Ειδική Χρυσή Άρκτος στον Κεν Λόουτς με ολίγη από την Ελλάδα της κρίσης

Για την Ελλάδα και την οικονομική και πολιτική κρίση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε ο γνωστός για τις ταινίες του με πολιτικά μηνύματα («Ψωμί και ελευθερία», «Ονομάζομαι Τζακ», «Είναι ένας ελεύθερος κόσμος»), Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο της 64ης Μπερλινάλε, με αφορμή την Ειδική Χρυσή Άρκτο που θα του απονείμει σε αυριανή τελετή το φεστιβάλ του Βερολίνου για το σύνολο του έργου του (παρόμοιο βραβείο του είχε

απονείμει και στην Αθήνα, πριν από πέντε χρόνια το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου).

«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή εκρηκτική. Το ερώτημα είναι, θα συνεχίσουμε να έχουμε μια Ευρώπη των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, στην Ελλάδα, όπου οι χώρες αναγκάζονται είτε να στραφούν στην ιδιωτικοποίηση, να πουλήσουν την περιουσία τους, να περιορίσουν τις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και να πουλήσουν, όπως καταλαβαίνω, τα εδάφη τους, είτε να μην επιτρέψουμε στους πολιτικούς που μας εκπροσωπούν στην Ευρώπη να κάνουν αυτό που κάνουν στην Ευρώπη» ανέφερεο Κεν Λόουτς σε ένα κοινό που τον καταχειροκρότησε. «Αν είναι να έχουμε μια ενωμένη Ευρώπη, και πρέπει να έχουμε, αυτή πρέπει να βασίζεται στο κοινό καλό και στην ισότητα ανάμεσα στις χώρες και να διοικείται από τον ίδιο τον ευρωπαϊκό λαό και όχι από τις πολυεθνικές και τις μεγάλες γενικά επιχειρήσεις. Μιαν Ευρώπη που δεν επιβάλλει την παγκοσμιοποίηση και δεν θα σπρώχνει τον λαό της στη μετανάστευση και να κάνουμε τον λαό να απελπίζεται, γιατί αυτά εκτρέφουν και επωάζουν την άκρα δεξιά. Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, σε μια Ευρώπη που να βασίζεται στη συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό».

Σχολιάζοντας τη στάση της Βρετανίας, ο Κεν Λόουτς σημείωσε πως «οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων στη Βρετανία είναι σήμερα σκεπτικοί ως προς την πορεία της Ευρώπης και, από ρητορικής πλευράς, αναφέρουν πως θέλουν να αποχωρήσουν από την Ευρώπη, αλλά το καπιταλιστικό σύστημα της Βρετανίας είναι στενά συνδεδεμένο με αυτό της Ευρώπης, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ακροδεξιά κόμματα θα επιμείνουν πως πρέπει να βγούμε, αλλά η πλειονότητα των μεγάλων επιχειρήσεων θέλουν να παραμείνουν. Υπάρχει και η πιθανότητα η Σκωτία να απόσχει από την Ένωση της Αγγλίας και της Ουαλίας. Αν η Σκωτία απόσχει, πιστεύω πως θα έχουμε ένα καλό παράδειγμα γιατί οι Σκωτσέζοι θα διοικήσουν πολύ καλύτερα τη χώρα τους από τη Βρετανία».

Keywords
Τυχαία Θέματα