Δημοψήφισμα στη Βρετανία: Ο απόηχος των Panama Papers για την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση Κάμερον – Τα συνθήματα των δύο στρατοπέδων

Με σχεδόν 10 εβδομάδες να απομένουν μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι δύο καμπάνιες έχουν δημιουργήσει τα κεντρικά συνθήματα στα όποια δίνουν την περισσότερη βαρύτητα. Όμως, παρά το ότι διαβάζουμε εδώ και μήνες δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων, τα επιχειρήματα των δύο πλευρών

είναι άφαντα από την πλειοψηφία του ελληνικού Τύπου.

Από το Λονδίνο: Γιώργος Σταύρου

Η πλειοψηφία αυτών είναι αμφιλεγόμενη και εγείρεται συζήτηση για την επιστημονική τους βάση. Στο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ των δύο στρατοπέδων μετά την αποκάλυψη ότι έχουν δαπανηθεί 9,3 εκατ. λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων για την εκτύπωση και διανομή φιλοευρωπαϊκών φυλλαδίων.

Καμπάνια υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

Στην πλευρά των Brexiteers (υποστηρικτών της εξόδου), όπως πλέον αποκαλούνται, κυριαρχεί το επιχείρημα ότι η επικείμενη έξοδος επαναφέρει την εθνική κυριαρχία στην Βρετανία. Σε αυτό το επιχείρημα έρχεται να προστεθεί, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις υποστηρικτών της εξόδου, ότι για να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία δεν θα ανήκει στην Ένωση με ισότιμο μέλος την Τουρκία θα πρέπει να αποχωρίσει. Το επόμενο επιχείρημα που ακούγεται από τα χείλη των Brexiteers είναι ότι η Βρετανία θα μπορέσει εύκολα να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τα υπόλοιπα κράτη. Αυτή η “ευκολία” δεν προσδιορίζεται από κανένα σημαίνων πολιτικό της καμπάνιας, παρά μόνο από ορισμένες παλαιές συντηρητικές ομάδες που φαντασιώνονται συμφωνίες με πρώην βρετανικές αποικίες. Τα τρία αυτά πρώτα επιχειρήματα ακούγονται βαρύγδουπα στον βρετανό ψηφοφόρο ωστόσο δεν του προσφέρουν κάποιο άμεσο κέρδος στην καθημερινότητα του. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η καμπάνια υπέρ της εξόδου εδώ και μερικές ημέρες δηλώνει με απόλυτη βεβαιότητα ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα δώσει ώθηση στους μισθούς των Βρετανών. Τέλος το πέμπτο βασικό επιχείρημα της καμπάνιας χρησιμοποιείται ως “μαξιλαράκι” ασφαλείας καθώς καθησυχάζει τους Βρετανούς ότι η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. θα γίνει υπό τους όρους που θα θέσει η ίδια η Βρετανία στους Ευρωπαίους ηγέτες και θα είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Στην αντίπερα όχθη, οι υποστηρικτές της παραμονής προτιμούν να παρουσιάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς να κάνουν ουδεμία αναφορά στο τι θα κερδίσει η Βρετανία από την παραμονή της στην Ε.Ε. Η εκστρατεία έχει οικοδομήσει το προεκλογικό της έργο σε δύο βασικούς πυλώνες. Την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια που προσφέρει η Ε.Ε. στην Βρετανία όσο παραμένει μέλος της. Τα υπόλοιπα τρία βασικά επιχειρήματα αποτελούν παρακλάδια των δύο παραπάνω. Συγκεκριμένα, βασικό επιχείρημα είναι ότι η έξοδος θα επιφέρει ανυπολόγιστη καταστροφή στον NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας-οικονομική αστάθεια). Στο θέμα της εθνικής ασφάλειας, η εκστρατεία προβλέπει άρση των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα με την Γαλλία στο Καλαίς και επικείμενη απειλή από ανεξέλεγκτες εισροές λαθρομεταναστών. Τέλος ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην επιδείνωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από άλλα κράτη. Η καμπάνια υπέρ της παραμονής υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές θα επηρεαστούν άμεσα με αύξηση στους λογαριασμούς φυσικού αεριού και των υπολοίπων καυσίμων και υπογραμμίζεται ότι η χώρα θα είναι στο έλεος των αποφάσεων της Ρωσικής ενεργειακής πολιτικής.

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και έχουμε την δημοσίευση δεκάδων κάθε εβδομάδα. Τα αποτελέσματα τους αντικρουόμενα και πολλές φορές εκτός της πραγματικότητας καθώς η επιλογή των ερωτηθέντων γίνεται με βάση το κοινό της εφημερίδας για την οποία προορίζεται η δημοσκόπηση. Αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε κάποια, λόγω της μετριοπαθούς στάσης που κρατάει η εφημερίδα που δημοσιεύει τα αποτελέσματα τότε η Financial Times στην τελευταία δημοσκόπηση στις 4/4/2016 παρουσίασε τα ποσοστά στο 43% υπέρ της παραμονής και 41% υπέρ της εξόδου με το 16% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι.

Panama Papers & δηλώσεις υποστήριξης για τον κ. Κάμερον

Εκτός από το δημοψήφισμα που έχει διχάσει τους Συντηρητικούς, ο κ. Κάμερον υπέστη σημαντική διάβρωση της πολιτικής του εικόνας μετά τις αποκαλύψεις για την κατοχή offshore από τους γονείς του. Προ ολίγων ημερών ο Πρωθυπουργός προέβη σε δημοσίευση όλων των φορολογικών του στοιχείων από το 2009 μέχρι σήμερα, πράξη που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν από κανένα προκάτοχο του. Αν και οι Εργατικοί απαίτησαν με πρώτο τον κ. Κόρμπιν την κίνηση αυτή, δεν έμειναν εν τέλει ικανοποιημένοι από το πόσο πίσω πηγαίνουν οι αποκαλύψεις του Πρωθυπουργού. Επίσης ζητήθηκε από τον κ. Όσμπορν και μερίδα άλλων πολιτικών να προχωρήσουν στην ίδια κίνηση κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η στήριξη στο πρόσωπο του κ. Κάμερον είναι ένα θέμα που απασχολεί την σημερινή κυβέρνηση ειδικά μετά την αποστασιοποίηση σημαντικών στελεχών της στο θέμα του δημοψηφίσματος. Πάντως στο πρώτο τεστ, το οποίο ήρθε με την αποκάλυψη των Panama Papers, υποστηρικτές του Brexitκαι μέλη της κυβέρνησης όπως ο Γραμματέας Δικαιοσύνης κ. Μάικλ Γκόουβ έσπευσαν να στηρίξουν το πρωθυπουργό δηλώντας μάλιστα ότι «ο κ. Κάμερον έκανε ολοφάνερο ότι δρα πάντα με αξιοπρέπεια και εντιμότητα» μετά την δημοσίευση των προσωπικών του φορολογικών στοιχείων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι οι αποκαλύψεις στις οποίες προέβη η εφημερίδα Guardian πυροδότησαν συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα στο εσωτερικό της Βρετανίας. Οι δύο μεγαλύτεροι επικριτές του κ. Κάμερον στην υπόθεση αυτή ήταν η Guardian και το τηλεοπτικό δίκτυο BBC τα οποία όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές έπεσαν σαν «ίαινες επάνω στον Πρωθυπουργό». Η απάντηση πάντως περί διαφθοράς και εντιμότητας δόθηκε ανεπίσημα με ερωτήσεις-επισημάνσεις προς την εφημερίδα Guardian για το γνωστό θέμα φόρο-αποφυγής καθώς η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στα Cayman Islands αλλά και για το δίκτυο BBC το οποίο καταβάλει μισθούς μέσω τρίτων εταιριών στους παρουσιαστές του προκείμενου να έχει ευνοϊκότερη φορολόγηση.

The post Δημοψήφισμα στη Βρετανία: Ο απόηχος των Panama Papers για την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση Κάμερον – Τα συνθήματα των δύο στρατοπέδων appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα