουμε τη φυλακή. Τελικά μετά από μία περίπου ώρα καταφέραμε, επιτυχώς κατά την γνώμη μου, να κλείσουμε την φυλακή χωρίς να γίνει τίποτα απολύτως», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ελευθερία κινήσεων για περισσότερα από δύο χρόνια

Όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα, άλλος σωφρονιστικός υπάλληλος αναφέρει πως ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε άνεση κινήσεων τονίζοντας πως: «Αν μου καταλογίζετε ευθύνη για την έξοδο του Ξηρού από την ακτίνα λυπάμαι αλλά κάνετε λάθος και το απέδειξα με τον πιο πανηγυρικό τρόπο επικαλούμενος δηλαδή τα βιβλία της υπηρεσίας. Είναι αυταπόδεικτο λοιπόν ότι δεν γίνετε να έχω επιτρέψει κάτι το οποίο συνέβη μία περίπου ώρα πριν τη δική μου προσέλευση στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης σας γνωρίζω και είμαι σίγουρος ότι θα αποδειχθεί από την έρευνά σας ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος επανειλημμένως εξέρχονταν της 5ης πτέρυγας για διαφορετικούς είναι αλήθεια λόγους , πολλές φορές όμως από αυτές με προορισμό την Α’ πτέρυγα. Αυτό τελούσε σε απόλυτη γνώση και έγκριση όχι απλά μερίδας αλλά του συνόλου των βαθμοφόρων του καταστήματος Αρχιφυλάκων και Υπαρχιφυλάκων και είμαι βέβαιος ότι θα σας το επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε συνάδελφος ερωτηθεί σχετικά.

Αψευδής επίσης μάρτυρας του ισχυρισμού μου αυτού είναι και τα σχετικά βιβλία εισόδου και εξόδου κρατουμένων τόσο της 5ης όσο και της Α’ πτέρυγας. Θεωρώ απίθανο και αναληθές τον ενδεχόμενο ισχυρισμό οποιουδήποτε ότι αυτό μπορεί να γινόταν από κάποιους παρανόμως χωρίς την γνώση ή την άδεια των υπευθύνων και όσοι το έκαναν καταχωρούσαν την παρανομία τους αυτή στα βιβλία της υπηρεσίας τα οποία κατά τα άλλα οι ίδιοι οι υπεύθυνοι όφειλαν να ελέγχουν. Με την βεβαιότητα ότι κατά την έρευνά σας θα ελέγξετε τα συγκεκριμένα βιβλία καθώς και τον σχετικό ισχυρισμό μου, είμαι σίγουρος ότι τότε θα διαπιστώσετε ότι η μετακίνηση του συγκεκριμένου κρατουμένου προς την Α’ πτέρυγα και άλλους προορισμούς συνέβαινε σε βάθος χρόνου που ενδεχομένως να ξεπερνά τα δύο (2) και πλέον έτη. Μάλιστα όσο αφορά τις μετακινήσεις του κρατούμενου Ξηρού την επίμαχη ημερομηνία, δηλαδή την 31/12/2013 θα διαπιστώσετε ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν μετακινήθηκε με προορισμό την Α’ πτέρυγα μόνο μια φορά και δη το απόγευμα όπως έχει ήδη γίνει γνωστό αλλά και το πρωί της ιδίας ημέρας και παρέμεινε σε αυτή από τις 09:30 έως τις 11:15 περίπου».

Keywords
Τυχαία Θέματα